fredag 12 augusti 2011

Filmer man kanske missat (1980-talet)

Jag har alltid haft en förkärlek till de bortglömda pärlorna. Det är något speciellt när man hittar lite mer okända filmer som bjuder på något lite annorlunda. Därför har jag sammanställt denna lista över filmer som i skrivande stund fått max 2000 röster på IMDb. Vi tar det i årtalsordning och fortsätter med filmer från 1980-talet.


Cohen and Tate (1988)

De är vana vid att jobba ensamma, men har till det senaste uppdraget fått varandra på halsen och trots att de försöker vara professionella finns det någonstans en gräns för hur mycket man kan tåla. Må inte vara den bästa filmen om yrkesmördare, men det omaka paret Cohen (Roy Scheider) och Tate (Adam Baldwin) gör det här till en hård liten film med en del oväntade scener.Cop (1988)

En hård James Woods är aldrig fel och här får han ta ut svängarna som polisen Lloyd Hopkins som glidit allt längre ifrån sin familj och koncentrerar sig nu fullt ut på sitt senaste fall. Kanske inte den bästa thrillern där ute, men har bra känsla och atmosfär och har några minnesvärda scener.

Tras el cristal / In a Glass Cage (1987)

Denna spanska rysare är till stora delar ett kammarspel med fyra karaktärer i ett stort hus. Efter en introduktion av karaktärerna och en uppbyggnad bjuds man på en del starka scener som man inte direkt brukar se i Hollywood-filmer.Defence of the Realm / Defense of the Realm (1986)

En journalist har fått nys om en story men märker snart att han blir motarbetad och känner sig iakktagen i sin egna lägenhet. Gillar man konspirationsfilmer så är det här en lite mindre känd sådan. Nu kommer den kanske inte upp i samma fina klass som t.ex. The Parallax View (1974).

I lagens namn (1986)

En polisliga tar till med hårdhandskarna och rensar upp bland Stockholms småkriminella. Stämningsfull och klart sevärd med en tidig och skön prestation av Stefan Sauk. Enligt mig lite underskattad svensk polisfilm som delvis bygger på verkliga händelser och en bok av Leif G.W. Persson.

Morrhår och ärtor (1986)

Vilka komedier man gillar är så klart väldigt individuellt. Gösta Ekman som losern "Håna" som har svårt att säga nej till sin mamma och Margaretha Krook i rollen som hans mamma bjuder iaf på en rolig liten resa. Det bästa med filmen är helt klart de små skämten filmen är uppbyggd på då huvudstoryn kommer i andra hand.

Vesnicko má stredisková / Min lilla by (1985)

Oscarsnominerad för bästa utländska film bjuder denna tjeckiska film på mycket värme och humor. På ett naturligt och fiffigt sätt får man ihop de olika karaktärernas historier och ta del av den fridfulla landsbygden.Flashpoint (1984)

Två gränspoliser i Texas hittar en för 20 år sedan kraschad jeep. I jeepen finns resterna av föraren samt en väska full med pengar. En film som egentligen hade kunnat bli hur bra och tät som helst om man haft en bättre regissör. Nu har man ändå ett bra manus att jobba med och sakta men säkert får man reda på hur det ligger till.
Mannen från Mallorca (1984)

Postrån, biljakt, konspiration och annat smått och gott i denna svenska kriminalare med poliserna Johansson och Jarnebring som har fullt upp i Stockholm. Bygger på en bok av Leif G.W. Persson som i sin tur löst baserat det på verkliga händelser. Kul, småklurigt och sevärt.

Angst (1983)

En man släpps från fängelset efter att ha avtjänat sitt straff. Så fort han kommer ut tar blodtörsten över och han börjar leta efter nya offer. Denna österrikiska kultfilm glömmer man aldrig, det är en sak som är säker. Med sitt innovativa kameraarbete, sin psykopatiska och blodtörstiga huvudkaraktär, den sköna musiken och en riktigt tät och spänd handling är detta inte för de svaga.Vigilante (1983)

Ett gäng "vanliga" människor, ledda av Fred Williamson och Robert Forster, får nog av att polisen inte gör något när oskyldiga människor i samhället blir attackerade, rånade och misshandlade. Tillsammans ger de igen i denna härliga hämndfilm som regissören William Lustig fått inspiration till från de italienska filmerna från 70-talet med liknande tema.Just Before Dawn (1981)

Några vänner åker upp i bergen för att bo i en stuga. Men efter ett tag märker de att det finns faror i skogen de inte kommer kunna fly från. Inte lika känd som många andra ett-gäng-ute-i-skogen-rysarna, men denna har mycket bra atmosfär och en kuslig känsla rakt igenom.


Road Games / Lift med döden (1981)

Australiensisk thriller/road movie med två amerikanska skådespelare i huvudrollerna (Stacy Keach och Jamie Lee Curtis) som färdas tillsammans igenom Australien i lastbil. Men så försvinner hon och han misstänker att det kan vara en seriemördare som härjar i trakten som tagit henne. Hitchcock-inspirerad film som bjuder på bra stämning och smarta bildlösningar.Vrchní, prchni! (1981)

En man med fru och barn har svårt att få ihop det ekonomiskt då hans bokhandel går dåligt. Men när folk på restauranger börjar missta honom för en kypare, ser han sin chans att "tjäna" lite extra pengar. Givetvis blir han snart en jagad man i branschen. Klassisk tjeckisk komedi och skrattfest.

4 kommentarer:

 1. Här har jag ju faktiskt sett ett par stycken. Road Games har dock stått läge och samlat damm i hyllan, köpte på mig den när jag var som mest besatt av Jamie Lee Curtis, den får nog bli morgondagens frukostfilm bara för det.

  SvaraRadera
 2. Låter bra, ska bli kul att höra dina tankar kring den. Klart du måste se den när du gillar Jamie Lee Curtis.

  SvaraRadera
 3. Den där Flash Point känns som att påmnner lite om Sayles Lone Star, eller? Texas, mystiska händelser för länge sen, Kristofferson?

  Kul och kanske lite oväntat med några svenska filmer (eller kanske inte så oväntat eftersom det är vanligt att såna inte har så många röster på IMDb). Har sett krim-filmerna (helt ok som jag minns det, men Widerberg är nog bättre än Sundvall) men inte komedin.

  Angst minns jag att du skrivit om och vad jag känner inför att se den?... angst.

  SvaraRadera
 4. Jo kanske, nu var det ett bra tag sen jag såg Lone Star, men några likheter finns det som du säger. Men skillnaden är väl främst att det i Lone Star hoppas mellan nutid och dåtid medan det i Flashpoint bara utspelas i nutid.

  Håller med om att Widerberg gjorde de bättre filmerna, men har man inte sett någon av dem tycker jag de helt klart är värda att se. Komedin (Morrhår och ärtor) tycker jag är ett bra exempel på Gösta Ekmans kaliber.

  Stämmer bra, har alltid talat gott om Angst och de som sett den har tackat mig för tipset. Den är dock ganska rå på sina ställen, vilket bara gör den mer oförglömlig.

  SvaraRadera