söndag 14 augusti 2011

Lethal WeaponTitel: Lethal Weapon / Dödligt vapen
Genre: Action/Komedi/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1987
Regi: Richard Donner
I rollerna: Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey, Mitch Ryan

Handling: Martin Riggs är polis i ett ökänt knarkområde. Han drar sig inte för någonting, har självmordstankar och kan offra sitt liv för någon annan. Han har smeknamnet "dödligt vapen" för att han när som helst kan göra något dumt med fara för sitt eller andras liv. Han paras ihop med veteranen Roger Murtaugh och tillsammans försöker de sätta dit ett gäng hänsynslösa heroinsmugglare.

Omdöme: En av de stora action-filmerna från 80-talet ser Mel Gibson paras ihop med Danny Glover. Filmen inleds med att vara extremt övertydlig när Martin Riggs (Gibson) introduceras som en tickande bomb. Det blir upprepande och man släpar fötterna efter sig i och med detta. Det tar därför runt en halvtimme innan filmen börjar komma igång när Martin och Roger (Glover) börjar jobba ihop och lär känna varandra. För ovanlighetens skull tycker jag filmens mittdel är filmens starkaste.Filmens behållning är samspelet mellan Gibson och Glover där jag tycker Glover och hans karaktär Roger Murtaugh bjuder på de skönaste replikerna och attityden. Gibson och hans karaktär Martin Riggs är till en början lite halvjobbig, men efter ett tag funkar han bra. Gary Busey spelar filmens badass som blond f.d. militär som man inte ska leka med. Han hade gärna fått ha lite mer utrymme då han främst får visa upp sig under sista tredjedelen.Det här är en film som funkade bäst när den kom, men den har inte tappat sin charm och man får sig lagom mycket action blandat med humor. I uppföljarna blev det väl för mycket humor, men här låter man det inte komma i vägen för den relativt allvarliga handlingen. Är det något som stör mig så är det musiken som stundtals blir för skrikig och liksom tar över scenerna, speciellt mot slutet. Det hade räckt med stämningsfull musik för att bygga upp scenerna istället för att dra på för fullt som man gör här.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

Trailer - Lethal Weapon

6 kommentarer:

 1. Instämmer, älskade den när den kom och den funkar överraskande bra än idag (har i alla fall svårt att hålla ögonen ifrån den när den rullar på tv).

  Sen är ju den här första filmen klasserna bättre än uppföljarna också.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag känner inte direkt för att se uppföljarna igen (även om jag har för mig att tvåan är helt ok). Blir för mycket komedi över det hela efter ett tag. Men den första kan man lätt se om lite då och då.

  SvaraRadera
 3. En actionklassiker även om musiken är 80tals jobbig 2:an är också bra men sedan är det inte mkt att hurra för.

  SvaraRadera
 4. 80-tals jobbig ? Det var något nytt ;) Brukar själv gilla 80-tals musik, men jag kan iofs förstå vad du menar i det här fallet då den blir lite för mycket på sina håll.

  SvaraRadera
 5. Håller med i (nästan) ALLT du skriver. Riggs är jobbig i början - allt för övertydligt, musiken - är absurd, bra att filmen är lite mer allvarlig. Mr Joshua är filmens bästa karaktär. Kul att se om helt enkelt, men inte lika bra som jag mindes den. Murtaugh? Nä är inte ett stort fan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, vi var ganska överens här. Murtaugh är ingen favoritkaraktär, men störde mig inte på honom. Helt ok underhållning.

   Radera