tisdag 13 september 2011

The 39 StepsTitel: The 39 Steps / De 39 stegen
Genre: Mysterium/Thriller
Land: Storbritannien
År: 1935
Regi: Alfred Hitchcock
I rollerna: Robert Donat, Madeleine Carroll, Lucie Mannheim, Godfrey Tearle

Handling: En mystisk kvinna följer med Richard hem från en kabaré och han går med på att gömma henne i sin lägenhet. Kvinnan hävdar att hon jagas av två män som vill föra ut säkerhetspolitiska hemligheter ur landet. Mitt i natten mördas kvinnan och Richard flyr. Snart är också han jagad av skurkarna - och av polisen, som tror att det är han som är mördaren.

Omdöme: När jag först såg denna tidiga Hitchcock-film blev jag inte särskilt imponerad. Så här flera år senare hade jag glömt det mesta och var nyfiken på att se om den. Filmen tar inte lång tid på sig att fånga ens intresse när en pistol avlossas inne i en lokal och människorna flyr ut på gatan. Richard Hannay (Robert Donat) träffar då på en mystisk kvinna som talar med brytning och vill hemskt gärna följa med honom hem. Väl i hans lägenhet berättar hon att hon är agent och att det var hon som avfyrade pistolen för att bli av med två män som försöker döda henne och att de befinner sig utanför lägenheten.Ja, det är inte svårt att dras in i handlingen med en sådan öppning och tempot och intresset hålls uppe ungefär halva filmen. Tyvärr tappar den i samband med att vår huvudperson träffar Pamela (Madeleine Carroll) och försöker övertyga henne om att han inte är en mördare och att han faktiskt talar sanning. Tempot sänks och mysteriet får kliva åt sidan då en slags kärlekshistoria uppstår mellan de två. Det är väldigt synd för filmens första halva var så pass bra och fartfylld att det lätt hade kunnat bli en riktigt bra film. Sen är det iofs lite överraskande när man får reda på vad de 39 stegen verkligen är.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0

Trailer - The 39 Steps

7 kommentarer:

 1. Den här minns jag att jag såg när jag var ganska liten och tyckte då att den var fruktansvärt spännande. Därför vore den lite kul att se om, inte minst eftersom jag rätt nyss såg The Man Who Knew Too Much och tyckte att den var lite stel på sina ställen.

  SvaraRadera
 2. Ja, det skulle vara kul att höra vad du tycker nu. Den är fartfylld, spännande och bra under inledningen, men tappar som sagt lite fart. Men den har tillräckligt bra och typiska Hitchcock ingredienser för att ses. Och den känns nyare är från 1935.

  SvaraRadera
 3. Ja, nu blev jag faktiskt lite sugen. The Lady Vanishes är ju något yngre, men har en helt annan fart än The Man... om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 4. Oj, länge sen jag såg The Lady Vanishes så har svårt att jämföra med The Man Who Knew Too Much (som jag inte heller sett på år och dar). Men en sak är säker, Hitchcock är aldrig fel.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker inte den tappar så mycket när Pamela träder in i handlingen. Den tappar kanske i tempo men inte i intresse, i alla fall inte så mycket. Nu blir det intressanta istället om Hannay kan övertyga Pamela om att han är oskyldig och sen drar ju mysterie/thriller-biten igång igen. Men, men, vi gav ju den samma betyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Du kan ha rätt, men det var så jag uppfattade det hela när jag såg den. Kanske var det att den inte blev lika spännande när hon kom in i bilden. Betyget var dock ganska givet :)

   Radera