torsdag 25 augusti 2011

Favoritskådespelare (manliga)

Den här listan skulle utan tvekan kunna bestå av hundra skådespelare, men någonstans måste man dra gränsen. Så jag har valt ut de som påverkat eller påverkar mig varje gång jag ser dem. De har alla sin stil och de har gjort att jag uppskattat många filmer som annars bara varit mediokra om det inte varit för deras närvaro.

Det känns svårt att lämna flera duktiga skådespelare som jag gillar utanför listan. Men när jag jämför dem med de jag har på listan saknar de något för att nå upp till att vara absoluta favoritskådespelare.

Listar skådespelarna efter födelseår då det är omöjligt att rangordna.

STAN LAUREL & OLIVER HARDY

Arthur Stanley Jefferson, mer känd som Stan Laurel, och Oliver Norvell Hardy är mest kända som Helan & Halvan - ett av historiens allra främsta komikerpar. De har varit favoriter ända sen barnsben då jag började titta på deras filmer och de är favoriter än idag. Laurel var engelsman medan Hardy var amerikan. De gjorde film ihop i över 20 år, blev bästa vänner och många har tagit inspiration från dem. Bl.a. baserade Peter Sellers sin karaktär i Being There (1979) på just Stan Laurel.

OSCAR:
-

FAVORITPRESTATION:
Block-Heads (1938)

TRE FILMER ATT SE:
The Music Box (1932)
Busy Bodies (1933)
Block-Heads (1938)

JAMES CAGNEY

James Francis Cagney, en av de allra största skådespelarna som kom in i skådespelarbranschen när talfilmen kom och gjorde sin första film vid 30 års ålder. Clint Eastwood har sagt att Jimmy Cagney var hans favoritskådespelare och det är inte så svårt att se om man sett några av hans filmer. Främst känd för sina utmärkta porträtteringar av gangsters, men var även lyckad i t.ex. komedier och musikaler. Höjer i princip varje scen han är med i och trots att han inte ens var 1.70 lång ingav han stor respekt och pondus.

OSCAR:
Angels with Dirty Faces (1938) - Nominerad
Yankee Doodle Dandy (1942) - Vann
Love Me or Leave Me (1955) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Angels with Dirty Faces (1938)

TRE FILMER ATT SE:
The Public Enemy (1931)
Angels with Dirty Faces (1938)
White Heat (1949)

JAMES STEWART

James Maitland Stewart var utan tvekan en av de allra största, bästa och mest omtyckta skådespelarna i filmhistorien. Skulle jag bara få välja en favoritskådespelare skulle det vara Jimmy Stewart. Han hade en sådan karisma, charm, värme, humor och talang att han kändes övertygande i vilken roll han än spelade. Han var även väldigt ödmjuk och var en väldigt "normal" person, trots att han var en storstjärna. Han kom att endast vinna en Oscar, men borde givetvis vunnit ett antal till. Han lär ha varit den första filmstjärnan som gick med i Andra världskriget, efter att ha övertalat de som skötte rekryteringen. Där blev han överste, den högst rankade skådespelaren någonsin. En av hans bästa vänner var Henry Fonda som han träffade när de var på väg in i skådespelaryrket och umgicks sedan med på sin fritid.

OSCAR:
Mr. Smith Goes to Washington (1939) - Nominerad
The Philadelphia Story (1940) - Vann
It's a Wonderful Life (1946) - Nominerad
Harvey (1950) - Nominerad
Anatomy of a Murder (1959) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
It's a Wonderful Life (1946)

TRE FILMER ATT SE:
It's a Wonderful Life (1946)
Harvey (1950)
Vertigo (1958)

RICHARD WIDMARK

Richard Weedt Widmark må inte vara ett lika välkänt namn som storstjärnorna, men var en högst respekterad skådespelare som alltid gav fina prestationer och blev snart en personlig favorit. Han blev Oscarsnominerad redan i sin första filmroll i Kiss of Death (1947), men det kom också konstigt nog att bli hans enda nominering trots flera fina insatser. Kunde spela huvudroller som biroller, hjältar eller onda. Storhetsperioden var främst under 40- och 50-talet, men även under 60- och 70-talet var han flitigt anlitad och gjorde en rad olika roller. Han var själv en filmälskare från tidig ålder och filmer som Dracula (1931) och Frankenstein (1931) var några han uppskattade, speciellt Boris Karloff. Kanske var det därför han ofta spelade mörka karaktärer som inte alltid var jättesympatiska, men trots allt gillades av tittarna.

