söndag 21 augusti 2011

Favoritskådespelare (kvinnliga)

Det är alltid svårt att göra listor, men att lista sina favoritskådespelare visade sig vara svårare än jag först trott. Eftersom detta är favoritskådespelare innebär det inte att just dessa är de allra bästa skådespelarna. Men givetvis ska de vara bra och gärna ha det lilla extra som gör att jag ser fram emot att se just dessa skådespelare.

Vissa har blivit favoriter med tiden, andra redan vid första filmen. Här tittar jag på kvinnliga skådespelare och visst måste jag erkänna att utseendet många gånger gör att det blir en favorit och inte bara en skådespelerska jag tycker är bra. Men så finns även de som vunnit min respekt och blivit favoriter trots att de inte är vackra.Listan skulle egentligen kunna göras hur lång som helst, men jag valde trots allt att begränsa listan och försöka välja ut de som påverkat mig mer än andra. Här är det också svårt då vissa gör en roll man fastnar för (tankarna går genast till Claudia Cardinale som är bedårande i Once Upon a Time in the West (1968), men kanske är det bara för att filmen är förtrollande underbar) medan andra i princip alltid är bra. Därför har jag valt att fokusera på de som gjort ett stort intryck på mig i flera filmer.

Så här är listan och jag tar det efter födelseår då det är omöjligt att rangordna.

GENE TIERNEY

Gene Eliza Tierney ansågs av många vara bland de vackraste, om inte den vackraste skådespelerskan i Hollywood under 40-talet. Men hon var inte bara vacker att titta på utan hade fina skådespelarkvalitéer med en Oscarsnominering på sin resumé. Tyvärr hade hon personliga problem och efter 40-talet var det inte många som vågade satsa på henne då hon led av depression och blev inlagd för behandling. Hon gjorde därför sparsamt med roller under 50-talet bara lite över 30 år gammal.

OSCAR:
Leave Her to Heaven (1945) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Laura (1944)

TRE FILMER ATT SE:
Laura (1944)
Leave Her to Heaven (1945)
Where the Sidewalk Ends (1950)

ELEANOR PARKER

Eleanor Jean Parker var en av de allra duktigaste skådespelerskorna i Hollywood under 40- och 50-talet. Orsaken till att hon inte blev en superstjärna var att hon var mer av en karaktärsskådespelerska som tog en mängd olika typer av roller istället för att alltid spela samma typ av roll, något som stjärnorna främst gjorde. Men hon fick tre Oscarsnomineringar under 50-talet och borde vunnit åtminstone en. Filmen som fick mig att få upp ögonen för henne var den utmärkta Detective Story (1951) där hon spelade mot Kirk Douglas. Påminner ofta om Naomi Watts både till utseendet och skådespeleriet.

OSCAR:
Caged (1950) - Nominerad
Detective Story (1951) - Nominerad
Interrupted Melody (1955) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Detective Story (1951)

TRE FILMER ATT SE:
Caged (1950)
Detective Story (1951)
Scaramouche (1952)

AUDREY HEPBURN

Audrey Kathleen Ruston, eller Audrey Hepburn som hon var känd som, vad skulle en lista som denna vara utan henne ? En ikon än idag och det var inte bara hennes vackra utseende och fina skådespeleri utan även för att hon var en väldigt omtyckt person. Hon var bl.a. ambassadör för UNICEF och gjorde allt för att hjälpa de behövande. Hon förknippas alltid med Breakfast at Tiffany's (1961) där hon är otroligt charmig (som vanligt), men min favorit är nog ändå thrillern Wait Until Dark (1967).

OSCAR:
Roman Holiday (1951) - Vann
Sabrina (1954) - Nominerad
The Nun's Story (1959) - Nominerad
Breakfast at Tiffany's (1961) - Nominerad
Wait Until Dark (1967) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Wait Until Dark (1967)

TRE FILMER ATT SE:
Breakfast at Tiffany's (1961)
Charade (1963)
Wait Until Dark (1967)

GRACE KELLY

Grace Patricia Kelly var inte bara en duktig skådespelerska utan även vacker som en prinsessa. Kanske inte så konstigt då att hon 1956 la skådespeleriet på hyllan för att bli Prinsessa av Monaco. Det var under Cannes filmfestival 1955 som hon träffade Prinsen av Monaco och året efter gifte de sig. Tyvärr gjorde hon bara ett fåtal filmer, men de jag sett henne i har hon gjort ett stort intryck på mig. Alfred Hitchcock använde henne i tre av sina filmer under 50-talet, och den mannen visste vad han gjorde.

