tisdag 23 augusti 2011

The Star ChamberTitel: The Star Chamber / Den inre cirkeln
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1983
Regi: Peter Hyams
I rollerna: Michael Douglas, Hal Holbrook, Yaphet Kotto, James Sikking

Handling: I domare Steven Hardins rättssal blir uppenbart skyldiga allt oftare frikända på formella grunder. När två pedofiler som dödat en nioårig pojke går fria är måttet rågat och då kommer en äldre kollega och mentor med ett förslag.

Omdöme: Rånare, mördare, pedofiler och annat avskum går allt oftare fria pga teknikaliteter, trots att alla bevis är solklara. Michael Douglas spelar domare Steven Hardin som alltid följt lagen till punkt och pricka i sin rättssal. Men han börjar bli allt mer frustrerad när uppenbart skyldiga personer går fria och begår nya brott som han får på sitt samvete. Hans mentor, domare Caulfield (en alltid sevärd Hal Holbrook), förstår hans ilska och känsla av maktlöshet men känns oerhört opåverkad trots allt. Samtidigt försöker ensamvargen och polisdetektiven Harry Lowes (Yaphet Kotto) hitta och sätta dit seriemördarna som kidnappar och torterar småpojkar innan de dumpas.Det känns väldigt realistiskt och jag kan mycket väl tänka mig att man tagit riktiga fall där förövarna gått fria. Vad som slår mig redan när filmen börjar är att man fått inspiration från Alan J. Pakulas konspirationsthriller The Parallax View (1974). Musiken av Michael Small, som gjort musiken till båda filmerna, är bitvis nästan exakt likadan. Upplägget är också delvis likt och slutet är definitivt en hyllning till den fina filmen.Tyvärr tappar filmen sin spets under sista halvtimmen då man bl.a. lägger in en del action som var lite onödig. Man hade något bra på gång, synd då att man inte fullföljde konceptet för då hade detta blivit en mycket bättre film. Jag tycker trots detta att filmen är tillräckligt bra för att man ska ge den en chans då den tar upp ett än idag aktuellt ämne och bjuder på en del spänning och flera fina prestationer. Och det är inte bara Michael Douglas, Hal Holbrook och Yaphet Kotto som sticker ut, här finns småroller som är hur sköna som helst.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.2

Trailer - The Star Chamber

8 kommentarer:

 1. den här var det länge sen jag såg men då gillade jag filmen. den ställde intressanta moraliska frågor som var lättsamt förpackade.

  SvaraRadera
 2. Håller med, jag hade inte heller sett den på väldigt länge, men kom ihåg att jag gillade den. Så även denna gång alltså, men den tappade tyvärr sista halvtimmen. Klart sevärd hur som helst och en remake verkar vara på gång.

  SvaraRadera
 3. Det här känns som en perfekt film för mig. Nu ska jag bara leta reda på den :)

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Kul att höra. Måste fråga, varför tror du det är en perfekt film för dig ?

  SvaraRadera
 5. Det kändes så när jag läste din recension, plus att jag är väldigt förtjust i Michael Douglas.

  SvaraRadera
 6. Fiffi: Kul ;) Och jag håller med dig, är också förtjust i Michael Douglas, ja som skådespelare alltså, haha. Har alltid tyckt han varit lagom cool och kan se det mesta med honom, sällan jag blir besviken.

  SvaraRadera
 7. Tack för tips om den här. The Parallax View gillade jag så det här borde kunna vara något. Och kul också att Yaphet Kotto är med.

  SvaraRadera
 8. Jojjenito: Ja, den försöker iaf vara som The Parallax View, men håller väl inte hela vägen. Men du kommer märka likheterna jag syftar på, tror jag. Och jag håller med, alltid kul att se Kotto. En av de coolare skådespelarna som alltid bjuder på något minnesvärt.

  SvaraRadera