söndag 14 augusti 2011

Filmer man kanske missat (1970-talet) 2/2

Jag har alltid haft en förkärlek till de bortglömda pärlorna. Det är något speciellt när man hittar lite mer okända filmer som bjuder på något lite annorlunda. Därför har jag sammanställt denna lista över filmer som i skrivande stund fått max 2000 röster på IMDb. Vi har kommit till 1970-talet som vi delar upp i två delar då det fanns många godbitar. Här tar vi en titt på filmer från 1973 till 1970.


L'emmerdeur (1973)

En yrkesmördare hyr ett rum mitt emot domstolen för att därifrån kunna mörda ett vittne. I rummet intill försöker en man ta sitt liv eftersom hans flickvän lämnat honom. Detta gör genast yrkesmördarens uppdrag mycket svårare. En svart fransk komedi med den alltid sevärda Lino Ventura i huvudrollen. Fick en amerikansk remake med Buddy Buddy (1981), men radarparet Walter Matthau och Jack Lemmon lyckas inte överträffa detta original.

The Candy Snatchers (1973)

En 16-årig tjej från en förmögen familj kidnappas av ett gäng amatörer. Kidnapparna vill byta flickan mot diamanter som hennes styvfar har. Vad de inte räknat med är att styvpappan inte bryr sig ett dugg om flickan. En politiskt inkorrekt film som är extra njutbar pga detta. Den lille stumma pojken, regissörens son för övrigt, är en av de skönare karaktärerna man sett.The Seven-Ups - Undre världens skräck (1973)

New York-polisens tuffaste poliser, kallade "The Seven-Ups" för att de endast jobbar med fall där brottslingarna får sju år eller mer i fängelse, startar ett krig mot kriminella efter att en av deras egna blivit brutalt mördad av en gangster. Inofficiell uppföljare till The French Connection (1971) där Roy Scheider får köra på egen hand. Främst sevärd för en av de allra främsta biljakterna i filmhistorien, klart sevärd i genren.

Tony Arzenta (1973)

Tony Arzenta, en iskall lönnmördare som jobbar åt maffian, vill med hänsyn till sin familj "pensionera" sig och börja ett nytt liv. Något som visar sig vara lättare sagt än gjort då hans arbetsgivare hellre gör sig av med honom än riskerar att han avslöjar saker om organisationen. Högst sevärd och actionladdad euro-crime med Alain Delon i huvudrollen.
Across 110th Street / Massakern på 110:e gatan (1972)

En tuff New York-snut, som gillar att ta till hårdhandskarna, paras ihop med en svart polis som går efter reglerna när de jagar tre Harlem-bovar som stulit pengar från maffian. Typiskt smutsigt och autentiskt 70-tal som inte lägger fingrarna emellan och där särskilt Anthony Quinn sticker ut.


État de siège / Gisslan (1972)

I Uruguay blir en statligt anställd amerikan kidnappad av vänsteranhängande gerillasoldater. De anklagar honom för att vara en av männen bakom träningen av den lokala polisen i bl.a. tortyrmetoder. Under tiden som gerillan försöker få honom att bekänna detta, kommer den lokala myndigheten, som styrs av den högervridna regeringen, allt närmare gerillan. Typisk politisk film av Costa-Gavras som bl.a. gjorde Oscarsvinnande Z (1969).

Images (1972)

Cathryn, som är lyckligt gift med Hugh, får allt svårare att skilja på dröm och verklighet när paret återvänder till sitt avskilda hus på landet. Hon börjar se syner som får henne att tvivla på sig själv och fatta svåra beslut. Psykologisk thriller som påminner om Roman Polanskis stil i lägenhetstrilogin.

Prime Cut / De kallblodiga (1972)

En torped från maffian skickas till Kansas City för att klara upp en skuld med en ranchägare som inte bara maler ner sina fiender och gör korv av dem utan även säljer kvinnor som sexslavar. Lee Marvin och Gene Hackman är härliga att se i denna på många sätt lite annorlunda film.


The Groundstar Conspiracy / Attentatet (1972)

Ett hemligt forskningsinstitut drabbas av inbrott och sabotageförsök. Förövaren fångas, men är svårt skadad av explosionen. Mannen som är ansvarig för utredningen beslutar sig för att ta till drastiska metoder för att komma åt förövarens uppdragsgivare. Inte den bästa filmen man sett, men definitivt med ett smart upplägg och material som skriker efter en remake.The Offence / Övergreppet (1972)

En film som blottlägger polisövergrepp och handlar om polisen Johnson som under ett förhör misshandlar en man väldigt brutalt när han är helt övertygad om att denne gjort sig skyldig till fruktansvärda brott. Sean Connery i förmodligen sitt livs roll i denna starka film av duktige regissören Sidney Lumet.
Ulzana's Raid (1972)

En ålderstigen scout och en idealistisk löjtnant måste samarbeta när de ska fånga en brutal indianhövding. Problemet är bara att indianerna har ett försprång på flera timmar och dödar, bränner och plundrar allt i sin väg. En brutal och ganska överraskande västern med den alltid sevärda Burt Lancaster.