OSCAR:
Mogambo (1953) - Nominerad
The Country Girl (1954) - Vann

FAVORITPRESTATION:
Rear Window (1954)

TRE FILMER ATT SE:
High Noon (1952)
Dial M for Murder (1954)
Rear Window (1954)

MICHELLE PFEIFFER

Michelle Marie Pfeiffer har alltid tillhört en av mina favoriter. Slog igenom på allvar i Scarface (1983) och även om hon gjort en del sämre filmer blir jag aldrig besviken på henne. Hon utstrålar något speciellt och klarar av alla slags roller. Känns som en stjärna som ändå inte velat stå i rampljuset och personligen gör det henne bara lättare att tycka om.

OSCAR:
Dangerous Liaisons (1988) - Nominerad
The Fabulous Baker Boys (1989) - Nominerad
Love Field (1992) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Frankie & Johnny (1991)

TRE FILMER ATT SE:
Scarface (1983)
Dangerous Liaisons (1988)
Frankie & Johnny (1991)

MADELEINE STOWE

Madeleine Marie Stowe Mora är en skådespelerska jag starkt förknippar med främst 90-talet. Hon må inte vara den bästa skådespelerskan, men jag har alltid gillat henne och tyckt hon skött sig bra. Tyvärr tog hon till plastikoperationer och förstörde sitt utseende, men jag minns henne som hon var på 90-talet. Filmen jag alltid tänker på när jag hör hennes namn är The Last of the Mohicans (1992). Största orsaken till att hon inte blivit Oscarsnominerad har mest att göra med att de rätta rollerna/filmerna inte kom när hon var som bäst.

OSCAR:
-

FAVORITPRESTATION:
The Last of the Mohicans (1992)

TRE FILMER ATT SE:
The Last of the Mohicans (1992)
Unlawful Entry (1992)
Twelve Monkeys (1995)

JULIANNE MOORE

Julie Anne Smith, mer känd som Julianne Moore, har jag aldrig tyckt varit en av de vackraste, men har något speciellt över sig. En sak är säker och det är att hon är en av de allra duktigaste. Hon är en sådan skådespelerska som kan spela det mesta och är inte rädd för att bjuda på sig själv. Eftersom hennes namn var så ordinärt och vanligt när hon skulle registrera sig som skådespelare, slog hon ihop sina förnamn och tog sin fars mellannamn som efternamn. Ingen Oscarsvinst än, men det känns bara som en tidsfråga.

OSCAR:
Boogie Nights (1997) - Nominerad
The End of the Affair (1999) - Nominerad
Far from Heaven (2002) - Nominerad
The Hours (2002) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Safe (1995)

TRE FILMER ATT SE:
The Fugitive (1993)
Magnolia (1999)
A Single Man (2009)

LAURA LINNEY

Laura Leggett Linney är en sådan skådespelerska som kanske inte gjorde så stort intryck till en början, men efter att ha sett mer och mer av henne så har jag kunnat konstatera att hon är en riktigt bra skådespelerska och en som jag gillar för att hon känns äkta. Inte bland de vackraste, men låter istället skådespeleriet tala.

OSCAR:
You Can Count on Me (2000) - Nominerad
Kinsey (2004) - Nominerad
The Savages (2007) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Jindabyne (2006)

TRE FILMER ATT SE:
The Truman Show (1998)
You Can Count on Me (2000)
Mystic River (2003)

MARISA TOMEI

Marisa Tomei såg jag till en början inte som någon som passade i seriösare roller. Men genom åren har hon visat att hon klarar dessa roller minst lika bra. Blir alltid glad av att se henne, känns som en rar person och ja, detta spelar också in varför hon tillhör en av mina favoriter. Sen skadar det inte att hon är trevlig att titta på. Man förstår varför George Costanza (i Seinfeld) är så förtjust i henne.

OSCAR:
My Cousin Vinny (1992) - Vann
In the Bedroom (2001) - Nominerad
The Wrestler (2008) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
My Cousin Vinny (1992)

TRE FILMER ATT SE:
My Cousin Vinny (1992)
In the Bedroom (2001)
The Wrestler (2008)

MONICA BELLUCCI

Monica Anna Maria Bellucci är utan tvekan en av de allra vackraste skådespelerskorna, och en mycket duktig sådan. När hon studerade juridik jobbade hon extra som fotomodell och fick snart en karriär där. I början av 90-talet kom hon in i filmbranschen och det tackar vi för. Mina två favoritfilmer med henne, L'appartement (1996) och Irréversible (2002), gjorde hon med sin make Vincent Cassel. Det var under förstnämnda film som de träffades och blev ett par.

