måndag 22 augusti 2011

The WhistleblowerTitel: The Whistleblower
Genre: Drama/Thriller
Land: Kanada/Tyskland
År: 2010
Regi: Larysa Kondracki
I rollerna: Rachel Weisz, Vanessa Redgrave, David Strathairn, Monica Bellucci

Handling: Kathryn är en amerikansk polis som tackar ja till att arbeta med att upprätthålla freden i efterkrigets Bosnien. Hennes förväntningar på att hjälpa till med att återuppbygga ett krigshärjat land krossas när hon upptäcker en farlig verklighet med korrupption och intriger i en värld av privata entreprenörer och multinationella, diplomatiska, kluvna tungor.

Omdöme: I denna film inspirerad av verkliga händelser ser vi duktiga Rachel Weisz i rollen som Kathryn Bolkovac. Hennes polisyrke har gått före familjen vilket lett till skilsmässa och att hon förlorat vårdnaden om sin dotter. För att kunna flytta närmare sin dotter tar hon chansen att tjäna bra med pengar när FN rekryterar poliser för att upprätthålla freden i Bosnien. Men hon ställs snart inför en mörk verklighet hon inte hade kunnat förvänta sig.Jag känner någonstans att det här hade kunnat bli hur bra som helst och hur kraftfullt som helst. Skådespelarna finns där, materialet finns där, det är bara regin som fattas. Det är regidebut för Larysa Kondracki vilket kanske inte syns på det stora hela då filmen greppar tag i en allt mer, men det är de små sakerna som gör att det inte blir så bra som det borde blivit. Trots sina brister har man alltså en bra story som blir lite konspiratorisk och egentligen kan sluta lite hur som helst.Rachel Weisz övertygar allt mer och bär verkligen filmen på sina axlar under långa stunder. Hon får även hjälp av fina birollsprestationer av Vanessa Redgrave, Monica Bellucci och David Strathairn. Tycker definitivt Strathairn borde använts mer, gärna samarbetat mer med Weisz karaktär. Det vi får se är lite av en ögonöppnare, men samtidigt bjuds man inte på så mycket nytt, man har sett liknande filmer förr. Därför känns det som att en skickligare regissör lätt hade kunnat få ut ännu mer och gjort det till en Oscarsfilm.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

  1. Hmm, den här kom aldrig på bio i Sverige. Kanske lite märkligt då det verkar vara en välgjord film, med ett hyfsat aktuellt och viktigt ämne och erkänt duktiga skådisar. Kanske det där med att det är en debutfilm som spökar?

    SvaraRadera
  2. Jo, lite konstigt är det. Känns dock som en festivalfilm först och främst. Svensk DVD premiär är runt mitten av oktober verkar det som.

    SvaraRadera