Cosa avete fatto a Solange? / What Have You Done to Solange (1972)

Italienaren Enrico, en gift lärare på en flickskola i London, har en affär med en av sina studenter; Elizabeth. Under ett av deras heta möten på en liten båt, tror sig Elizabeth se någon bli mördad på land av en svartklädd person. Enrico tror henne inte, men nästa dag hittas liket som visar sig vara en elev från samma skola och Enrico blir misstänkt för mordet. En trevlig liten giallo med Fabio Testi i huvudrollen som försöker rentvå sitt namn.

$ / Dollars / Den perfekta stöten (1971)

Joe Collins är säkerhetsexpert på en bank i Hamburg och planerar tillsammans med sin flickvän att råna banken där han själv installerat säkerhetssystemet. En film det svänger om där Warren Beatty och Goldie Hawn tillsammans planerar en smart kupp mot den bank Beattys karaktär är säkerhetschef på. Flera minnesvärda scener, inte minst den långa jakten mot slutet.La coda dello scorpione / The Case of the Scorpion's Tail (1971)

Lisas man dör i en mystisk flygplansolycka och hon får ärva en miljon. Det visar sig snart att någon är ute efter hennes ärvda pengar. I typisk giallo-anda får vi ett gäng väl utförda mord, men vad som gör detta till en av de främsta i genren är dess produktionskvalité.


Lo strano vizio della Signora Wardh / The Strange Vice of Mrs. Wardh (1971)

Nygifta Julie återvänder till Wien där en seriemördare dödar unga kvinnor med rakkniv. Jean, hennes sadistiska och våldsamma ex, försöker ta kontakt med henne igen. Samtidigt träffar hon sin väninnas kusin, den snygge George, som försöker förföra henne när hennes man är bortrest. Hon upptäcker att en av männen i hennes liv kan vara seriemördaren och nu är ute efter henne. En av mina absoluta giallo-favoriter som har det mesta man kan kräva.

L'aveu / Bekännelsen (1970)

En vice utrikesminister har varit aktiv supporter av kommunismen under hela sitt vuxna liv. Han upptäcker en dag att han är iakttagen och förföljd. Han blir arresterad och bortförd till ett avlägset fängelse där han beordras att bekänna sina brott mot sitt land. Under flera månader blir han kvarhållen och mentalt nedbruten för att skriva under bekännelsen. En både dramatisk och mycket välspelad politisk film av Costa-Gavras med Yves Montand i huvudrollen.
Deep End / Gå på djupet (1970)

15-åriga Mike har just fått jobb på ett badhus i London. Där träffar han den något äldre och sexuellt frigjorda Susan, som till Mikes besvikelse redan har en pojkvän. Av frustration och svartsjuka börjar han spionera på paret. Men detta gör bara situation värre. Skön film som aldrig släpper taget om tittaren och bjuder på en hel del smågodis både i storyn och rent visuellt.Ucho / Örat (1970)

En högt uppsatt minister och hans hustru kommer hem till sitt hus och misstänker att de är avlyssnade. De börjar gå igenom kvällen då de var på bjudning på slottet för att försöka lista ut vad det är som händer. En paranoiafilm som var totalförbjuden i Tjeckoslovakien fram till 1989 då den kritiserade kommunismen i landet. Tar ett tag att komma in i, men i slutändan är det värt väntan.

5 kommentarer:

 1. Mycket härlig 70-talsaction, har inte sett en endaste på listan. Får kanske snart ta och göra en lista på FT med alla dina tips. Börjar bli en hel massa nu ju. :)

  SvaraRadera
 2. Sant, eller så kan man helt enkelt hitta dem här under "Listor" så har man alla tips samlade.

  SvaraRadera
 3. Inte många filmer jag känner till här. Riktigt sköna posters! Den där Costa-Gavras-rullen (Bekännelsen) ska jag försöka se.

  SvaraRadera
 4. Jojjenito: Håller med, finns många snygga posters där ute och det var en av anledningarna till att jag valde posters istället för bilder från varje film jag tog med.

  Tycker man ska försöka se det mesta av Costa-Gavras faktiskt, bra regissör.

  SvaraRadera