tisdag 16 augusti 2011

Filmer man kanske missat (1950-talet)

Jag har alltid haft en förkärlek till de bortglömda pärlorna. Det är något speciellt när man hittar lite mer okända filmer som bjuder på något lite annorlunda. Därför har jag sammanställt denna lista över filmer som i skrivande stund fått max 3000 röster på IMDb. Vi tar här en titt på 1950-talet. Notera att jag INTE tagit med några Film-Noir.


Compulsion / Brottslig drift (1959)

Artie och Judd är två intelligenta och rika studenter. Övertygade om sin egen fullkomlighet börjar de planera det perfekta mordet. Filmen baseras på det verkliga fallet med studenterna Leopold och Loeb som Hitchcock gjorde Rope (1948) av. Men här är det en vanlig spelfilm och inte bara ett kammardrama. Orson Welles har en mindre roll, men tar över varje scen.Our Man in Havana / Vår man i Havanna (1959)

Jim Wormold är en engelsk dammsugarförsäljare på Kuba. Hans dotter Milly spenderar mycket pengar, så för att kunna göra henne lycklig går han med på att arbeta som agent åt brittiska Secret Service. Självklart kommer det en dag då allt inte är lika enkelt. Härlig brittisk komedi av Carol Reed och med en utomordentlig Alec Guinness i huvudrollen gör det här till en pärla.To Hell and Back / Åter från helvetet (1955)

Filmen är en biografi över huvudrollsinnehavaren Audie Murphys upplevelser under Andra världskriget. Under striderna i Europa utspelade sig många tuffa strider, samtidigt som Murphy vann alltmer respekt bland sina stridskamrater. Extra intressant då huvudrollsinnehavaren spelar sig själv. Tar ett tag att komma in i, men levererar sedan.Executive Suite / En stol är ledig (1954)

När chefen på det stora möbelföretaget Treadway avlider, måste de sju vice-presidenterna på företaget besluta om vem som skall bli hans ersättare. Men den troligaste kandidaten är långt ifrån populär bland arbetarna. En lite förbisedd film med flera kända skådespelare och prestationer med regi av duktige Robert Wise. Bra upplägg, snyggt foto och välgjord.Touchez pas au grisbi / Grisbi - Blod på guldet (1954)

Två bedragande skurkar, Max och Riton, lägger vantarna på guldtackor värda 50 miljoner på flygplatsen i Orly. Max är trött på gangsterslivet och vill lägga av. Pengarna från guldet, Grisbi, skall vara hans pension. Men vänskap kan i vissa fall vara ett hinder istället för en resurs. Klassisk fransk gangsterfilm på gränsen till film-noir. Minnesvärd film av duktige regissören Jacques Becker och med den alltid sevärde Jean Gabin i huvudrollen.

The Moon Is Blue / Patty (1953)

Kvinnokarlarna Don och David blir bägge två förälskade i den unga Patty under en och samma kväll, men hon avböjer alla inviter från dem. De två männen försöker dock få henne på andra tankar. Roligt och romantiskt med William Holden och David Niven som männen och regi av Otto Preminger. Att denna film inte räknas som klassiker är ett under. Kanske för att förtjusande Maggie McNamara inte blev lika känd som t.ex. Audrey Hepburn som hon liknar.

5 Fingers / Affären Cicero (1952)

Spionhistoria om den ökände spionen Cicero som arbetade på brittiska ambassaden i Ankara och sålde topphemliga dokument till tyskarna under Andra världskriget. Trevlig spionfilm med den alltid sevärde James Mason, stämningsfull musik av Bernard Herrmann och regi av Joseph L. Mankiewicz som blev Oscarsnominerad tillsammans med manuset.Scaramouche (1952)

Filmen handlar om Andre Moreau - en adelsmans oäkta barn. När hans vän blir mördad av en ond adelsman blir han också oskyldigt anklagad för ett brott. Andre gömmer sig då hos en teatertrupp som inte bryr sig om han förflutna, lär sig fäktas och bidar den tid då han kan hämnas. Härlig matiné och ett trevligt äventyr som man efter ett tag kommer in i. Har världens längsta fäktningsscen på film som bara den är värd att se.


Caged (1950)

Den 19-åriga Marie Allen sätts i fängelse efter att ha dömts för medhjälp vid ett rån. Den sympatiske fängelsedirektören Ruth Benton försöker göra allt för att hjälpa Marie, men den råbarkade fångvakten på fängelset har andra idéer och behandlar alla fångar lika hårt. Marie får snabbt växa upp och lära sig livet den hårda vägen. Eleanor Parker i huvudrollen (som påminner en hel del om Naomi Watts) ger en riktigt stark och mångsidig rollprestation som gav henne en Oscarsnominering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar