fredag 19 augusti 2011

Things ChangeTitel: Things Change / Ändrade förhållanden
Genre: Drama/Komedi/Kriminalare
Land: USA
År: 1988
Regi: David Mamet
I rollerna: Joe Mantegna, Don Ameche, William H. Macy, Robert Prosky, J.T. Walsh

Handling: Gino, en skoputsare som liknar en känd maffiaboss, blir erbjuden en massa pengar för att erkänna sig skyldig till ett mord. Innan han lämnar över sig själv till polisen tas han hand om Jerry som försöker komma upp sig.

Omdöme: Mina förväntningar på denna film var inte särskilt höga, men när man inte vet så mycket på förhand kan man lätt bli överraskad. Veteranskådespelaren Don Ameche spelar skoputsaren Gino, en italiensk immigrant som jobbat hårt hela sitt liv, men är långt ifrån sin dröm att kunna köpa sig en fiskebåt hemma på Sicilien. När han så får erbjudandet att ta skulden för ett mord som ska ge honom mellan 3 och 5 år tar han sig en rejäl funderare innan han accepterar. Joe Mantegna, en av regissören David Mamets favoritskådespelare, spelar Jerry som är lite av en springpojke åt maffian i Chicago efter att han gjort bort sig. För att komma upp sig får han i uppdrag att vakta/ta hand om Gino i ett par dagar innan han ska lämna över sig själv till polisen.De två beger sig till vackra Lake Tahoe där de ska hålla låg profil under sitt besök. Men så fort de kommer ut från flygplatsen träffar Jerry på ett känt ansikte som tar honom till stans lyxhotell och cirkusen är igång. William H. Macy, Robert Prosky och J.T. Walsh dyker här upp i mindre, men viktiga roller och sätter färg på filmen. Filmen får en mysig känsla där vid Lake Tahoe som är lite som alperna i Europa. Jerry försöker nu göra allt för att hålla en låg profil samtidigt som han vill ge Gino några minnesvärda dagar innan han ska sitta inne. En vänskap byggs sakta men säkert upp och Jerry får dåligt samvete av hela situationen.Karaktären Gino och hela situationen han hamnar i påminner vid flera tillfällen om Peter Sellers karaktär i härliga Being There (1979). Precis som i den klassikern är det något speciellt över Gino som vart han än kommer blir omtyckt och misstagen för att vara någon annan vem han är träffar. David Mamet har alltid varit en duktig manusförfattare och de flesta av hans filmer är sevärda om än lite ojämna. Många gånger känns skådespeleriet i hans filmer lite teatraliska, bitvis även här, men inget som stör. När man kommer till upplösningen knyter det sig i magen och man är på väg mot en perfekt avslutning. Tyvärr fullföljer man inte hela vägen vilket gör att filmen inte blir den lilla klassiker den så lätt hade kunnat bli. Trots det är det en trevlig och varm film väl värd att se.3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

  1. 1988 är ett av världens bästa filmår tycker jag. Ofattbart många toppenfilmer från detta år. Till och med halvmesyrer (som denna) är helt okej.

    SvaraRadera
  2. Finns många bra filmår, men håller med om att det fanns flera godbitar från detta filmår. 80-talet gav många härliga filmminnen.

    SvaraRadera