söndag 18 september 2011

Filmer som förtjänar en remake

Jag är definitivt inte för remakes då originalet oftast är tillräckligt bra och värt att kolla upp istället för att ta sig an en halvdålig remake. Det finns ett par undantag då jag tycker det finns skäl att göra remake. Det är inte när man gör en remake på en redan bra film bara för att den inte är på engelska. Och om man gör remake på en redan bra och känd engelskspråkig film, då finns ingen poäng.

Därför har jag tagit fram ett par filmer jag tycker har vad som krävs för att göra remake på, och som inte riktigt lyckades med originalet, men som har potential. De ska även inte vara allt för kända, för det finns många kända filmer som kunde och borde varit mycket bättre, men de har liksom fått sin chans. Har valt att inte ta med filmer äldre än från 60-talet. Och att ta med nyare filmer kändes också fel. Därför är filmerna på listan från 60- och 70-talet.


HANDLING: Amerikanskan Annie Lake har precis flyttat till England med sin dotter Bunny. Så plötsligt försvinner dottern, och med henne alla spår av att hon någonsin har funnits...
ORIGINALET: Bra
POTENTIAL: Mycket stor


HANDLING: Baserad på Alistair MacLeans roman. Några skurkar skjuter ner ett plan för att komma över en last med guld och juveler. En man som är expert på att bärga föremål under vatten anlitas. Vad de inte vet är att hans fru och dotter omkom i flygkraschen och han är ute efter hämnd.
ORIGINALET: Ok
POTENTIAL: Stor


HANDLING: Ett ungt okonventionellt par gillar udda lekar för att spetsa till äktenskapet. Men en dag kliver en mystisk kvinnlig kosmetikaförsäljare in i deras hem och ger sig in i leken...
ORIGINALET: Ok
POTENTIAL: Stor


HANDLING: Det börjar med tre synnerligen råa mord i Amsterdam. Samtidigt översköljs USA's och Storbritanniens gator av enorma mängder heroin. En ny knarkkartell visar sin makt. Interpol skickar Paul Sherman till Holland, den bästa agent de har. Men redan vid flygplatsen blir kollegan som ska möta honom brutalt mördad. Sherman förstår att han ställts inför sin mäktigaste fiende någonsin. Snabbt kastas han in i en dödlig karusell av våld och intriger som snurrar allt snabbare.
ORIGINALET: Ok
POTENTIAL: Mycket stor


HANDLING: En vacker ung kvinna i södra Frankrike förföljs och så småningom attackeras av en mystisk angripare när hennes man är bortrest. När så amerikanen Harry Dobbs dyker upp, verkar han till hennes stora skräck veta allt om vad som hänt...
ORIGINALET: Ok
POTENTIAL: Stor


HANDLING: Lancaster spelar agent Cross, en CIA-agent med en chockerande hemlighet. Delon spelar Scorpio, en fransk lönnmördare med ett välförtjänt rykte om att alltid lyckas med sina uppdrag. Båda är experter inom sitt område - modiga, intelligenta och livsfarliga. De arbetar tillsammans och är vänner, men när CIA vill göra sig av med Cross, anlitar de Scorpio för att utföra jobbet.
ORIGINALET: Ok
POTENTIAL: Stor


HANDLING: Duke har precis avtjänat ett fängelsestraff på 10 år för ett kassaskåpsjobb, men spiller ingen tid. Genast börjar han planera och utföra sitt nästa jobb, en riskabel miljondollarskupp mot ett helt lägenhetskomplex i New Yorks rikemanskvarter. I det välbärgade området bor även hans flickvän Ingrid, en opportunistisk älskarinna som övervakas av sin nuvarande "arbetsgivare".
ORIGINALET: Ok
POTENTIAL: Mycket stor


HANDLING: Ett hemligt forskningsinstitut drabbas av inbrott och sabotageförsök. Förövaren John Welles fångas, men är svårt skadad av explosionen. En man vid namn Tuxan, som är ansvarig för utredningen, beslutar sig för att ta till drastiska metoder för att komma åt förövarens uppdragsgivare.
ORIGINALET: Bra
POTENTIAL: Mycket stor


HANDLING: Den f.d. hemlige agenten Robert Elliott kommer att bli befodrad till rådgivare åt regeringen. För att förhindra att någon ska vet något om hans förflutna, har han tänkt ut en genialisk plan för att göra sig av med sina fyra medhjälpare - genom att låta dem döda varandra under en och samma natt...
ORIGINALET: Ok
POTENTIAL: Stor


HANDLING: Sheila blir dödad i en smitningsolycka efter en fest. Ett år senare bjuder hennes stenrike man in ett sällskap till hans lyxyacht i södra Frankrike. Han insisterar på att hans gäster spelar med i ett rollspel där var och en av deltagarna får lösa ett fingerat brott. Varje kväll placeras ett par ledtrådar ut i hamnen där kvällens "brottsling" avslöjas. Snart blir leken dock ett blodigt allvar...
ORIGINALET: Ok
POTENTIAL: Stor