OSCAR:
Kiss of Death (1947) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Night and the City (1950)

TRE FILMER ATT SE:
Night and the City (1950)
Panic in the Streets (1950)
Judgment at Nuremberg (1961)

KIRK DOUGLAS

Issur Danielovitch Demsky, mer känd som Kirk Douglas, var till en början inte en skådespelare jag såg som favorit. Men det har förändrats med åren och efter att ha sett klassiker efter klassiker har han allt mer blivit en favorit. Spelade ofta liknande karaktärer, men gjorde det bra. Han kom aldrig att vinna en Oscar trots tre nomineringar och flera andra fina prestationer. Han tackade nej till två roller som blev Oscarsbelönade, något han givetvis senare ångrade. De två filmerna var Stalag 17 (1953) som William Holden fick en Oscar för och Cat Ballou (1965) som gav Lee Marvin en Oscar.

OSCAR:
Champion (1949) - Nominerad
The Bad and the Beautiful (1952) - Nominerad
Lust for Life (1956) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Detective Story (1951)

TRE FILMER ATT SE:
Out of the Past (1947)
Detective Story (1951)
Paths of Glory (1957)

CHARLES BRONSON

Charles Dennis Buchinsky, mest känd som Charles Bronson, kallades ofta stenansiktet då han sällan ändrade ansiktsutryck och aldrig var känd som en toppskådespelare. Men han var cool och helskön i varje film jag sett honom i. Han körde sin stil och det vann han mycket på. Var även med i en del storfilmer under främst 60- och 70-talet innan han fortsatte med sina B-filmer som har sitt värde. Var precis som många av sina karaktärer en tystlåten, men respektingivande person. Och vem vet hur stor han egentligen hade blivit om han inte hade tackat nej till dollar-trilogin som Sergio Leone ville ha honom i.

OSCAR:
-

FAVORITPRESTATION:
Once Upon a Time in the West (1968)

TRE FILMER ATT SE:
The Great Escape (1963)
The Dirty Dozen (1967)
Once Upon a Time in the West (1968)

JACK LEMMON

John Uhler Lemmon III, mer känd som Jack Lemmon, vann många människors hjärtan med sina både roliga och hjärtevärmande prestationer. Han samarbetade ofta med sin vän Walter Matthau och de gjorde tio filmer tillsammans. Han gjorde även sju filmer med regissören Billy Wilder varav två ledde till Oscarsnomineringar, nämligen Some Like It Hot (1959) och The Apartment (1960). Jag minns honom främst för hans komiska roller, men han var minst lika bra i gripande prestationer, som t.ex. Days of Wine and Roses (1962) och Missing (1982).

OSCAR:
Mister Roberts (1955) - Vann
Some Like It Hot (1959) - Nominerad
The Apartment (1960) - Nominerad
Days of Wine and Roses (1962) - Nominerad
Save the Tiger (1973) - Vann
The China Syndrome (1979) - Nominerad
Tribute (1980) - Nominerad
Missing (1982) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Days of Wine and Roses (1962)

TRE FILMER ATT SE:
Some Like It Hot (1959)
The Apartment (1960)
JFK (1991)

PETER SELLERS

Richard Henry Sellers, känd som Peter Sellers, var ett komiskt geni som alltid får mig att skratta, även om filmerna inte alltid är bra. Just det faktum att han bemästrade olika karaktärer gör honom till en så stor komiker. Men han visade även att han var mycket bra i mer allvarliga roller som Being There (1979). Tyvärr dog han vid relativt ung ålder pga dåligt hjärta (och en del drickande), annars hade han säkerligen gett oss fler oförglömliga rollprestationer. Något många kanske inte vet är att han blev Oscarsnominerad redan 1960 för kortfilmen The Running, Jumping & Standing Still Film (1960) tillsammans med Richard Lester. En i mitt tycke inte speciellt bra kortfilm.

