lördag 20 augusti 2011

Los amantes del Círculo PolarTitel: Los amantes del Círculo Polar / Lovers of the Arctic Circle / De älskade vid polcirkeln
Genre: Drama/Romantik
Land: Spanien/Frankrike
År: 1998
Regi: Julio Medem
I rollerna: Najwa Nimri, Fele Martínez, Nancho Novo, Maru Valdivielso

Handling: När Ana och Otto möts första gången är de åtta år och deras föräldrar blir förälskade vilket leder till att de hamnar under samma tak. Åren går och de blir allt mer kära i varandra.

Omdöme: Av någon anledning hade jag fått för mig att detta var en argentisk film och att den också till stora delar utspelade sig där. Men det visar sig tidigt att filmen är spansk och inleds med en finsk sång. Med en gång känner jag att det här kan bli riktigt bra, det är liksom en sådan atmosfär som kan leda till magi. Otto och Ana är i åtta års åldern när de träffas för första gången utanför skolområdet. De går på samma skola, men inte i samma klass. Otto blir genast nyfiken på denna söta flicka och hon av honom, främst av en helt annan anledning.Historien berättas sett från bådas ögon vilket gör att samma situationer spelas upp flera gånger och får annan betydelse. Det funkar definitivt, iaf till en början. För en tredjedel in i filmen när de blivit äldre går filmen i samma spår om och om igen och även om historien på sätt och vis utvecklas blir det lite upprepande.Vi hoppar i tiden så att vi får tre par skådespelare som gestaltar Ana och Otto. Här gillar jag den yngsta och mellan Ana, medan jag inte tycker den äldsta Ana är särskilt lik de två andra och är även lite intetsägande som skådespelerska. Otto å andra sidan gillar jag mest som ung. Mellan Otto tycker jag också är helt ok. Men minst gillar jag Otto som äldst. Varken mellan eller äldsta Otto är i närheten utseendemässigt till den yngsta Otto. Detta stör mig allt mer då jag inte får samma helhetskänsla och koppling till de äldsta Ana och Otto.Trots att jag inte är så förtjust i Penélope Cruz tror jag hon hade funkat bra eller mycket bra som den äldsta Ana då hon är ganska lik den yngsta och mellan Ana. Med tanke på att jag faktiskt gillade henne i Abre los ojos (1997) tror jag definitivt det här hade varit en roll för henne. Tyvärr hakar jag upp mig för mycket på detta för jag känner inte mycket inför Otto och Ana version äldre pga valet av skådespelare. Och filmen utvecklas inte till den film jag trodde och hoppades på inledningsvis. Det är en romantisk film, men inte den typ av romantik som griper tag i mig. Kanske är det för att filmen är lite för dyster rakt igenom istället för att bara ha ett starkt slut.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

Trailer - Los amantes del Círculo Polar

5 kommentarer:

 1. Kul att du sett den. Det var alltså nästan tio år sen jag såg den så jag kan egentligen inte säga varför jag gav den en femma. Jag tror det var den där känslan du nämner i början, atmosfär som kan leda till magi. Och för mig gjorde det tydligen det. :)

  Haha, kul också med din utredning om dina åsikter om de olika skådisarna som gestaltade Ana och Otto.

  Kan man kalla Bardem för en spansk Tom Tykwer? Får för mig att de gör filmer i lite samma stil.

  SvaraRadera
 2. Ska vara Médem jag jämför med Tykwer förstås i sista meningen.

  SvaraRadera
 3. Jag kan förstå om man gillar filmen och känner magin. Och jag gillade bitvis filmen, men det var ändå något som tog emot ju längre in jag kom. Kan inte komma över det där med de olika skådespelarna som spelade Ana och Otto ;)

  Då detta var min första film av Medem är det för tidigt att jämföra med Tykwer, men visst kan jag tänka mig att det kan vara så, även om jag inte tänkte på det i just det här fallet.

  SvaraRadera
 4. Läste mina recensioner på de två andra Medem-rullar jag har sett, Den röda ekorren och Jorden, och jag såg att jag redan då (för typ 7 år sen) jämförde med Tykwer. Däremot gillade jag inte riktigt dessa filmer, speciellt i jämförelse med Polcirkeln. Jorden tyckte jag var rent dålig. Så Medem verkar vara en ojämn regissör.

  Haha, som sagt, kul det där när du hakar upp dig på en detalj och stör dig på det. ;) I det här fallet skådisarna som bara var fel. Men det är ju så det är.

  SvaraRadera
 5. Ok, tack för uppföljningen på de andra Medem-filmerna. Den röda ekorren har jag och han har gjort någon annan film som jag skulle kunna tänka mig att se, men vi får se.

  Ja, vad ska man göra, det är sånt som händer ;)

  SvaraRadera