söndag 21 augusti 2011

UnfaithfulTitel: Unfaithful
Genre: Drama/Romantik/Thriller
Land: USA/Tyskland/Frankrike
År: 2002
Regi: Adrian Lyne
I rollerna: Diane Lane, Richard Gere, Olivier Martinez, Erik Per Sullivan

Handling: Connie och Edward Sumner lever i ett till synes normalt äktenskap med sin åttaårige son. En snabb vändning sker när Connie förälskar sig i en främmande man och trots riskerna inleder en affär med honom.

Omdöme: Regissören Adrian Lyne har en förkärlek till sexiga filmer av olika slag. Den mest "normala" av hans filmer, även om den innehåller en del heta scener, är Jacob's Ladder (1990) som också är den bästa. Vad jag inte visste på förhand var att filmen är en remake på franska La femme infidèle / The Unfaithful Wife (1969). Något jag tidigt känner är att filmen har stora ambitioner och det tycker jag speltiden på nästan två timmar är prov på. Efter kanske en halvtimme tänker jag "hur ska de fylla ut resten", men det får jag snart svar på och filmen blir aldrig tråkig. Tvärtom håller den genomgående intresset uppe.Diane Lane spelar Connie som lever ett normalt förortsliv tillsammans med sin make Edward (Richard Gere) och sonen Charlie. Hon åker in till stan (New York) för sitt flexibla arbete och inleder efter ett slumpmässigt möte ett förhållande med den yngre och snygge fransmannen Paul Martel. Connie får givetvis skuldkänslor, men har svårt att inte dras till den förbjudna frukten. Diane Lane fick en Oscarsnominering för sin prestation och under filmens första timme är det här hennes film. Hon får i princip all tid i bild och lyckas vara övertygande i allt hon gör. Även om det är svårt att gilla hennes karaktär för vad hon gör spelar Diane Lane på ett sånt sätt att man ändå tycker om henne. Lite synd att hon inte får ännu mer att jobba med under andra delen av filmen, då hade det kanske kunnat leda till en Oscar.Under andra delen får Richard Gere mer utrymme och filmen en vändning som gör den mörkare. Något som jag verkligen gillar i filmen är musiken, speciellt huvudmelodin som är riktigt vacker. Under andra halvan av filmen händer några saker som känns lite för pålagda, men det är för att skapa mer spänning. Den tycker jag man skapar ändå och man kunde istället gjort det mer psykologiskt så karaktärerna blir paranoida eller liknande. Jag är inte heller helt säker på att jag köper upplösningen på filmen och hade gärna velat ha en lite kraftfullare avslutning, ungefär som i In the Bedroom (2001) som har en lite liknande story. Jag gillar trots allt det här och det hade inte behövts mycket för att det skulle bli en riktigt bra film.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

Trailer - Unfaithful

3 kommentarer:

 1. Den här såg jag när den kom och blev också impad av Lanes insats. En bra s.k feelbad film. Jag gillade slutet.

  SvaraRadera
 2. Haha, du avverkar film så snabbt att man knappt hinner med att kommentera! :D

  SvaraRadera
 3. filmitch: Har alltid gillat Diane Lane och på senare tid även Richard Gere så tänkte varför inte när hon ändå blev Oscarsnominerad. Lite annorlunda än jag hade förväntat mig, mer Oscarsfilm över den och det var bara positivt. Ja, slutet är inte dumt. Tyckte väl det var en del saker innan dess som var lite för "placerade" på sina ställen.

  Plox: Har haft en del tid över på senare tid och då har det lätt blivit några filmer extra som hinns med ;)

  SvaraRadera