tisdag 9 augusti 2011

RangoTitel: Rango
Genre: Animerat
Land: USA
År: 2011
Regi: Gore Verbinski
Röster: Johnny Depp, Isla Fisher, Abigail Breslin, Ned Beatty

Handling: När Rango av en händelse hamnar i den sandiga, pistoltäta byn Dirt – en laglös utpost bebodd av öknens mest sluga och originella varelser – inser den allt annat än modige ödlan att han plötsligt sticker ut ur mängden. Välkomnad som stans sista hopp tvingas han ta sig an sin nya roll som dess nya sheriff… och efter en kanonad av actionfyllda situationer och möten börjar Rango bli den hjälte han en gång i tiden endast drömde om att vara.

Omdöme: Gore Verbinski slog igenom med den amerikanska remaken The Ring (2002). Efter det var det bl.a. tre piratfilmer med Johnny Depp i huvudrollen. Här har han huvudrollen igen, som röst till ödlan Rango som älskar teater och får nytta av det när han hamnar i blåsväder i en liten västernstad. Han kavlar upp ärmarna och berättar de mest spektakulära historierna om sin tuffhet. Men snart sätts han på prov när man upptäcker att vattnet börjar ta slut och något skumt ligger bakom. Det är ingen tvekan om att Rango är en skön karaktär, det är en sak som är säker.Det är en på många sätt riktigt snygg animation där det känns som att man i princip tittar på en vanlig film med animerade inslag. Filmen är tyvärr något ojämn då storyn inte bjuder på så mycket nytt. Jag stör mig även på de fyra sjungande ugglorna som dyker upp om och om igen, men jag antar att man ska störa sig på dem, men varför isf ? Man har en del filmreferenser vilket alltid är kul, så även här. Stadens borgmästare, med röst av Ned Beatty, påminner starkt om John Hustons elaka karaktär i Chinatown (1974) och även delar av storyn känns tagna därifrån. Sen har man givetvis en del västernreferenser till gamla Sergio Leone-filmer. Ganska våldsam och inte direkt för barn.

Betyg:
IMDb: 7.5

Trailer - Rango

2 kommentarer:

  1. What! Ugglorna var ju det roligaste med hela filmen! :)

    Överlag en oerhört skön film, med många trevliga filmreferenser - inte minst till Depps karriär. Men som du säger, något ojämn överlag. Solid trea även från mig.

    SvaraRadera
  2. Plox: Haha, ok då, SÅ jobbiga var de kanske inte men tyckte de dök upp lite väl ofta ;)

    Exakt, fanns några roliga referenser och animationen var prickfri, men den var lite ojämn rent storymässigt vilket gjorde att den kändes för lång.

    SvaraRadera