tisdag 23 augusti 2011

The Sixth SenseTitel: The Sixth Sense / Sjätte sinnet
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1999
Regi: M. Night Shyamalan
I rollerna: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette, Olivia Williams

Handling: Dr. Malcolm Crowe är en ansedd barnpsykolog, men han jagas av minnet av en ung patient han inte kunde hjälpa. Så träffar han Cole Sear, en rädd och förvirrad åttaåring. Genom att hjälpa Cole söker Dr. Crowe sinnesro. Men han står helt oförberedd inför de fruktansvärt skrämmande, ovälkomna besök som hemsöker Cole.

Omdöme: När jag såg filmen första gången blev jag som de flesta andra tagen av slutet som jag också kände gjorde hela filmen. Men resten av filmen kände jag inte var så övertygande och att filmen inte skulle hålla vid omtitt när man vet slutet. M. Night Shyamalan kom i princip från ingenstans och blev ett namn att räkna med efter denna film. Tyvärr har hans filmer bara fått sämre och sämre kritik och mottagande, men denna behåller sitt rykte med all rätt.Något som slår mig när jag ser filmen nu är hur väl den fungerar från början till slut. Att den lyckas hålla mig intresserad och inne i filmen trots att jag minns slutet är ett tecken på en bra film. Nu var det i princip det enda jag kom ihåg, men givetvis en väldigt viktig detalj. Men just denna detalj gjorde att jag såg filmen med andra ögon och tittade mer på detaljer. Jag kom fram till att det faktiskt inte gör något att man vet hur det ligger till utan det gjorde faktiskt att jag uppskattade filmen mer nu, just för att den är tillräckligt bra att stå på egna ben även utan att behöva överraska på slutet.Filmen är väl ihopsatt och funkar på alla plan. Jag brukar inte vara så förtjust i övernaturliga inslag i filmer, men här är ett perfekt exempel på när man använder det på rätt sätt och med rätt mängd. För det mesta anar man bara vad som lurar bakom hörnet, men givetvis vrider man upp temperaturen (även om den går ner i filmen) allt mer och visar mer och mer utan att gå över gränsen som många felaktigt gör. Samtidigt är filmens musik av James Newton Howard precis så bra och stämningshöjande som krävs utan att försöka ta över scenerna på egen hand.Bruce Willis har alltid varit lite av en favoritskådespelare och gör vad han ska även här, men det är utan tvekan Oscarsnominerade Haley Joel Osment som den lille pojken Cole som är viktigast för att filmen ska funka. Till en början känns han på gränsen till att kunna bli jobbig, men allt mer gillar jag honom, han sköter sig mycket bra. Och Oscarsnominerade Toni Collette i rollen som hans mamma gillar jag också, övertygande och genuin. Filmen fick passande nog sex Oscarsnomineringar, dock ingen vinst. Det är skönt och lite ovanligt att en film som egentligen främst är känd för sin twist också håller rakt igenom som denna gör.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.2

Trailer - The Sixth Sense

2 kommentarer:

  1. Den här och Unbreakable gillar jag av M.S produktion sedan blir det sämre och sämre. Men M.S har ett skönt och nästan meditativt tempo i sina filmer som jag uppskattar därför har jag faktiskt sett de flesta av hans verk.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig, denna och Unbreakable är hans två bästa. Unbreakable tycker jag funkar bra rakt igenom även om den inte är lika kraftfull som denna.

    Har inte sett hans senaste filmer, men med tanke på den usla kritik de fått har det inte känts som någon prioritet att se dem heller.

    SvaraRadera