onsdag 24 augusti 2011

The Right StuffTitel: The Right Stuff / Rätta virket
Genre: Drama/Äventyr
Land: USA
År: 1983
Regi: Philip Kaufman
I rollerna: Ed Harris, Scott Glenn, Sam Shepard, Dennis Quaid

Handling: Det är 50-tal och sju män från flottan och flygvapnet väljs ut för att delta i USA:s första astronautprogram. De har klarat alla hårda tester och är män av rätta virket.

Omdöme: Det här är en sådan storfilm som man måste låta få värma upp innan den verkligen kommer igång. Vi får följa med när man försöker bryta ljudvallen i slutet av 40-talet där Chuck Yeager (Sam Shepard) är den främsta piloten av dem alla. Allt fler piloter vill vara med och leka och anländer till flygbasen där de senaste planen testas. Men när så NASA drar igång sitt astronautprojekt väljer man ut de allra främsta för att genomgå rigorösa tester för att se om de har det rätta virket.De sju som väljs ut får nu under flera år stötta varandra och se till att alltid vara redo för att användas som försökskaniner. Samtidigt görs tester med schimpanser för att säkerställa att rymdfarkosterna är säkra, eller iaf någorlunda säkra för här finns inga garantier. Det är också något som filmens atmosfär är bra på att få fram. Precis som piloterna känner sig är filmen ganska lättsam under första halvan. Men så fort de börjar inse att det faktiskt är på liv och död blir också filmens ton allvarligare. Genast blir filmen bättre och jag funderar på om filmen hade varit ännu bättre om man haft den allvarliga stämningen rakt igenom eller om det faktiskt är bra att den är lite lättsammare för att man verkligen ska känna av allvaret när det väl är dags.Precis som en storfilm av detta mått ska vara får vi många karaktärer att följa. I slutändan är det ändå Ed Harris som John Glenn, Scott Glenn som Alan Shepard, Sam Shepard som Chuck Yeager samt Dennis Quaid som Gordon Cooper som får mest utrymme. Något filmen lyckas väldigt bra med är att få till känslan av tidseran historien utspelas i. Man har bl.a. använt sig av flera autentiska bilder som man integrerat på ett föredömligt sätt. Inte så konstigt att filmen belönades med fyra Oscar (främst tekniska priser) och fick ytterligare fyra Oscarsnomineringar.Det är lite synd att filmen tar nästan en och en halv timme på sig innan den verkligen börjar komma igång. Men då filmen är på tre timmar har man berättat historien från början istället för att bara börja när själva astronautprogrammet drar igång. Slutresultatet blir till en episk berättelse som jag alltid ser tillbaka på som en storfilm även om den kanske inte når upp till de allra bästa filmerna. Men det är alltid skönt när man vet att en film bara blir bättre och bättre vilket gör att den slutar på topp.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.9

3 kommentarer:

  1. Jag gillade den här filmen mycket. Den kändes inte för lång trots sina tre timmars speltid. Jag tyckte även om början när man får följa Yeager och jakten på ljudvallen.

    SvaraRadera
  2. Håller med filmitch. Den är lång men ändå skön att se. Perfekt som matiné. Mysig, välgjord, spännande. Det var länge sen jag såg den men jag kommer ihåg en del av känslan. Just att den är lättsam i början, piloterna känns ganska oseriösa och mest macho men sen blir det allvar.

    SvaraRadera
  3. Håller med er båda, en film man kan se om efter några år och blir aldrig tråkig trots sin långa speltid. Och visst är det förmodligen bra att filmen är lite lättsammare under första delen.

    SvaraRadera