lördag 13 augusti 2011

Valmont



Titel: Valmont
Genre: Drama/Romantik
Land: USA/Frankrike
År: 1989
Regi: Milos Forman
I rollerna: Colin Firth, Annette Bening, Meg Tilly, Jeffrey Jones

Handling: Markisinnan de Merteuil och playboyen Valmont njuter av sina maktkonspirationer och amorösa intriger i 1700-talets slottssalonger. Ingenting tycks stå i vägen för dem...

Omdöme: Det är lätt att jämföra denna film med Dangerous Liaisons (1988) som kom året innan då de baseras på samma berättelse. Varför man valde att göra en till film så tätt inpå vet jag faktiskt inte, men kan tänka mig att man helt enkelt redan hade påbörjat produktionen när det stod klart att man skulle få konkurrens och körde vidare. Milos Forman hade trots allt gjort det framgångsrika och flerfaldigt Oscarsbelönade kostymdramat Amadeus (1984) några år tidigare så man hade nog fullt förtroende för att han skulle göra ännu en succé.



Under filmens första halva är det Annette Bening i rollen som Merteuil som får störst utrymme när hon smider planer och blir ombedd av sin kusin att ta hand om hennes 15-åriga dotter Cecile (Fairuza Balk) som ska bli bortgift. Bening är bedårande i rollen och det fullkomligt lyser om henne. Hon hade säkerligen fått en Oscarsnominering om filmen hade fått stå på egna ben och inte kommit i kölvattnet på Dangerous Liaisons. Valmont spelas av Colin Firth som får allt större utrymme under andra halvan av filmen och är en riktig kvinnotjusare. Men han är även lite av en skitstövel och passar egentligen bäst ihop med Merteuil.



Filmen är jämn rakt igenom utan några direkta svackor, men saknar också topparna som man saknar. Personligen gillar jag nog Annette Bening mer än Glenn Close i respektive roll. Däremot kan Colin Firth inte mäta sig med John Malkovich härliga prestation. Sen är Michelle Pfeiffer en personlig favorit och överglänser Meg Tilly, även om hon inte är dålig. Passar självfallet perfekt ihop med Dangerous Liaisons om man inte får nog efter att ha sett den ena av dem. Men ska man bara välja en av dem är det Dangerous Liaisons som gäller.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9

Trailer - Valmont

2 kommentarer:

  1. Valmont är helt okej, Bening lyyysande, Firth fin som alltid men i jämförelse med Farligt Begär faller denna ganska platt tycker jag.

    http://www.fiffisfilmtajm.se/farligt-begar/

    SvaraRadera
  2. Håller fullständigt med dig. Bening är filmens behållning, men filmen kan inte riktigt mäta sig med Farligt begär och inte heller Firth rår på John Malkovich underbara tolkning.

    SvaraRadera