onsdag 10 augusti 2011

Filmer man kanske missat (2000-talet)

Jag har alltid haft en förkärlek till de bortglömda pärlorna. Det är något speciellt när man hittar lite mer okända filmer som bjuder på något lite annorlunda. Därför har jag sammanställt denna lista över filmer som i skrivande stund fått max 2000 röster på IMDb. Vi tar det i årtalsordning och börjar med de nyaste (2000-talet).


Carancho (2010)

Argentinsk dramathriller som bjuder på imponerande skådespeleri av dess två huvudrollsinnehavare och utvecklas till att bli en riktigt bra film. En mörk inblick i två ensamma själars liv som hittar varandra, men det behöver inte betyda att allt blir bättre. Här finns det mesta man kan önska sig av en bra film.

Das letzte Schweigen / The Silence (2010)

Denna tyska film drog in mig från allra första stund och släppte aldrig taget efter det. En stämningsfull, spännande och känslofylld film med bra story, skådespeleri, foto och musik som jag tycker var en av de bättre filmerna från 2010. Mörk ja, men det gör den bara mer realistisk.


Der Räuber / The Robber (2010)

Den verklighetsbaserade historien om en maratonlöpare som började råna banker och blev Österrikes mest jagade man. En trevlig liten film som följer en man som precis avtjänat ett fängelsestraff för förberedelse till rån. Det är inte pengarna som lockar honom utan adrenalinkicken. Han är oerhört kall vilket gör honom svår att fånga.
Hwanghae / The Yellow Sea (2010)

Regissören till koreanska The Chaser (2008) återförenas här med sina två stjärnor i en film som inte är lika actionladdad, men istället slår till med full kraft och brutalitet vid ett flertal tillfällen. Rollerna är här omvända men det är inte bara de två huvudrollsinnehavarna som blir inblandade när helvetet bryter löst.

Daniel & Ana (2009)

Denna mexikanska film baseras på verkliga händelser och tar upp ett ämne som är väldigt vanligt i Mexiko, men för oss väldigt avlägset. Det är en känslofull film som visar en familj före, under och efter en händelse som kommer förändra deras liv för alltid. Starkt och klart intressant med oväntat resultat.

L'affaire Farewell / Farewell (2009)

Den sanna historien som utspelar sig under det kalla kriget där en sovjetisk tjänsteman säljer hemlig information till en utsänd fransman. De skapar ett starkt band till varandra, men faran är hela tiden överhängande för de båda. Tät och atmosfärisk film som fångar tidseran väl, även ett plus till den stämningsfulla musiken.La doppia ora / The Double Hour (2009)

Annorlunda italiensk film som man kan säga är uppdelad i tre delar där man bjuds på romantik, dramatik, psykologisk skräck och spänning. Vi vet egentligen inte vem som kommer råka illa ut eller så mycket om karaktärerna vilket gör detta till en småpirrig resa in i det okända.


Polytechnique (2009)

Likt Elephant (2003) är det här en verklighetsbaserad film som visar en skolmassaker som inträffade i kanadensiska Montreal en snöig decemberdag 1989. Filmat i svartvitt fångar man den kalla och kompromisslösa kraft som levereras när dådet sker. Filmades i två exakt likadana versioner där den ena är på franska och den andra engelska. Den franska är att föredra och detta är en film att inte missa. Missa inte heller regissörens Incendies (2010).

Venkovský ucitel / The Country Teacher (2008)

En tjeckisk dramakomedi som följer en lärare som kommer till landsbygden för att komma bort från storstaden och lämna sina problem bakom sig. Med långa kameratagningar och fint skådespeleri får man till en fin atmosfär som bjuder på både humor, romantik och dramatik.

Biyeolhan geori / A Dirty Carnival (2006)

En hård och på sina ställen brutal koreansk film som är lika mycket drama som gangsterfilm om en karriärsbrottsling som vill jobba sig uppåt. Aningen för lång med sina 2.20, men är trots detta en av de bättre koreanska filmerna även om den inte är lika känd som flera andra. Gillar man hårda gangsterfilmer där huvudpersonen får stort utrymme ska den inte missas.


Kammerflimmern / Off Beat (2004)

En tysk film som till en början påminner om Bringing Out the Dead (1999) då man får följa en ambulansförare. Men den tar sen sin egna väg och med ett bra soundtrack och en väl uppbyggd stämning är man hela tiden nyfiken på hur filmen ska utveckla sig.


Lichter (2003)

Tyske regissören Hans-Christian Schmid, som gjorde den klart sevärda 23 (1998), tar sig här an ett drama som utspelar sig på den tysk-polska gränsen och följer ett flertal människoöden som utspelar sig pararellt. En bitvis gripande och dramatisk film som lika gärna hade kunnat utspela sig någon annanstans i världen med liknande problem.Junimond (2002)

Ett ganska så starkt tyskt romantiskt drama där två grannar som bor i husen mitt emot varandra fattar tycke för varandra och kärlek uppstår. Jag gillar att man med små medel lyckas förmedla känslorna så väl och även om filmen inte är strålande finns här tillräckligt att gilla.