HANDLING: Adrian Messenger ber en vän att gå igenom namnen på en lista innan han reser iväg på en resa. När Adrians plan sprängs i bitar så blir listan väldigt aktuell. Hans vän upptäcker att alla personerna på listan har dött under mystiska omständigheter.
ORIGINALET: Ok
POTENTIAL: Stor


HANDLING: En banktjänsteman blir rånad under pistolhot i sin bank. Lyckligtvis för honom misstänker han att detta kommer att ske. Han har därför fört över det mesta av pengarna till sin egna väska och endast lämnat en liten summa åt rånaren. När rånaren förstår att han blivit lurad, börjar en kamp om att försöka överlista varandra.
ORIGINALET: Ok
POTENTIAL: Mycket stor

10 kommentarer:

 1. Bara en liten tanke som egentligen inte har med ditt inlägg att göra men ändå har det på nåt vis: Vilka SJUUUUUKT snygga filmposters dom gjorde förr i tiden!

  Bunny Lake-postern skulle jag kunna döda för.

  SvaraRadera
 2. I de filmer du listar vad är oftast den främsta orsaken till att man inte lyckas fullt ut? Skådisar, saker i manus, musik, helhet?

  SvaraRadera
 3. Fiffi: Absolut, det var och är konst i många fall. Därför många filmposters kostar en bra summa pengar. Just "Bunny Lake Is Missing" postern ligger legendariska grafiska designern Saul Bass bakom.

  Jojjenito: I de flesta fall har de en bra idé, men de lyckas inte fullfölja fullt ut. Men eftersom grunden finns där känns det som en bra regissör skulle kunna göra väldigt mycket med materialet. Vissa gånger är det musiken, att de är för ojämna eller helt enkelt att produktionskvalitén inte är bra nog.

  SvaraRadera
 4. Intressant, har inte sett en endaste liten film på listan men är, precis som Fiffi, jäkligt imponerad av de magnifika affischerna. Grymt snygga!

  SvaraRadera
 5. Alla filmerna verkade åtminstone ha en rafflande handling och jag skulle nog vara ganska intresserad av att se de i lite nyare skick. Medvetet eller inte så låg alla filmerna i thriller eller actiongenren det kanske är så att drama filmer håller bättre?

  SvaraRadera
 6. Plox: Nej, det är inte några kända filmer jag valt ut just för att de (kända filmer) är det ingen idé att göra remake på, i mitt tycke. Och visst är de snygga, finns hur många som helst man gärna skulle äga.

  filmitch: Det stämmer, de flesta är action eller thrillers kanske just för att de har material att jobba med som redan är bra. Finns säkert dramer som skulle funka, men dessa var de jag kan tänka mig skulle kunna göras bäst helt enkelt.

  SvaraRadera
 7. Ytterligare en väldigt rolig lista med en hel radda filmer jag inte hade en aning existerade. Kan bara instämma i posterhyllningarna och att det var intressant att få lite mer bakgrund till varför du valt just de här filmerna.

  Hur ser du på en regissör som gör om en film för att det rent tekniskt och/eller ekonomiskt inte gick att göra det han/hon _ville_ göra första gången? Ofta har originalet då blivit en rätt annorlunda film eftersom man var tvungen att komma på helt andra lösningar både tekniskt och manusmässigt.

  SvaraRadera
 8. Sofia: Tack ! Jag kanske borde ha skrivit lite mer om varför jag valde just de filmerna jag valde direkt i inlägget. Å andra sidan blir det lite mer diskussion så här ;)

  Oftast är originalet bra nog och fungerar just för att man kanske haft mindre budget och varit tvungen att komma på smarta lösningar istället för att ta till dataeffekter eller en massa annat som storfilmer brukar ha. Sen finns det givetvis undantag om det handlar om fantasy eller liknande där effekterna ser riktigt usla ut. Då förstår jag en remake.

  Men att man gör en remake på sin egna film bara för att den ska vara på engelska har jag inte mycket förståelse för. Det kan bara handla om att tjäna mer pengar och kanske göra mer reklam för sitt original. Jag förstår varför man gör det, men i de fallen är originalet i 9 av 10 fall bättre.

  SvaraRadera
 9. Jag kom plötsligt på att jag faktiskt har sett en av filmerna på listan. The Last of Sheila, efter tips från... Czechflash aka Movies - Noir. ;)

  SvaraRadera
 10. Haha, ja det kan nog stämma. Den visades på SVT för några år sen, måste ha varit då jag tipsade om den. Undrar vad du tyckte om den...

  SvaraRadera