OSCAR:
-

FAVORITPRESTATION:
Irréversible (2002)

TRE FILMER ATT SE:
L'appartement (1996)
Malèna (2000)
Irréversible (2002)

NAOMI WATTS

Naomi Ellen Watts föddes i England, men flyttade till Australien i tidiga tonåren. Hon gjorde med en gång ett stort intryck på mig när jag såg henne för första gången i Mulholland Drive (2001) och blev genast en skådespelerska att hålla koll på. Att hon inte vunnit en Oscar än är för mig ofattbart, men det känns som en tidsfråga innan hon blir belönad för sina fina prestationer.

OSCAR:
21 Grams (2003) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Mulholland Drive (2001)

TRE FILMER ATT SE:
Mulholland Drive (2001)
The Ring (2002)
The Painted Veil (2006)

JENNIFER CONNELLY

Jennifer Lynn Connelly debuterade med Once Upon a Time in America (1984) i en minnesvärd roll och följde upp det med sin första huvudroll i Dario Argentos film Phenomena (1985). Men det var inte förrän Requiem for a Dream (2000) som hon verkligen blev omtalad. När hon fått rätt roller att jobba med har hon visat att hon är bland de bästa. Sen har jag inget emot att hon ser bra ut.

OSCAR:
A Beautiful Mind (2001) - Vann

FAVORITPRESTATION:
House of Sand and Fog (2003)

TRE FILMER ATT SE:
Once Upon a Time in America (1984)
A Beautiful Mind (2001)
House of Sand and Fog (2003)

HILARY SWANK

Hilary Ann Swank är utan tvekan en av de bättre skådespelerskorna. Hon har iofs fått ett par riktigt bra roller att jobba med efter sin Oscarsprestation i Boys Don't Cry (1999). Men så var hon villig att ta en sådan oglamorös roll vilket belönade sig. Har alltid tyckt hon skulle kunna vara syster till Matt Damon (främst liknande leende), men har ändå något även om hon inte tillhör de vackraste. Hon känns genuin och det är väl därför jag tycker hon känns övertygande.

OSCAR:
Boys Don't Cry (1999) - Vann
Million Dollar Baby (2004) - Vann

FAVORITPRESTATION:
Million Dollar Baby (2004)

TRE FILMER ATT SE:
Boys Don't Cry (1999)
Million Dollar Baby (2004)
Freedom Writers (2007)

7 kommentarer:

 1. Många vackra och briljanta skådespelerskor på den här listan, givetvis. Kul att Tomei får plats ändå, hon återfinns även på min - inte minst efter den fantastiska insatsen i The Wrestler.

  Naomi Watts längtar jag tills jag får återuppleva i Mulholland Drive (en film som närmar sig så smått). Helt fantastisk i den filmen.

  Ett par stycken på listan har jag faktiskt aldrig hört talas om, eller åtminstone inte lagt på minnet, Madeleine Stowe tex. Var förvisso ett halvt sekel sen jag såg The The Last of the Mohicans också (som jag är lite småsugen på att se om snart).

  Men en fin lista med ytterligare en hel drös bra filmtips. Tackar tackar! :)

  SvaraRadera
 2. Tackar !

  En sån här lista är ju självklart väldigt personlig. Hade med ytterligare namn från början, men tog bort dem då de inte hade etablerat sig helt hos mig än.

  Blev faktiskt själv sugen på att se om Mulholland Drive...

  SvaraRadera
 3. Inga dåliga pjäser det där! Väldigt personligt som du säger. För min egen del vill jag ha med Juliette Lewis,Glenn Close, Kathy Bates, Bette Davis och Jennifer Jason Leigh i en sådan här lista. Svårt, som sagt var.

  SvaraRadera
 4. Tommy: Alla du räknar upp är bra eller mycket bra skådespelerskor. Men ingen av dem tillhör mina favoriter. Det skulle då vara Glenn Close som ligger bäst till.

  Egentligen hade jag en lista med upp emot 50 namn som jag lika gärna hade kunnat lista här. Men kände att det nog var bäst att begränsa det lite ;)

  SvaraRadera
 5. Rolig lista, jag älskar listor även om det var ett tag sedan jag gjorde en själv på bloggen.
  Tyvärr är jag dålig i min kunskap om äldre tiders filmer och skådisar men jag brukar ofta uppskatta äldre filmer. Tempot, svartvitt foto och bra berättelser. På din lista ligger nog Julianne Moore som nog är min favorit skådis i topp. Jag gillar också Raquel Weitz men Tomei & Connelly hör också till favoriterna.

  SvaraRadera
 6. Glömde Belucci troligtvis en av de vackraste skådisarna på marknaden. Malena & Irresivible vilka filmer!

  SvaraRadera
 7. filmitch: Tycker också Rachel Weisz är bra och gillar henne, men hon lyckades inte riktigt komma med på listan.

  Jo, äldre filmer har något speciellt över sig. De allra bästa förtjänar verkligen att kallas klassiker.

  SvaraRadera