onsdag 17 augusti 2011

Filmer man kanske missat (1940-talet)

Jag har alltid haft en förkärlek till de bortglömda pärlorna. Det är något speciellt när man hittar lite mer okända filmer som bjuder på något lite annorlunda. Därför har jag sammanställt denna lista över filmer som i skrivande stund fått max 3000 röster på IMDb. Vi tar här en titt på 1940-talet. Notera att jag INTE tagit med några Film-Noir.


Battleground / På främmande mark (1949)

Psykologiskt krigsdrama om Andra världskriget och "Battle of the Bulge", som handlar om en grupp amerikanska soldater som blir omringade i Belgien av tyskarna 1944. Alla reagerar på situationen på olika sätt och avslöjar det mentala trycket på människan. En av de främsta krigsfilmerna och skildringarna som gjorts, välgjort, bra karaktärer och före sin tid.The Fallen Idol / Ögonvittnet (1948)

Diplomatsonen Phillipe idoliserar butlern Baines. En dag följer han efter Baines och ser honom träffa en kvinna som inte är fru Baines. Pojken snärjer in sig i de vuxnas lögner och har svårt att hålla hemligheter. När så en olycka sker försöker pojken hjälpa Baines, men gör mer skada än nytta genom att ljuga för polisen. Duktige Carol Reed har här försökt sig på ett fiffigt mysterium som har sina stunder även om den inte når upp till hans främsta filmer.

The Snake Pit / Ormgropen (1948)

Virginia Cunningham vaknar upp på ett mentalsjukhus utan att minnas hur hon hamnat där. Hon märker dock att det inte är lätt att bli utskriven och glömmer allt fler saker ur sitt liv. Under sina många samtal med sjukhusets doktor börjar hennes minne dock sakta återvända. Lite som en föregångare till Gökboet (1975) där Olivia de Havilland allt mer växer in i rollen som sinnessjuk.Yellow Sky (1948)

En grupp bankrånare är på flykt i öknen. När de är på gränsen att dö av törst kommer de till en gammal spökstad som ser ut att vara tom, men de upptäcker snart att där bor en ung kvinna och hennes farfar. Bankrånarna upptäcker också att de två har en guldgruva och bestämmer sig för att råna dem. Bra och välskrivna karaktärer ledda av duktiga Richard Widmark och Gregory Peck i denna snygga svart-vita västern.

Green for Danger / Mördare i vitt (1946)

I andra världskrigets Storbritannien dör en brevbärare på operationsbordet. Var det en olyckshändelse eller var det avsiktligt han dog? När en av de närvarande vid operationen blir mördad skickas en detektiv från Scotland Yard som misstänker sjukhusets personal. En både mystisk och rolig brittisk deckare med en skön Alastair Sim i rollen som detektiv.Hets (1944)

Den fruktade latin-lektorn Caligula utövar ett skräckvälde över sina elever. I centrum står gymnasieeleven Jan-Erik som har extra svårt att stå ut med Caligulas välde. Manusdebut av Ingmar Bergman, men detta är Alf Sjöbergs film som har många snyggt ihopsatta scener och stämning.
Prednosta stanice (1941)

Topka är en man som åker runt till olika småbyar där han äter på restaurang för att sedan ta en springnota. När han plötsligt blir upptäckt som fripassagerare ombord ett tåg, hoppar han av och gömmer sig på en liten tågstation. Där hittar han en uniform tillhörande tågstationens chefskonduktör. Han måste nu inge intrycket av att han är den han utger sig för att vara, vilket visar sig vara mycket svårt. Klassisk och riktigt rolig komedi med Vlasta Burian, tjeckiska motsvarigheten till Jacques Tati.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar