fredag 26 augusti 2011

A Little RomanceTitel: A Little Romance / En liten kärlekshistoria
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA/Frankrike
År: 1979
Regi: George Roy Hill
I rollerna: Laurence Olivier, Diane Lane, Thelonious Bernard, Arthur Hill

Handling: En fransk pojke och en amerikansk flicka som går i skola i Paris inleder en liten romans. De blir även vänner med den gamle Julius som de tar med sig till Venedig för att där föreviga sin kärlek.

Omdöme: En film jag visste väldigt lite om, men duktiga George Roy Hill, med klassiker som Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), The Sting (1973) och Slap Shot (1977), var bra på att skapa en gemytlig stämning i sina filmer. Och det har han lyckats med även här. Filmen utspelar sig främst i Paris, en del i Verona och Venedig, och känns väldigt fransk. Det är en liten film om kärlek som balanserar mellan att vara lättsam och allvarlig, en blandning som funkar bra.Vad som egentligen skiljer den här filmen från att vara bra och mycket bra stavas Thelonious Bernard i rollen som franske Daniel. Detta var hans första filmroll och föga överraskande också hans enda (han medverkade iofs i en till film men i en betydelselös roll). Han kanske inte var värdelös, problemet var att han var osympatisk och kändes både kaxig och helt enkelt irriterade mig. Inte så att det totalt förstörde filmen, men tillräckligt för att jag skulle tänka på hur pass mycket bättre filmen kunnat bli om man faktiskt gillat skådespelaren.Det positiva var att hans karaktär älskade film och ofta gick på bio, främst amerikansk film, som iofs var dubbad. Lite kul att man främst visar klipp från George Roy Hills egna filmer där Paul Newman och Robert Redford pratar italienska. Filmens höjdpunkt kom i form av de andra skådespelarna och stundtals även den Oscarsvinnande musiken av Georges Delerue där huvudmelodin är mycket fin och passande.Diane Lane gör i sin debutroll en riktigt fin prestation. Har alltid gillat henne och det är kul att se att hon redan vid så ung ålder hade talangen. Likaså gillar jag veteranen Laurence Olivier som är störtskön som den historieberättande pensionären full av livsglädje. Hade nästan hellre velat se en film bara med Olivier som farfar till Lane, det hade varit något. Han kallade henne förresten för "den nya Grace Kelly".

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

 1. Intressant tips. Jag har sett skådespelerskan i några Coppola-filmer, men inte hennes första film. Var har du sett den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mats: Tack för kommentaren! Ja, det här kan jag tipsa om. Man ska inte förvänta sig något extraordinärt, men en trevlig filmstund får man allt.

   Den finns att köpa på DVD från USA och andra DVD-sidor (t.ex. Play.com). Eller så kan man se sig om efter den på annat håll på internet.

   Radera