torsdag 29 september 2011

DriveTitel: Drive
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2011
Regi: Nicolas Winding Refn
I rollerna: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Albert Brooks, Ron Perlman

Handling: En stuntförare i Hollywood drömmer om att slå sig fram på de professionella racingbanorna. Samtidigt som han frilansar som förare i den kriminella världen retar han upp några av Los Angeles farligaste män. Det finns bara ett sätt för honom att överleva, att göra det han är bäst på.

Omdöme: Det första jag tänkte på när jag läste lite om filmens handling var om det är en remake på The Driver (1978). Svaret är nej, men i båda filmerna handlar det om en "getaway driver" i den kriminella världen. Föraren, spelad av Ryan Gosling, är lite av en ensamvarg, tystlåten, mystisk och berättar väldigt lite om sig själv. Det enda man kan vara säker på är att han är grym på att köra och har nerver av stål.Med en gång, redan vid första scenen, känner jag att det här kan bli något. Musiken är riktigt skön och stämningsfull och har genomgående lite 80-tal över sig. Det tar därför inte lång tid innan man suktar efter mer. Efter en tät inledning saktar man ner allt och låter storyn byggas upp. Man är inte säker på vart det ska leda, men det är definitivt det bästa man kunde göra för att ge vår huvudkaraktär tillräckligt kött på benen för att visa vem han är.Han börjar umgås med sin granne Irene (Carey Mulligan) och spänningen dem emellan stiger. Men hon har en liten son och hennes make ska snart bli utsläppt från fängelset. Komplikationer uppstår, men det är värre än en liten kärlekshistoria. För när filmen verkligen kommer igång menar den allvar, ordentligt allvar. Jag sitter som på nålar under andra halvan av filmen och känner hur handflatorna blir svettiga. Det här är min typ av film.Ryan Gosling har under en längre tid varit en favorit och det är skönt att han börjar bli uppmärksammad allt mer, precis som det var med Christian Bale. Egentligen var det tänkt att Hugh Jackman skulle axla huvudrollen, men han blev alltså ersatt med Gosling och det tackar jag för. Han kan verkligen spela alla typer av roller och känns trovärdig i allt han gör i filmen. Carey Mulligan är jag inte så förtjust i, tycker hon är intetsägande. Trots det funkar hon, mycket tack vare att hennes karaktär är så pass nedtonad och aldrig blir jobbig.Danska regissören Nicolas Winding Refn, kanske mest känd för Pusher (1996), lär ha handplockats av Ryan Gosling efter att han fått huvudrollen. Och det visade sig vara ett mycket bra drag för denna dansk hamnar inte i de klassiska Hollywood-fällorna och kommer istället med något nytt. Jag tycker mig se en del inspiration från Michael Mann, inte minst från Thief (1981) med huvudkaraktären, fotot och stämningen i filmen. Och regissören lär ha tagit hjälp av Gaspar Noé för en brutal scen i filmen.Är det något man ska ha invändningar emot så är det kanske slutet som inte är så kraftfullt som det kanske kunde ha blivit. Men det är ändå inget som förstör eller går ifrån resten av filmen så man stör sig på det. Sen finns det kanske några små detaljer som kunde förbättrats. Med tanke på att filmen hade ganska låg budget och är lite konstnärlig så är det kanske inte en film för de som söker hjärndöd action. Men för en som älskar film är det en av årets bästa filmer.

4 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
5 - Musik
4 - Foto
--------------
22 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.6

Trailer - Drive

14 kommentarer:

 1. Ååååååå vad jag ser fram emot den här!! Dregglar lite nu!

  SvaraRadera
 2. Ja, det finns skäl till att göra det. Mycket möjligt att jag tar mig till biografen när den väl kommer till Sverige för att få se den igen.

  Kommer definitivt vara en av årets mest omtalade (och bästa) filmer, det är jag säker på.

  SvaraRadera
 3. Kul att det finns "inflyttade" regissörer som inte per automatik börjar producera skräp när de får lägga händerna på the big bucks.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Den hade ingen jättebudget, men givetvis mer än en vanlig europeisk film. Annars är det som du säger, många tenderar att få rådjursögon så fort de kommer till Hollywood och tappar mycket av det som är A och O i att skapa film, och det är hjärta. Men det finns det här.

  SvaraRadera
 5. Ja fyfan, det här låter perfekt på alla tänkbara sätt - inte minst rollistan. Ska verkligen bli intressant!

  SvaraRadera
 6. Ja, finns inte mycket att klaga på här. Är väl några småsaker, men det ska jag inte gå in på nu. Ett extra plus för musiken som verkligen fångar atmosfären, eller rättare sagt skapar atmosfären.

  SvaraRadera
 7. Nu vet jag varför du tycker så mycket om den här filmen, din gamle 80-tals-nostalgiker där ;)

  (Ja, jag har sett den nu och nej, det kommer inte upp någon recension förrän filmen har premiär. Jag ska försööööööka hålla mig i alla fall :))

  SvaraRadera
 8. Fiffi: Definitivt sant, en av orsakerna varför jag gillar den. Men vill ju veta vad du tycker, nu ! ;)

  Jag kommer inte se om den på SFF utan efter festivalen har jag bestämt...

  SvaraRadera
 9. Jag förstår om du är nyfiken, det hade jag också varit...hihihi. Men ingen recension än på ett tag, däremot: you´ve got mail.

  SvaraRadera
 10. Fiffi: Jo, jag vet, du sparar på karamellen...

  Ah, ska kolla direkt !

  SvaraRadera
 11. Det här är min favoritfilm 2011 (med The Tree of Life strax bakom). Filmen är på pappret en stereotypisk actionfilm, men Winding-Refn lyckas suga ut det bästa ur varje teknisk och känslomässig beståndsdel så att det blir nåt mycket speciellt. Den känslosamma stämningen är fantastisk, Gosling gör allt som krävs, och musiken! Den! Är!! Briljant!!!

  Michael Mann, Steve McQueen och Clintan skulle varit stolta över det här praktexemplaret till coolt känslomässig spänning.

  SvaraRadera
 12. exceptfear: Min med, min med. Har ju långt ifrån sett allt från 2011, men den är än så länge i topp och tveksamt om något kommer vara bättre.

  Precis som du nämner har den det mesta en sån här film ska ha. Det är genomförandet, detaljerna, som gör den till vad den är.

  Personligen visste jag väldigt lite om den när jag såg den. Nu har man hört så mycket om den att man hade förväntat sig något annat och det kanske hade förstört en del för egen del. Och musiken, den gör så mycket !

  SvaraRadera
 13. Ja, jag hade läst den väldigt simpla sammanfattningen vad den handlade om och hört att många tyckte den var extremt bra, men just att det var från personer som jag inte förväntade skulle gilla en sån här typ av genrefilm gjorde mig extra peppad. Sedan hörde jag att folk nämnde Lynch och Mann i sammanhanget och det var droppen som fick mig att omedelbart se filmen. :)

  SvaraRadera
 14. exceptfear: Mann tycker jag också man ser klara tendenser till, Lynch kanske inte riktigt. Men det är en film som lurar in en innan den slår till ordentligt.

  SvaraRadera