L'adversaire / Motståndaren (2002)

Den verklighetsbaserade historien om en familjefar som under 20 år lever i en lögn som äter upp honom inombords. En mörk berättelse perfekt porträtterad av Daniel Auteuil med fin regi och musik gör detta till ett högst sevärt franskt drama. Viktigt att poängtera att man bör veta så lite som möjligt om handlingen för att inte förstöra upplevelsen.Tattoo (2002)

Tyska thrillers kan vara riktigt lyckade (som t.ex. Antikörper från 2005). I det här fallet får man en film som tar lite över en timme på sig innan den kommer igång. Det är kallt och känslolöst till en början, men under filmens sista halvtimme bjuds man på en tät, nervig och stämningsfull thriller väl värd att se.

Une affaire de goût / A Matter of Taste (2000)

En annorlunda film där en framgångsrik affärsman anlitar en ung man pigg på nya utmaningar. Han erbjuder honom en stor summa pengar för att bli hans privata avsmakare, men ligger det mer bakom ? En film man inte kan låta bli att titta vidare på och som kan gå lite hur som helst och hur långt som helst.

10 kommentarer:

 1. Gillar verkligen sådana här listor om "mindre" filmer. Det blir allt svårare att hitta tips på bra filmer man inte redan har hört talas om ju längre tiden går. Just den här listan var ju klockren, för den enda som jag hade haft nys på innan var Motståndaren. Resten var okänt för mig, så det blev en del nytt att lägga till på hyrlistan. The Double Hour låter ju till exempel grymt lockande.

  Kul slump: Jag satte själv ihop en liknande grej på min blogg tidigare i veckan, med 15 bra filmer från 2000-talet som jag sällan eller aldrig såg folk prata om. Jämfört med din härligt internationella blandningen ter den sig väl nästan mainstream, men det är lite kul att två pers kan få liknande idé ungefär samtidigt oberoende av varandra.

  Min lista kan hittas här:
  http://aswedetalksmovies.wordpress.com/2011/08/07/15-great-movies-from-the-2000s-you-probably-havent-seen/

  SvaraRadera
 2. aswedetalksmovies: Kul att höra dina tankar. Ja, för oss verkliga filmälskare som gillar att hitta pärlorna så är det alltid kul med sådana listor.

  Just 2000-talet blev det inga amerikanska filmer som kom med, men det betyder inte att det inte kommer bli det i framtida listor.

  SvaraRadera
 3. Åh - trevlig lista! Efter en snabb genomgång har jag i alla fall sett EN av dom, men det betyder ju samtidigt att jag har en hel hög bra filmer att se fram mot. Så win! :)

  Problemet med de här "mindre" filmerna är ju som alltid deras tillgänglighet, framföra allt om man vill se de ickeengelskspråkiga med svensk text (vilket jag föredrar).

  De jag blev mest nyfiken på var hur som haver Motståndaren och A Matter of Taste. Ska kolla upp hur deras tillgänglighet ser ut. :)

  SvaraRadera
 4. Plox: Alltid lika trevligt att se dig titta in. Ja, jag valde som sagt filmer som fått under 2000 röster på IMDb och just 2000-talet blev det inga engelskspråkiga filmer.

  Det ska vara lite svårare, lite av en sport, att hitta de mindre kända filmerna ;)

  SvaraRadera
 5. Haha det är förvisso sant! Lite samma känsla som att jaga tag i en speciell utgåva av en film som man verkligen vill ha. Gillar hur du tänker! ;)

  Sa ju att jag skulle bättra mig, hehe. Får ju hålla koll på dig här nu när man inte spenderar särskilt mycket tid på Filmsnack längre. :)

  SvaraRadera
 6. Exakt, annars blir man bortskämd för snabbt ;)

  SvaraRadera
 7. Mycket trevligt inlägg. Jag har sett några av filmerna, Das letzte Schweigen och Polytechnique har varit festivalfilmer som jag uppskattat men kanske inte tyckt varit superbra. Motståndaren såg jag på bio när den kom och den är superbra. Daniel Auteuil obehagligt bra.

  Den översta argentinska rullen, visst är det samma snubbe på omslaget som var med i Hemligheten i deras ögon?

  Sen tackar jag för tipsen om de koreanska rullarna. A Dirty Carnival har jag hört talas om. The Yellow Sea, samma regissör som The Chaser säger du? ;)

  SvaraRadera
 8. Jojjenito: Tackar ! Ja, det stämmer, här finns ett par festivalfilmer och annat smått och gott.

  Polytechnique visades tyvärr bara i engelsk version på Stockholm Filmfestival, funkar som sagt bättre med franska versionen.

  Det stämmer, det är Ricardo Darín som spelar i Carancho, Argentinas främste skådespelare.

  A Dirty Carnival gick faktiskt också på SFF om jag inte missminner mig, bra film. The Yellow Sea, ja det stämmer, haha, samma regissör som till The Chaser. Kanske gillar du denna mer ? Värd en chans iaf.

  SvaraRadera
 9. Polytechnique är den enda som jag hört talas om. tyvärr blir det slentrianmässigt att man ser engelspråkiga filmer. Filmer från asien gillar jag men har lite svårt för humorn i de sydkoreanska filmerna. tackar för många fina filmtips :)

  SvaraRadera
 10. filmitch: Kan förstå det där med humorn i de sydkoreanska filmerna. Mig stör det inte nämnvärt, men i vissa fall kan det bli för mycket. Oftast är det bara så annorlunda i en annars allvarlig och brutal film att man bara måste älska det !

  SvaraRadera