söndag 19 juni 2011

The Yellow SeaTitel: Hwanghae / The Yellow Sea
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2010
Regi: Na Hong-jin
I rollerna: Ha Jung-woo, Kim Yun-seok, Cho Seong-Ha, Lee Chul-Min

Handling: Gu-nam arbetar som taxichaufför på den kinesiska gränsen mot Sydkorea, men har samtidigt stora spelskulder. Hans fru har lämnat honom och tagit sig till Sydkorea utan att höra av sig på länge. Han vänder sig till den lokale gangsterbossen Myun-ga som erbjuder Gu-nam pengarna han behöver till skulden (10.000 dollar) om han tar sig in i Sydkorea för att där döda en man. Väl där får han även chansen att leta efter sin försvunna fru, men en oväntad vändning gör att han snart blir jagad av polisen, gangsterbossen Myun-ga samt en koreansk gangsterboss.

Omdöme: Regissören till härliga koreanska The Chaser (2008) återförenas här med sina två stjärnor. Ha Jung-woo spelar den skuldsatte och desperate Gu-nam medan Kim Yun-seok spelar gangsterbossen Myun-ga. Med tanke på att filmen är 2.30 lång byggs historien sakta upp med att visa Gu-nam och hur han faller längre och längre ner i träsket. Hans fru har lämnat honom, han har stora spelskulder och bryr sig inte om mycket, förutom sin lilla dotter som bor hos sin farmor. När Myun-ga ger honom chansen att tjäna ihop pengarna till skulderna, tar han den och ger sig av till Sydkorea.Det är här filmen börjar bli intressant. Han letar inte bara upp mannen han ska mörda utan försöker även i ett sista desperat försök hitta sin fru som han vet jobbade på ett ställe i Seoul. Men allt går inte enligt planerna och han kan inte stanna hur länge som helst då han kommit in och måste ta sig ut ur landet illegalt med båt. Om filmens första tredjedel är lite långsammare och uppbyggande, blir de andra två tredjedelarna desto mer fartfyllda. Och inte bara att det blir mer fart utan det blir ett rejält blodbad, en massaker, när polisen och två gangstergäng drabbar samman. Gu-nam måste inte bara hålla sig levande, han måste även försöka ta reda på vem som vill se honom död.Man bjuds inte på samma intensiva upplevelse som i The Chaser, men så är filmen också längre och har mycket att berätta. Det gäller att hänga med då det lätt blir lite krångligt att förstå vem som gör vad och hur allt ligger till. Men i slutändan har allt nystats upp och bitarna fallit på plats. Vägen dit är rejält blodig och det är nästan att man går över gränsen. Men det intressanta är att man kan lyckas med att göra en så seriös film, med bra handling, skådespeleri och produktionskvalité samtidigt som det nästan är slashervarning på många scener. Men det är sydkoreansk film i ett nötskal och det är det som gör att man bjuds på något utöver det vanliga. Man kan aldrig vara säker på vad man kommer få se eller vad som kommer hända.Jag gillar musiken lite extra som skapar bra stämning filmen igenom, vare det sig är mer dramatiska scener eller de spännande jaktscenerna. En sak jag kanske tycker är lite överdriven är att huvudpersonen kan undkomma en stor skara poliser och ett gangstergäng vid två tillfällen, vilket borde vara omöjligt. Å andra sidan stör det inte nämnvärt även om jag inte riktigt gillar det i en så pass seriös film som detta är. Miljöerna är oftast lite sunkiga då det handlar om en man från fattiga förhållanden, men fotot är ändå skickligt. Bästa karaktären är utan tvekan gangsterbossen Myun-ga som spelas skönt av Kim Yun-seok (som ju även var bäst i The Chaser i rollen som hallicken/f.d. polisen). Lite för lång i mitt tycke, men aldrig tråkig eller seg.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

Trailer - The Yellow Sea

4 kommentarer:

 1. Såg nyss klart på denna. Förväntningarna var höga då jag älskar The Chaser och andra liknande filmer från korea.

  Men njae, som du nämner stör scenerna då han alldeles för lätt kommer undan. Polisernas insats är ett skämt - pinsamt att kolla på. Sen är det väldigt många som blir "knivade" och "yxade" så många ggr att de borde dött två gånger om.

  Sen var det även för svårt att hänga med i allt som händer, filmen krylla utav karaktärer och vissa med liknande utseende och namn.

  The Man from Nowhere som kom samma år gillade jag mycket mer. Ett tips!

  SvaraRadera
 2. Daniel: Tack för kommentaren !

  Jo, jag gillade också The Chaser mer och tyckte den här inte kom upp i samma nivå. Den kom igång när de kom till Seoul, men som helhet var man lite besviken.

  The Man from Nowhere har jag sett och jag håller med om att den nog är bättre. Dock sänkte slutet filmen en aning. Hade slutet varit som det skulle varit (som det var upplagt för) så hade det varit en fyra.

  SvaraRadera
 3. Blir nog att se om den, kanske nästa år, för att se om pusselbitarna faller på plats.

  Nu minns jag inte slutet, men kommer ihåg att det var lite av en besvikelse och för melodramatiskt (?).

  Glad påsk förresten ;)

  SvaraRadera
 4. Daniel: Ja, melodramatiskt kan man nog säga om slutet på The Man from Nowhere. Tyckte inte riktigt det passade.

  Tack så mycket och detsamma, Glad Påsk !

  SvaraRadera