fredag 12 augusti 2011

Indiana Jones and the Raiders of the Lost ArkTitel: Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark / Jakten på den försvunna skatten
Genre: Action/Äventyr
Land: USA
År: 1981
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Harrison Ford, Karen Allen, John Rhys-Davies, Denholm Elliott

Handling: Den första Indiana Jones-filmen. Året är 1936. Äventyraren och arkeologen Indiana Jones får i uppdrag att finna den sägenomspunna arken - en guldöverdragen kista med resterna av stentavlorna med de tio budorden. Hitler har skickat sina hejdukar efter skatten, och det blir en våldsam kapplöpning där de halsbrytande äventyren avlöser varandra.

Omdöme: Indiana Jones, vem känner inte till denna karaktär och filmerna. Jag kände för ett äventyr och då passar Indiana Jones perfekt. Utan att ta tid på sig att bygga upp karaktärer och story kastas man rakt in i äventyret med att Indiana Jones försöker hitta en skatt inne i en grotta. Ingen lär ha kommit ut levande, men Indiana Jones lyckas givetvis. Så introduceras vi till Indiana Jones spelad av Harrison Ford, ett bra val för rollen måste sägas.Frågan jag ställde mig när jag skulle ta och se filmen var hur den skulle hålla nu när man inte sett den på länge. Svaret är nästan förvånansvärt bra. Det är ett storslaget äventyr med allt vad det innebär och George Lucas story har verkligen kommit till liv i händerna på Steven Spielberg. Och jag måste ge honom extra beröm då han inte låtit det hela bli en barnfilm utan bibehåller filmen igenom en ganska allvarlig ton. Självklart har man humor i filmen, men av lagom mängd måste sägas.Det faktum att fienden är nazisterna gillar jag, det blir alltid lite verkligare när man har en riktig fiende och inte en påhittad sådan som allt som oftast brukar bli skrattretande. Nu är de kanske inte de intelligentaste nazisterna man sett, men det är egentligen sekundärt. Känslan man fått till är genomgående mycket bra där man lyckats med så väl inspelningsplatser som kulisser. Att filmen håller så pass bra är prov på att man haft ett vinnarrecept som man sällan får till i den här typen av äventyrsfilm. Är det en sak jag inte gillar så är det det övernaturliga mot slutet som förstör en del.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.7

Trailer - Raiders of the Lost Ark

2 kommentarer:

  1. Min favorit bland Indyfilmerna, störde mig inte så mycket på de övernaturliga inslagen som dock känns mer krystade i senare filmer.

    SvaraRadera
  2. Nu var det länge sen jag såg de övriga filmerna, men originalet är givetvis ett måste. Klassiskt äventyr som har bra fart från början till slut. Förmodligen var det att effekterna kändes lite billiga mot slutet som gjorde att jag störde mig på det övernaturliga.

    SvaraRadera