torsdag 1 september 2011

De fem bästa ubåtsfilmerna

Ubåtsfilmer har en speciell nerv med sin klaustrofobiska miljö, täta stämning och intensitet. Det finns egentligen inte så värst många filmer att välja bland, men gillar man en vill man gärna se fler. Nuförtiden finns inte mycket mening med att göra en ubåtsfilm då nummer ett på listan här nedanför inte går att överträffa. Men några försök har gjorts och ett par av dem har hamnat på listan.

Jag har valt att ta med fem filmer plus en bonusfilm om man inte fått nog efter de fem första.

1 - Das Boot (1981)
En film av tyske regissören Wolfgang Petersen som är oerhört svåröverträffad, om inte omöjlig att överträffa. Filmen har verkligen allt en riktigt bra ubåtsfilm ska ha och lite till. Givetvis extra intressant att filmen berättas ur tyskarnas synvinkel. Läs mer här.


I sanningens namn måste sägas att filmen utspelar sig ovanför ytan ombord en jagare och inte ubåt, men då målet är en ubåt måste den räknas in och är mycket bra. Richard Widmark och Sidney Poitier drabbar samman och katastrofen hänger i luften. Läs mer här.


Sean Connery leder den ryska ubåten som styr mot amerikanskt vatten i en film av John McTiernan. Oftast trovärdig och med en bra Connery i huvudrollen gör det här till ett måste. Läs mer här.


4 - The Enemy Below (1957)
En amerikansk jagare och en tysk ubåt stöter på varandra mitt under brinnande krig och båda kaptenerna tar till alla trick de känner till för att sänka sin fiende. Härlig klassiker som ser Robert Mitchum som den amerikanske kaptenen. Regisserad av Dick Powell, som främst var känd som skådespelare i noir-filmer. Läs mer här.


5 - Crimson Tide (1995)
Gene Hackman ställs mot Denzel Washington i en film som inleder starkt och bygger vidare på det, men avslutar kanske lite för överdrivet och pampigt för att nå upp till de bästa. Tony Scott regisserar och precis som de flesta av hans filmer är det lite ojämnt, men klart sevärt. Läs mer här.


Bonus - Run Silent, Run Deep (1958)
Är man sugen på fler ubåtsfilmer så är detta ett tips. Burt Lancaster och Clark Gable försöker båda ta kontrollen över ubåten, den ena yngre och går efter reglerna, den andre äldre, mer rutinerad och går sin egen väg. Läs mer här.

13 kommentarer:

 1. Kul lista! Satt och funderade lite på en ubåtsfilm här om dagen faktisk, men kom inte på vad den heter (?). Nu var det ett bra tag sedan jag såg Das Boot - så det kan rentav vara den (men tror inte det):

  Handlar om någon form av kärnvapenubåt som får problem och besättningen måste offras en efter en då de måste knalla in till "reaktorn" och fixa problemet för hand. Nåt som känns igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Kan mycket väl vara den. Har själv inte sett den, men är lite nyfiken då det är Kathryn Bigelow som regisserat.

   Radera
 2. Tackar, Plox ! Filmen du nämner är inte Das Boot, iaf låter det inte så på din beskrivning. Tror det är en jag inte sett som heter Gray Lady Down (1978). Kan det vara den ?

  SvaraRadera
 3. Har bara sett två av filmerna Crimson tide - mycket bra och Red October - ganska trist men det är något visst med ubåtar tackar för tipsen.

  SvaraRadera
 4. Mja, kollade trailern och tror inte jag sett den. Kan ju annars vara K-19 med Harrison Ford kom jag på, får nog ta och se den igen tror jag.

  SvaraRadera
 5. filmitch: Givetvis så att smaken är olika. Personligen tyckte jag Red Otcober var bättre rakt igenom, men Crimson Tide är inte så pjåkig den heller.

  Plox: Mmm, kan så klart vara den, en jag undvikit efter dålig kritik när den kom.

  SvaraRadera
 6. U-571 med Jon Bon Jovi hade sina brister men när de ska manövrera mellan sjunkbomberna var det ohyggligt spännande och på bio skakade stolarna varje gång det smällde. Den fick faktiskt en Oscar för ljudmixningen men jag förstår varför den inte platsade på en topp 5-lista.

  SvaraRadera
 7. Anders: Det är sant, U-571 var inte så pjåkig. Har inte sett den sen den kom så minns inte så mycket, men den är klart sevärd.

  SvaraRadera
 8. Inget slår das Boot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Nej, det går helt enkelt inte. Den är SÅ bra och har allt en bra ubåtsfilm ska ha.

   Radera
 9. Das boot är dessutom verklighetsbaserad. Den tyska kaptenen som dog i filmen. Är inte död utan bor i england. Han levde i alla fall för 8-10 år sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Att historien är baserad på verkliga händelser runt andra världskriget är givet. Men som jag förstått det är det ändå en fiktiv historia.

   Radera