lördag 13 augusti 2011

Filmer man kanske missat (1970-talet) 1/2

Jag har alltid haft en förkärlek till de bortglömda pärlorna. Det är något speciellt när man hittar lite mer okända filmer som bjuder på något lite annorlunda. Därför har jag sammanställt denna lista över filmer som i skrivande stund fått max 2000 röster på IMDb. Vi har kommit till 1970-talet som vi delar upp i två delar då det fanns många godbitar. Här tar vi en titt på filmer från 1979 till 1974.


I... comme Icare / I as in Icarus (1979)

När en nyligen omvald president i ett fiktivt land blir lönnmördad, startas en utredning av en kommitté för att fastställa vem som ligger bakom. En av medlemmarna i kommittén håller inte med om vad man kommer fram till och gör istället egna efterforskningar. En liten pärla som bör ses om man gillar klassiska konspirationsfilmer som Z (1969), The Parallax View (1974) och JFK (1991).


Last Embrace / Mordängeln (1979)

Efter att hans fru blivit mördad får underättelsetjänstemannen Harry Hannan ett sammanbrott och får sluta sitt jobb. Snart inser han att han själv är en måltavla och måste lista ut vem som vill se honom död. En Hitchcock-inspirerad thriller av regissören Jonathan Demme, som senare gjorde När lammen tystnar (1991), är en trevlig liten film värd att se om man gillar genren.Messer im Kopf / Kniven i huvudet (1979)

En man (Bruno Ganz) letar en kväll efter sin fru och besöker hennes arbetsplats på ett ungdomscentrum. Polisen ska precis göra en razzia och av misstag skjuts han i huvudet. Hans långa och tuffa väg tillbaka blir en kamp för överlevnad och att få upprättelse. Underbar och högst minnesvärd prestation av Bruno Ganz tillsammans med riktigt skön musik. En pärla.Il grande racket / The Big Racket (1976)

När ett brottssyndikat börjar utpressa småföretagare måste polisen Nico Palmieri gå utanför lagen för att ha en chans att sätta dit dem. En härlig italienare med en hård Fabio Testi i huvudrollen som rensar upp i stan. Regisserad av Enzo. G. Castellari som gjorde flera njutbara filmer, också förebild till Quentin Tarantino.

Quelli della calibro 38 / Colt 38 Special Squad (1976)

När ett fullskaligt krig mot ett gäng eskalerar, får kommisarie Vanni klartecken att bilda en hemlig specialstyrka utrustade med olicensierade Colt 38 revolvrar för att en gång för alla sätta stopp för det kriminella gänget. En fin italienare med flera minnesvärda scener gör detta till ett måste i euro-crime genren.
Flic Story / Snuten (1975)

Året är 1947 och polisen jagar rånaren och mördaren Emile Buisson som precis rymt från fängelset. Filmen bygger på verklighetsbaserade händelser och baseras på polismannen Roger Borniches självbiografi som detaljerat beskriver jakten på brottslingen och hans gäng. Alain Delon som polisen och Jean-Louis Trintignant som rånaren ses i denna högst sevärda kriminalare.


Report to the Commissioner / Till polischefen - top secret (1975)

Den unge narkotikapolisen Bo Lockley får i uppdrag att försöka hitta en ung tjej som är dotter till en politiker. Hon lär ha hamnat i drogträsket och tas om hand av knarklangaren kallad "Stick". Vad han inte vet är att hon i själva verket är en narkotikapolis som jobbar under täckmantel. Börjar med slutet för att sen visa hur man hamnat där. Sista halvtimmen är klart intressantast med ett äss i rockärmen.

The Man in the Glass Booth (1975)

Arthur Goldman är en excentrisk rik judisk man som lever i lyx på Manhattan. En dag förändras allt när en grupp israeliska underättelseagenter arresterar Goldman och beskyller honom för att i själva verket vara en eftersökt nazist. Fullkomligt strålande prestation av Maximilian Schell som ledde till en Oscarsnominering i denna lilla film, en riktig tour-de-force.


The Prisoner of Second Avenue / Snacka om trubbel (1975)

Mel Edison får sparken från jobbet och eftersom han inte står ut med att bli försörjd får han trassel med nerverna. Hans band till släkten och hustrun Edna sätts på prov. Underbara prestationer av Jack Lemmon och Anne Bancroft som måste stå ut med varandra i sin lilla New York-lägenhet. Rolig, allvarlig och samhällskritisk.
Cani arrabbiati / Rabid Dogs / Kidnapped (1974)

Tre män flyr från ett rån med polisen hack i häl. De överger sin flyktbil och tar ett par och deras sjuka unge i en annan bil som gisslan. Det blir en helvetesresa både psykiskt som fysiskt. Inte bara intressant som film utan även med en intressant produktionsbakgrund som lett till olika versioner.

Il cittadino si ribella / Street Law (1974)

Carlo Antonelli, en vanlig hederlig medborgare, hamnar mitt i ett bankrån och blir brutalt misshandlad av rånarna. När det sedan visar sig att polisen inte är särskilt villiga att göra mycket åt saken finns inget annat att göra för Antonelli än att ta lagen i egna händer. Ganska typisk italiensk euro-crime med härliga Franco Nero i huvudrollen i Enzo G. Castellaris trevliga film med minnesvärda scener och musik.


Truck Turner (1974)

"Truck" Turner är en prisjägare som ska hitta en man som kallas Gator. Men när Gator försöker fly skjuts han till döds. Detta ogillas av Gators kvinna som betalar den som dödar Truck Turner som nu blir måltavla. En av de bästa filmerna inom blaxploitation, om inte den allra bästa, med en supercool Isaac Hayes i titelrollen och alltid sköne Yaphet Kotto som skurk.La polizia chiede aiuto / What Have They Done to Your Daughters? (1974)

I samband med att polisen hittar en hängd 15-årig flicka i närheten av en skola nystar man upp en prostitutionshärva på skolan. Så småningom börjar man jaga en motorcykelburen mördare som gärna tar till en stor köttkniv vid behov. En blandning mellan euro-crime och giallo. Trevligt och med några bra scener som sticker ut med ett extra plus till den underbara musiken av Stelvio Cipriani.

4 kommentarer:

 1. Du skämmer bort mig med fina filmtips och ger mig aningens ångest över allt man inte kommer hinna se :(

  SvaraRadera
 2. Hahaha, jag vet hur det känns. Men jag är glad att höra att det uppskattas (ja, förutom det där med ångesten då).

  SvaraRadera
 3. Sköna rullar verkar det här vara. Har hört talas om ett antal men inte sett nån. I... comme Icare och Messer im Kopf lockar nog mest.

  SvaraRadera
 4. Jojjenito: Ja, jag tror att du skulle uppskatta just de två mest, speciellt Messer im Kopf med en sanslöst bra Bruno Ganz.

  SvaraRadera