OSCAR:
Dr. Strangelove (1964) - Nominerad
Being There (1979) - Nominerad

OSCAR (Icke skådespelare):
The Running, Jumping & Standing Still Film (1960) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Dr. Strangelove (1964)

TRE FILMER ATT SE:
A Shot in the Dark (1964)
Dr. Strangelove (1964)
Being There (1979)

CLINT EASTWOOD

Clinton Eastwood Jr., eller Clint Eastwood som han är känd som, blev känd för den stora publiken när han spelade mannen utan namn i Sergio Leones dollar-trilogi. Att han kanske blev en ännu framgångsrikare regissör än skådespelare är ett tecken på att han tog lärdom av några av de duktiga regissörerna han jobbade med. Han har själv sagt att Don Siegel förmodligen var den största influensen för honom som regissör. Som skådespelare har han alltid varit respektingivande och haft den där coola och avslappnade stilen som smittar av sig.

OSCAR:
Unforgiven (1992) - Nominerad
Million Dollar Baby (2004) - Nominerad

OSCAR (Icke skådespelare):
Unforgiven (1992) - Vann (2)
Mystic River (2003) - Nominerad (2)
Million Dollar Baby (2004) - Vann (2)
Letters from Iwo Jima (2007) - Nominerad (2)

FAVORITPRESTATION:
Dirty Harry (1971)

TRE FILMER ATT SE:
The Good, the Bad and the Ugly (1966)
Where Eagles Dare (1968)
Dirty Harry (1971)

GENE HACKMAN

Eugene Allen Hackman, mer känd som bara Gene Hackman, var en av de stora skådespelarna i New Hollywood och 70-talet. Det var hans skådespelartalang som gjorde honom till en stjärna, definitivt inte hans utseende. Spelade inte alltid de mest sympatiska rollerna, även när han spelade goda karaktärer, men sättet han spelade på har gjort honom till en favorit. Alla filmer han gjort har inte varit bra, det finns en del bottennapp. Men att filmerna blir bättre pga av honom är nästan en självklarhet. Det lär ha varit Marlon Brando och hans skådespelarstil som gjorde att han ville bli skådespelare. Hans skådespelarkollega Dustin Hoffman bodde i hans lilla lägenhet när han inte hade någonstans att bo. De kom att göra en film tillsammans många år senare i Runaway Jury (2003).

OSCAR:
Bonnie and Clyde (1967) - Nominerad
I Never Sang for My Father (1970) - Nominerad
The French Connection (1971) - Vann
Mississippi Burning (1988) - Nominerad
Unforgiven (1992) - Vann

FAVORITPRESTATION:
The Conversation (1974)

TRE FILMER ATT SE:
The French Connection (1971)
The Conversation (1974)
Unforgiven (1992)

STEVE MCQUEEN

Terence Steven McQueen, eller kort och gott Steve McQueen, fick inte smeknamnet "King of Cool" utan anledning. Något jag alltid tänkt på är hur modern han var trots att han var med i 60- och 70-tals filmer där frisyrerna och modet oftast avslöjade tidsperioden. Han är främst känd för sin roll som polisen Bullitt i filmen med samma namn, men gjorde en hel del fina insatser man bör se. Lite kul är att han skulle ha spelat John Rambo i First Blood (1982) om han levt.

OSCAR:
The Sand Pebbles (1966) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Papillon (1973)

TRE FILMER ATT SE:
The Great Escape (1963)
Le Mans (1971)
Papillon (1973)

JACK NICHOLSON

John Joseph Nicholson, eller Jack Nicholson, är en av de absolut största skådespelare genom tiderna. Han må inte vara direkt charmig eller se vidare bra ut, men han presterar alltid. Går alltid helt in för sina karaktärer och sticker ut från mängden så fort man ser honom. Storhetsperioden kom under 70-talet, men med Oscarsnomineringar fem årtionden i rad måste han få allt beröm för att ha bibehållit standarden årtionde efter årtionde.

