tisdag 27 september 2011

The Da Vinci Code - Extended EditionTitel: The Da Vinci Code / Da Vinci-koden (Extended Edition)
Genre: Mysterium/Thriller/Äventyr
Land: USA
År: 2006
Regi: Ron Howard
I rollerna: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Jean Reno, Paul Bettany, Alfred Molina, Jürgen Prochnow

Handling: När symbolforskaren Robert Langdon kallas in efter att ett mord begåtts på Louvren i Paris har han ingen aning om att han snart kommer bli indragen i en jakt, inte bara på honom utan även något som kan vara den största hemligheten någonsin.

Omdöme: När boken blev en stor succé var det givet att en storfilm snart skulle följa. Ron Howard som regissör och Tom Hanks i huvudrollen sågs som ett recept för framgång. Jag har alltid haft lite svårt att se hyllade filmer eller storfilmer överhuvudtaget när de släpps. Därför kändes det skönt att nu se denna film fem år efter dess premiär. Eftersom jag inte läst boken eller egentligen visste så mycket om handlingen förutom att den katolska kyrkan och någon slags skatt/hemlighet skulle stå i centrum, var det bara att koppla bort allt runt omkring och låta filmen få tala för sig själv.Tom Hanks i rollen som Robert Langdon känns inte helt fel. Man vet vad man får ut av honom, men det känns väl ändå att han inte behöver förta sig utan kör sin beprövade stil utan att behöva ta ut svängarna. Audrey Tautou är alltid fin att titta på, men ska jag vara ärlig gillar jag henne bättre när hon LER. Här ser hon hela tiden fundersam och allvarlig ut, och då blir hon inte lika effektiv i mitt tycke. Min favoritprestation i filmen ges av Ian McKellen som visar att gammal är bäst. Hans karaktär kanske tappar lite mot slutet, men han är härlig att skåda filmen igenom. Alfred Molina tycker jag också funkar bra och känns helt rätt som biskop.Versionen jag såg var den förlängda som är runt 25 minuter längre. Det känns ganska mycket, men då jag alltså inte sett filmen tidigare kan jag inte jämföra, hylla eller kritisera. Det jag kan konstatera är att filmen har ett bra flyt från början till slut och den förlängda versionen gör iaf inte bort sig med onödiga eller långsamma extra scener som sänker tempot eller liknande. Det jag däremot har invändningar mot är att våra två hjältar (spelade av Hanks och Tautou) kommer på lösningar på problemen de ställs inför med en gång. Hade gärna sett de ställas inför lite mer svårigheter eller att det hela varit lite mer realistiskt. Fast detta är något jag väljer att acceptera ganska tidigt då jag vet att "det är en sån typ av film".En annan sak jag tycker hade kunnat funka i filmen hade varit lite humor, något som brukar kunna funka i den här typen av film. Antingen det eller att man som nämnt borde försökt göra det hela mer realistiskt. Annars är det här en typisk storfilm, och till stor del lyckad sådan. Jag tycker t.ex. fotot och musiken fungerar bra, men det är inget som sticker ut så pass mycket att det höjer helheten på filmen. Eftersom jag inte kan jämföra med boken, som jag förstått är bättre, kan jag inte säga om man fångat stämningen och helheten. Däremot är det helt uppenbart att det saknas något då den varken är tillräckligt realistisk för att bli bra nog eller lättsam för att bli underhållande.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.4

Trailer - The Da Vinci Code

2 kommentarer:

  1. Jag är inget jättefan av boken men tycker ändå att den levererar bättre än vad filmen lyckades göra. Möjligen har det att göra med att Tom Hanks inte alls motsvarade min bild av Robert Langdon.

    SvaraRadera
  2. Visst känns han lite stel ? Kan som sagt inte jämföra med boken, men det var mitt intryck iaf. Tyckte ändå denna första film hade mer inlevelse än den andra.

    SvaraRadera