måndag 29 augusti 2011

The GauntletTitel: The Gauntlet / Hetsjakten
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1977
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle, William Prince

Handling: Den slitne polisen Ben Shockley får i uppdrag att föra ett vittne från Las Vegas till Phoenix. Men det som verkar vara ett rutinuppdrag visar sig vara en mardröm. Många har satsat pengar på att de inte ska komma fram.

Omdöme: Clint Eastwood rider på Dirty Harry-vågen med en karaktär som likt Dirty Harry inte går efter regelboken, men får jobbet gjort. Men det är också det enda de två karaktärerna har gemensamt då Ben Shockley inte är den smartaste polisen man sett och blir ständigt räddad av vittnet han ska leverera från Las Vegas till Phoenix. Vittnet är Gus Mally och spelas av hans dåvarande flickvän Sondra Locke (som han gjorde ett par filmer med, rättare sagt sex stycken). Något som är lite kul är att hon oftast har övertaget rent dialogmässigt vilket är lite ovanligt med Clint Eastwood i huvudrollen.Det är en av få filmer jag sett med Sondra Locke där jag inte stör mig på henne. Förmodligen för att hon har en ganska bra karaktär här och rollen som stor-i-käften-prostituerad passar henne. Skådespeleriet och karaktärerna är filmens starkaste sida där bl.a. Shockleys chef, polischefen Blakelock (William Prince), och polisen (skönt spelad av Bill McKinney) som Shockley tvingar köra mot statsgränsen, sticker ut. Inte någon av Clint Eastwoods bästa filmer, det är en sak som är säker. Underhållningsvärdet finns iaf där.Filmen, som lika gärna hade kunnat heta "När Harry träffade Mally", är en underhållande actionfilm som bjuder på fart och fläkt. Samtidigt är dess handling långt ifrån realistisk och blir ofta skrattretande rolig, något som jag tror var meningen. Man har några riktigt bra helikopterstunts under en jakt ute i öknen som får en att skaka på huvudet när man ser hur pass nära en ordentlig olycka man faktiskt är. Filmen tappar allt mer i trovärdighet mot slutet, men ser man filmen som den actionfilm det är och kan bortse från dess brister så är den helt ok. Något som däremot är riktigt avskyvärt är musiken som absolut inte passar och bara förstör filmen igenom.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
1 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.3

Trailer - The Gauntlet

4 kommentarer:

 1. Min Clintan-favoirt alla kategorier. 2.5 i betyg är ju på tok för snålt, skärpning! ;)

  Musiken var det inget större fel på, även om den kanske blev lite enformig.

  Skrev om den här: http://www.plox.se/?p=1966

  SvaraRadera
 2. Plox: Så pass ? Den är underhållande och fartfylld, så jag förstår om du gillar den. Men den är ju ganska ologisk och lite korkad (fast på ett sätt så man skrattar).

  Musiken störde jag mig på från första bildrutan och den blev inte bättre, snarare tvärtom. Men det är så klart en smaksak ;)

  Men som sagt, sevärd är den, speciellt om man gillar Clintan.

  SvaraRadera
 3. Filmer med Sondra Locke är tyvärr i det närmaste otittbara :(

  SvaraRadera
 4. Hahaha, håller nästan med dig, men det finns några få undantag. Ett tag var hon dock ett riktigt hatobjekt.

  SvaraRadera