OSCAR:
Easy Rider (1969) - Nominerad
Five Easy Pieces (1970) - Nominerad
The Last Detail (1973) - Nominerad
Chinatown (1974) - Nominerad
One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) - Vann
Reds (1981) - Nominerad
Terms of Endearment (1983) - Vann
Prizzi's Honor (1985) - Nominerad
Ironweed (1987) - Nominerad
A Few Good Men (1992) - Nominerad
As Good as it Gets (1997) - Vann
About Schmidt (2002) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
The Shining (1980)

TRE FILMER ATT SE:
Chinatown (1974)
One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
The Shining (1980)

AL PACINO

Alfredo James Pacino, mer känd som bara Al Pacino, är kanske inte min största favorit, men sett till filmerna han gjort måste jag säga att jag gillar hans prestationer. Precis som de allra flesta har han varit med i en del bottennapp, men topparna är så klart mer minnesvärda. Han har en tendens att skrika i många av sina roller och det kan i vissa fall nästan bli för mycket, men oftast är det något han tillför karaktären som funkar. Borde givetvis vunnit minst en Oscar under 70-talet då han bl.a. nominerades fyra år i rad.

OSCAR:
The Godfather (1972) - Nominerad
Serpico (1973) - Nominerad
The Godfather: Part II (1974) - Nominerad
Dog Day Afternoon (1975) - Nominerad
...And Justice for All (1979) - Nominerad
Dick Tracy (1990) - Nominerad
Glengarry Glen Ross (1992) - Nominerad
Scent of a Woman (1992) - Vann

FAVORITPRESTATION:
Dog Day Afternoon (1975)

TRE FILMER ATT SE:
The Godfather (1972)
Scarface (1983)
Heat (1995)

BRUNO GANZ

Bruno Ganz blev världskänd för sin strålande prestation som Adolf Hitler i Der Untergang (2004), men långt innan dess var denna schweiziska skådespelare välkänd och erkänd som en av de allra främsta inom tyskspråkig film. Han lär ha blivit erbjuden rollen som Oskar Schindler i Schindler's List (1993), men tackade nej. Vem vet hur stor han hade blivit runt om i världen om han tagit den rollen. Ser honom ändå som en av de stora skådespelarna efter främst sina 70-tals prestationer, och så klart som Hitler.

OSCAR:
-

FAVORITPRESTATION:
Messer im Kopf (1978)

TRE FILMER ATT SE:
Der amerikanische Freund (1977)
Messer im Kopf (1978)
Der Untergang (2004)

ROBERT DE NIRO

Robert Anthony De Niro Jr. är utan tvekan en av de största. Precis som de flesta har karriären stagnerat på senare tid, men med den ena makalösa prestationen efter den andra har han för alltid blivit en favorit. Kanske mest känd för att spela gangsters, men har genom åren visat att han även kan spela annat med bra resultat, inte minst komedi i The King of Comedy (1982) och drama i Awakenings (1990). Aldrig varit förtjust i att göra intervjuer och vill helst hålla sitt privatliv för sig själv. Skulle ha spelat Enzo Ferrari i filmen "Ferrari" som Michael Mann skulle regissera 1993 med en budget på $65m, men projektet blev tyvärr aldrig av. I princip omöjligt att bara välja ut en favoritprestation då det finns så många att välja bland.

OSCAR:
The Godfather: Part II (1974) - Vann
Taxi Driver (1976) - Nominerad
The Deer Hunter (1978) - Nominerad
Raging Bull (1980) - Vann
Awakenings (1990) - Nominerad
Cape Fear (1991) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
The King of Comedy (1982)

TRE FILMER ATT SE:
Midnight Run (1988)
Goodfellas (1990)
Heat (1995)

MICHAEL DOUGLAS

Michael Kirk Douglas gick verkligen i sin fars fotspår och blev en minst lika bra skådespelare, om inte snäppet bättre. Han har alltid haft en förmåga att göra en film intressant även om filmen i sig inte alltid behöver vara speciellt bra. Passar bäst när han får visa vem som bestämmer, typ Wall Street (1987), men funkar i de flesta rollerna. Alltid när jag tänker på honom ser jag honom i kostym, många filmer han bär kostym faktiskt. Var en omtyckt TV-stjärna i TV-serien "Streets of San Francisco" när han lämnade serien för att producera One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) som han vann en Oscar för. Efter det tog filmkarriären fart på allvar.

