söndag 4 september 2011

ChildrenTitel: A-i-deul... / Children
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2011
Regi: Lee Kyoo-man
I rollerna: Park Yong-woo, Ryoo Seung-yong, Song Dong-il, Sung Ji-ru

Handling: Baserad på verkliga händelser från början av 90-talet. Året är 1991 och mitt under pågående val gick fem unga pojkar ut för att fånga grodor för att aldrig återvända.

Omdöme: Varje gång en ny koreansk film med potential kommer hoppas man på att få se något utöver det vanliga. Så var fallet med denna som baserad på verkliga händelser kändes potentiellt som en ny storfilm. Likt Memories of Murder (2003) utspelar sig mysteriet ute på landet där utredarna är tafatta och låter allmänheten ta del av utredningen på nära håll, vilket givetvis blir till en rejäl cirkus. Och precis som i MoM kommer en av huvudkaraktärerna från Seoul, här en dokumentärproducent som efter ett avslöjande fått lämna Seoul.Filmens upplägg gör att man inte vet vart det ska leda, kommer man hitta den/de skyldiga, ligger någon av föräldrarna till barnen bakom, har valet något att göra med försvinnandet eller är det helt enkelt en mördare som härjar och bara råkat vara på platsen. Producenten och en universitetsprofessor slår sig ihop och går efter en teori som professorn har. Det gör inte bara att samhället skakas utan även att producenten får sin chans att göra comeback och visa att han hör hemma i Seoul.Med tanke på att det baseras på verkliga händelser känner man att filmskaparna trots allt försökt att hedra offren och deras familjer istället för att göra det till något mer. För man hade lätt kunnat öka spänningen och kanske slänga in någon twist. Nu behövs det egentligen inte, men jag känner ändå att det blir lite för enformigt under stora delar av filmen. Man väntar liksom på att det verkligen ska hända något. Det är en ganska stark filmupplevelse och man får sig en del spänning, men det är inte riktigt bland de främsta koreanerna.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

Trailer - Children

2 kommentarer:

  1. Tack för tips om den här. Den lär väl inte komma på bio i Sverige? Eller om den kommer så blir om typ två år. Eller hmmm kanske på SFF nu i höst, det vore mysigt.

    Haha, man kunde ge sig den på att det förekommer förvirrade poliser i en kaosartad polisutredning. ;)

    SvaraRadera
  2. Kan mycket väl tänka mig att den kan dyka upp på SFF i november. En passande film skulle det vara.

    Haha, ja det är liksom mer en regel än ett undantag att man får förvirrade poliser. Men jag tycker det har sin charm och det är väl så folket ser på sin poliskår. Eller så är det helt enkelt så det går till och för koreanerna är det helt naturligt.

    SvaraRadera