fredag 12 augusti 2011

Super 8Titel: Super 8
Genre: Action/Sci-Fi/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2011
Regi: J.J. Abrams
I rollerna: Joel Courtney, Elle Fanning, Kyle Chandler, Noah Emmerich

Handling: Sommaren 1979 bevittnar några vänner i en liten stad i Ohio en katastrofal tågolycka medan de håller på att spela in en Super 8-film. Snart börjar de misstänka att kraschen inte var någon olycka och det dröjer inte länge innan människor i staden börjar försvinna spårlöst och andra märkliga, oförklarliga saker händer. När den lokale polischefen försöker få reda på sanningen visar det sig vara något mer fasansfullt än någon av dem kunnat föreställa sig.

Omdöme: En sommarblockbuster av regissören J.J. Abrams som känns som en blandning av några olika filmer. Han har själv sagt att filmen är en hyllning till filmens producent Steven Spielberg som t.ex. Close Encounters of the Third Kind (1977) och The Goonies (1985), som han producerade. Och man kan verkligen säga att detta är en blandning av de två, kanske att man lägger till lite Cloverfield (2008) också. En sak är säker iaf och det är att man sett det mesta tidigare vilket är lite trist.Att man valt att följa ett par barn som under sommaren 1979 håller på att spela in en film tycker jag funkar bra. Det är ett stort plus att filmen utspelar sig 1979 och detta har man genomgående lyckats bra med. Likaså delarna där de spelar in sin film. Men så fort militären är med i bilden tycker jag filmen tappar en del. Tycker också det känns som man gjort två filmer i en. Den ena är ett drama som handlar om de inblandade barnen och deras familjer. Den andra är en monster-katastrof-film. Tyvärr går det allt mer utför under sista halvtimmen då den tappar det mesta.Jag tycker man slarvat bort en chans att göra något eget när man låter det hela gå Spielberg-vägen. Kanske inte så konstigt när han själv är producent och "vet vad som säljer", och där J.J. Abrams uppenbarligen är ett stort fan, men det är trist att man går efter mallen som man tyvärr gör allt mer. Det visste man iofs redan från början när det handlar om ett gäng barn, men trots detta hoppas man så klart på att bli överraskad för en gångs skull. Går inte riktigt hem hos mig även om första halvan var sevärd.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

Trailer - Super 8

12 kommentarer:

 1. Känns mer och mer som att jag skippar denna på bio trots allt. Kändes ändå som en trevlig liten matinérulle, men de flesta verkar vara överens om annat.

  Tar den hemma i soffan istället, kanske. :)

  SvaraRadera
 2. Blev rekommenderad att se den på bio och tror den gör sig bra där, men är glad att jag inte gick. Hade bara blivit besviken då det inte är den där blockbustern jag hade velat se. Trodde helt enkelt den skulle vara mörkare och inte följa ett "Goonies"-gäng.

  SvaraRadera
 3. Även jag hade hoppats på en mörkare film, ja nu har jag inte sett den än men vad jag förstått på alla recensioner så är den lite småtrevlig.

  SvaraRadera
 4. Haha, ja den är småtrevlig. Frågan är bara om en sån här film ska vara det. Känns som man inte vetat vad man vill göra och istället försökt tillfredsställa alla och då blir det bara fel.

  SvaraRadera
 5. Nja, det är det som är så konstigt för till viss del är det ju det samtidigt som man försöker få till lite djup.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker absolut att Super 8 kan - och bör - klassas som en familjefilm. Den är liksom liiiite av allt. Det enda den har mycket av är utomordentliga skådespelarprestationer.
  Å andra sidan är det nog familjefilmskänslan som gör att den varken blir hackad eller malen, bara ett gott genomfört "jaha". En klockren medeltrea tycker jag.

  SvaraRadera
 7. Fiffi: Jag tycker filmen under partier är för mörk för att vara familjefilm. Men det är också det som gör att mitt intresse hålls uppe. När det blir allt familjevänligare under filmens sista tredjedel tappar filmen sitt betyg och dalar i mitt tycke ner till en tvåa.

  SvaraRadera
 8. Nä, här håller jag nog med Fiffi. Klar familjefilm, men av det lite tyngre slaget som man kanske behöver prata om efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Fast det beror på vilken ålder man pratar om. Det är kanske inte för de yngsta som går på animerade filmer. Annars är det väl en familjefilm om man ser till helheten. Tycker bara att om man gör en familjefilm ska man göra det fullt ut. Gör man en mörk film, som det stundtals lutade åt, ska man köra det fullt ut.

   Radera
  2. Fast nog måste man väl kunna göra familjefilmen som inte bara är glättiga och glada? Skulle jag ha barn skulle jag gärna hugga en film som inte bara är fylld med feelgoodfluff. Men visst inte skulle jag sätta en fyraåring framför Super 8.

   Radera
  3. Sofia: Självklart. Det är mest att jag blir besviken på en film som kan vara mer "vuxen", men som viker ner sig och blir barnvänlig när jag inte tycker den behövde ha blivit det. Då tycker jag det är bättre om det är tvärtom - börja barnvänligt och gör den mörkare allt eftersom ;)

   Radera