OSCAR:
Wall Street (1987) - Vann

OSCAR (Icke skådespelare):
One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) - Vann

FAVORITPRESTATION:
Wall Street (1987)

TRE FILMER ATT SE:
Wall Street (1987)
The Game (1997)
Traffic (2000)

RUTGER HAUER

Rutger Oelsen Hauer är en sådan skådespelare som jag verkligen gillar. Visst, hans filmer har överlag inte hållt så hög klass, men han är alltid sevärd och hans bättre filmer hade inte varit lika bra utan honom. The Hitcher (1986) kommer alltid vara lite extra speciell pga hans insats. Kallad för den holländska Paul Newman för sitt utseende, men har aldrig haft samma framgång som skådespelare rent prismässigt. Detta trots att han faktiskt gjort ett par minnesvärda prestationer som hade kunnat leda till någon nominering. Vann dock en Golden Globe för TV-filmen Escape from Sobibor (1987).

OSCAR:
-

FAVORITPRESTATION:
The Hitcher (1986)

TRE FILMER ATT SE:
Blade Runner (1982)
The Hitcher (1986)
Batman Begins (2005)

CHRISTIAN BALE

Christian Charles Philip Bale är utan tvekan en av mina favoriter bland de moderna skådespelarna. Hur han går in för varje roll är beundransvärt och att det många gånger varit i mindre produktioner där han kraftigt gått upp och ner i vikt. Den rollen som jag först fastnade för var givetvis American Psycho (2000) där han både charmar och psykar alla runt honom. Har av vissa anklagats för att ofta spela samma typ av karaktärer, men har visat att han har en bredd när han får nya typer av roller att jobba med. Och personligen har jag inget emot om han spelar liknande karaktärer så länge han levererar, och det gör han verkligen.

OSCAR:
The Fighter (2010) - Vann

FAVORITPRESTATION:
American Psycho (2000)

TRE FILMER ATT SE:
American Psycho (2000)
The Machinist (2004)
Batman Begins (2005)

RYAN GOSLING

Ryan Thomas Gosling är i mitt tycke den klart bästa unga skådespelaren där ute och har gång efter annan imponerat och övertygat. Likt Christian Bale har han främst tagit roller i mindre produktioner där han gått in i rollerna som få. Men allt mer börjar han få uppmärksamhet och roller i större filmer som utan tvekan kommer leda till en Oscar snarare förr än senare. Är även en duktig musiker och är född och uppvuxen i Kanada.

OSCAR:
Half Nelson (2006) - Nominerad

FAVORITPRESTATION:
Blue Valentine (2010)

TRE FILMER ATT SE:
Lars and the Real Girl (2007)
Blue Valentine (2010)
Drive (2011)

4 kommentarer:

 1. Kan skriva under på rubbet förutom Pacino och Nicholson som faktiskt är ganska usla skådisar åtminstone de senaste 30 åren då de i stort sett har spelat sig själva mer eller mindre. De Niro höll tio år längre men spelar numera De Niro i film efter film. Resten av listan är dock bra.

  SvaraRadera
 2. filmitch: Eftersom listan INTE är en "bästa skådespelare"-lista utan listar mina personliga favoriter går jag inte efter deras prestationer i deras första eller senaste film utan vad de betytt för mig. Och då är De Niro, Pacino och Nicholson givna, inget snack om saken. Ser man till senaste åren kan de givetvis inte uppvisa samma fina prestationer.

  SvaraRadera
 3. Jovisst jag förstod att det var en personlig lista och tycke och smak kan man debattera om i eoner. De tre herrarna jag nämde har en gång i tiden hört till mina favoriter men de har fallit en efter en då jag "kommit på dem" med att de faktiskt inte skådespelar utan bara spelar sig själva med viss variation.
  Jag och min bror brukar ha en del debatter ang. filmer och skådisar och vad jag förstått (men kan ha fel) använder de sig av "metodacting" (?). Kan vara så enkelt att jag inte gillar just den approachen till skådespeleri.

  SvaraRadera
 4. Det är nog lite som du säger, gillar man inte den typen av skådespeleri kan man nog störa sig på dem. Finns många andra exempel på skådespelare från den skolan (både på min lista och utanför). Några exempel:

  Marlon Brando, Dustin Hoffman, Paul Newman, Ellen Burstyn, Dennis Hopper m.fl. Oftast är det, enligt mig, de främsta skådespelarna, men det är som sagt en smaksak.

  SvaraRadera