torsdag 28 juli 2011

Les rivières pourpresTitel: Les rivières pourpres / The Crimson Rivers / De blodröda floderna
Genre: Mysterium/Kriminaldrama/Thriller
Land: Frankrike
År: 2000
Regi: Mathieu Kassovitz
I rollerna: Jean Reno, Vincent Cassel, Nadia Farès, Jean-Pierre Cassel

Handling: Den erfarne Parispolisen Pierre Niemans kallas till den idylliska franska alpvärlden för att försöka ta fast en mycket brutal och systematisk mördare. Det första offret har mördats på ofattbart grymt vis och ledtrådar på mordplatsen leder vidare till nästa offer.

Omdöme: Regissören Mathieu Kassovitz slog igenom med sin kraftfulla La haine (1995) och tar sig här an seriemördartemat. När ett torterat lik hittats i fosterställning i den franska alpvärlden, kallas Pierre Niemans (Jean Reno) in från Paris då han har större erfarenhet av mordfall. Han ser snart kopplingen till det framstående universitet i trakten samtidigt som den yngre polisutredaren Max Kerkerian (Vincent Cassel) tar sig an ett annat fall i närheten som visar sig ha koppling till mordutredningen.Vad jag mindes från filmen var att det var en mörk och tät stämning i filmen, liknande den i Se7en (1995). Men denna mörka stämning var inte lika påtaglig denna gång och istället visade den prov på en del humor mellan de två huvudpersonerna Jean Reno och Vincent Cassel. Även om det var lite kul att se tror jag det tar ifrån en del från filmens huvudfokus och det är jakten på seriemördaren. Man fångar det vintriga alplandskapet ypperligt, speciellt inledningsvis, tillsammans med fin musik som gör att man känner att detta kunnat bli riktigt bra.Filmens stora svaghet ligget i manuset som under filmens upplösning känns krystad och inte riktigt får ihop alla trådar som man hade önskat. Huvudproblemet ligger helt enkelt i mördarens motiv och här hade man gärna fått snickra ihop något trovärdigare. Samtidigt är det ganska enkelt att lista ut vem mördaren är och det är frågan om så ska vara fallet i en sådan här typ av film. Det känns som regissören Kassovitz är bra på att ställa frågorna, men inte lika vass på att besvara dem. Men jag tar med mig det fina fotot, den stundtals täta stämningen och kombinationen Jean Reno och Vincent Cassel som funkar bra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

Trailer - Les rivières pourpres

2 kommentarer:

  1. Jean och Vincent fick helt klart till en bra buddy-känsla!

    SvaraRadera
  2. Sofia: Absolut, och de är ju två av Frankrikes bästa skådespelare så det är kul att se dem tillsammans här. Filmen hade dock kunnat bjuda på lite mer när man ändå hade en fin grund att jobba med.

    SvaraRadera