tisdag 30 augusti 2011

Das Boot - Director's CutTitel: Das Boot - Director's Cut / Ubåten
Genre: Drama/Krig
Land: Västtyskland
År: 1981
Regi: Wolfgang Petersen
I rollerna: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Erwin Leder

Handling: Hösten 1941, mitt under andra världskriget, stiger 43 unga soldater ombord på den tyska ubåten U-96. De ska strida mot den engelska flottan under en synnerligen stridslysten kapten. Med på uppdraget följer den sjöovane krigskorrespondenten Werner, vars uppgift är att skriva rapporter om det hjältemodiga ubåtsmanskapet hem till krigsledningen i Berlin. Werners idealiserade bild av livet ombord på en ubåt mitt under brinnande krig faller dock snart i bitar och tiden ombord kommer att förändra allas världsbild för alltid...

Omdöme: Filmhistoriens bästa ubåtsfilm alla kategorier är givetvis tysk. Ingen annan kan berätta tyskarnas version som de själva, och regissören Wolfgang Petersen kom att tillsammans med sina kollegor skapa filmhistoria. Löst baserat på verkliga händelser följer vi en kapten (Jürgen Prochnow), en krigskorrespondent (Herbert Grönemeyer) och resten av besättningen ombord ubåten U-96 som ger sig ut i Atlanten för att göra så mycket skada som möjligt.Filmen, som är på nästan tre och en halv timme, behöver inte lång tid på sig att bygga upp en story. Vi introduceras av besättningen dagen innan de ska ge sig iväg då de super sig fulla och festar. Men så fort vi befinner oss ombord ubåten börjar allvaret, och det tar inte lång tid innan man är helt uppslukad av vad man får ta del av. Lika spännande och imponerande varje gång man ser den är detta i mitt tycke en av de allra främsta filmerna alla kategorier. Var från början en miniserie, men klipptes ner till en långfilm på runt 150 minuter. Detta är Director's Cut som är ytterligare nästan en timme längre.Den klaustrofobiska känslan är äckligt realistisk, något man fångat på ett strålande sätt då man valde att filma på en yta som motsvarade en riktig ubåt. Man byggde flera replikor, vissa fullskaliga och andra mindre modeller, så det man får se är en exakt kopia av hur det verkligen var. Samtidigt höll man skådespelarna inomhus under hela inspelningen för att de skulle vara lika bleka som en riktig besättning när de var ute till havs under en längre tid. Något som givetvis bara höjer realismen. Och att de är ovårdade, skäggiga och allmänt slitna gör givetvis också sitt.I huvudrollen som kaptenen, som här spelas av Jürgen Prochnow, var även Rutger Hauer påtänkt, men gjorde istället Blade Runner (1982). Nu vet jag inte om filmen blivit annorlunda eller ännu bättre med honom, men givetvis hade det varit intressant. Skådespelarna sköter sig för övrigt riktigt bra och att det inte är ett gäng kända Hollywood-skådisar gör absolut ingenting. Erwin Leder ses också som Johann, chefsmaskinisten, som senare gjorde en oförglömlig roll i Angst (1983).Det finns egentligen inget dåligt man kan säga om filmen. Visst kan man tycka att den blir för lång, men eftersom man hela tiden håller igång storyn och är helt inne i filmen gör det absolut ingenting. Filmen hade faktiskt kunnat sluta redan efter två timmar då det redan där fanns en chans att avsluta efter några härligt nerviga strider. Men jag är glad att man fortsatte för man fick med så mycket mer. Det intressanta är att det är ubåten som främst blir jagad och inte som man är van vid att de attackerar allt och alla. Och filmen leder inte heller vart en vanlig film brukar leda och det gör den bara så mycket bättre.

5 - Skådespelare
5 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
5 - Foto
--------------
24 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.5

3 kommentarer:

 1. Ligger i hyllan med omslagsplasten orörd, har tydligen många gobitar att se :)

  SvaraRadera
 2. Oj, oj. Ja, det har du verkligen. Finns mycket att gilla med den här filmen, helt klart en av de bästa filmerna i mitt tycke.

  SvaraRadera
 3. @filmitch:
  Den här filmen gillar ju till och med jag ;D

  SvaraRadera