måndag 15 augusti 2011

TimecrimesTitel: Los cronocrímenes / Timecrimes
Genre: Sci-Fi/Mysterium/Thriller
Land: Spanien
År: 2007
Regi: Nacho Vigalondo
I rollerna: Karra Elejalde, Candela Fernández, Bárbara Goenaga, Nacho Vigalondo

Handling: En man hamnar av en olyckshändelse i en tidsmaskin och reser bakåt i tiden. Det blir en början på en serie händelser med hemska konsekvenser.

Omdöme: Vad glad man blir när man ser något sånt här där man inte vet vad man ska bjudas på. Visst har man sett tidsresor på film tidigare och visst kan de funka som här. Det viktiga tycker jag är att ha en bra story runt omkring och det tycker jag man har. Héctor (Karra Elejalde) har nyligen flyttat in i en villa med sin fru. Efter att ha handlat och kommit hem börjat konstiga saker hända. Han känner sig trött och tar en tupplur, men kan inte sova. Telefonen ringer, men ingen är där. Han ringer upp numret som ringt och kommer till en telefonsvarare. Han ser något bland träden en bit från hans tomt och tittar genom kikaren där en vacker tjej klär av sig. Vad är det som händer ?Jag gillar verkligen när man dras in i en enkel, men effektfull film som denna. Jag är speciellt förtjust i vad karaktären Héctor är med om och hur komiskt det stundtals blir, även om det samtidigt är allvar. Han trasslar allt mer in sig och frågan är om han kan ta sig ur det hela innan det är för sent. Bandagemannen är definitivt skönast, men Héctor är inte så dum han heller. Och jag gillar hur man använder sig av de få karaktärerna, speciellt tjejen.Med små medel har man lyckats hålla intresset uppe från första till sista bildrutan och det måste man givetvis tacka Nacho Vigalondo för som står för regi, manus och en av rollerna i filmen. Detta kom att bli hans långfilmsdebut, men han var Oscarsnominerad för bästa kortfilm 2005 så det är en regissör med potential. En amerikansk remake är planerad till 2012.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

10 kommentarer:

 1. Wow - vilka bilder! Viket sug! :)

  Helt missat den här, tackar för tipset!

  Jag måste ta och se Cargo också, på tal om icke hollywoodiansk scifi.

  Förresten, var hittar man din e-postadress? Letar överallt utan framgång. Trodde jag hade dne sedan tidigare, men icke.

  SvaraRadera
 2. Enklast är att klicka på min profil i vänstra menyn så har man "E-post" där.

  Jo, jag hittade faktiskt den här på YouTube där en användare listade de 50 bästa icke-amerikanska sci-fi filmerna och denna var #9 och såg klart intressant ut. Och ja, det var den verkligen !

  SvaraRadera
 3. Ahh, tyckte jag var inne där och kollade. Nåja såg att det plingade till i inboxen, så nu har jag den i alla fall. Tackar.

  Länk till YT-videon begärs även det! Sen är jag nog nöjd för dagen. :)

  SvaraRadera
 4. Haha, självklart.

  Här är YouTube-videon från början (plats 12-8)

  Och här börjar samma video med plats #9

  Annars rekommenderas denna trailer av filmen

  Annars är det bara att klicka sig vidare på den användaren för att få hela listan. Gillar speciellt musiken som valts som bara höjer suget ;)

  SvaraRadera
 5. Detta såg intressant gillar tidsresekonceptet. Skönt att Plox var framme och ställde alla frågor som jag hade. Även jag är nöjd för dagen ;)

  SvaraRadera
 6. Klockrent, och jag hoppas ni ser filmen så man får läsa era tankar också.

  SvaraRadera
 7. Håller med föregående talare, det här känns intressant. Tidsresor gillar jag nästan alltid. Tack för tipset. Åker in på ska-se-listan.

  SvaraRadera
 8. Jojjenito: Absolut ska du ta och se den. Jag gillar att den inte krånglar in sig och bjuder på något som funkar rakt igenom. Men du kanske är mer kritisk och hittar fel, inte vet jag. Skulle vara kul att höra vad du tycker dock eftersom jag vet att du, precis som du säger, gillar den typen av film (tidsresor).

  SvaraRadera
 9. Mycket bra film! Såg denna nu inatt, rekommenderar den varmt.

  SvaraRadera
 10. peetah: Kul att höra att den uppskattades, en liten pärla helt klart.

  SvaraRadera