onsdag 21 september 2011

Kvinnliga favoritskurkar

Det finns givetvis en mängd manliga skurkar (mina manliga favoriter). Men hur är det egentligen med kvinnliga skurkar ? Svaret är att de finns, men är mer sällsynta och oftast av lite annat slag än de manliga.

Jag har valt att inte ta med femme fatales från film-noir trots att det där finns ett stort urval kvinnliga skurkar som är värda att nämna. Men det får kanske bli en senare lista. Däremot har jag ett par moderna femme fatales. Jag har också svårt för övernaturliga skurkar så de försvinner ganska snabbt från min lista. Även skurkar från komedier och barnfilmer försvinner då jag inte tycker de är särskilt skrämmande eller så värst minnesvärda. Men det är så klart en smaksak. En del av namnen som återfinns på listan må inte vara jätteonda, men är ändå skurkar på ett eller annat sätt.

Som jag ser det finns det två sorters kvinnliga skurkar. De förföriska åt femme fatale-hållet och de psykopatiska och genuint elaka som inte förlitar sig på sitt utseende. Sen finns det givetvis en kombination av de två. De genuint elaka är nog de främsta kvinnliga skurkarna, men jag gillar även femme fatales som oftast är smarta med djävulska planer.

Har valt att granska dessa karaktärer med fyra kategorier där jag anger hur starkt jag upplever dem med följande:

Rött = Hög
Orange = Medel
Gul = Låg

KARAKTÄR: Alex Forrest
SKÅDESPELARE: Glenn Close
FILM: Fatal Attraction (1987)
TYP: Psykopatisk stalker
FÖRFÖRISK:
SEXIGHET:
ELAKHET:
KUSLIGHET:

KARAKTÄR: Annie Wilkes
SKÅDESPELARE: Kathy Bates
FILM: Misery (1990)
TYP: Psykopatisk sadist
FÖRFÖRISK:
SEXIGHET:
ELAKHET:
KUSLIGHET:


KARAKTÄR: Baby Jane Hudson
SKÅDESPELARE: Bette Davis
FILM: What Ever Happened to Baby Jane? (1962)
TYP: Hämndlysten syster
FÖRFÖRISK:
SEXIGHET:
ELAKHET:
KUSLIGHET:

KARAKTÄR: Bridget Gregory
SKÅDESPELARE: Linda Fiorentino
FILM: The Last Seduction (1994)
TYP: Femme fatale
FÖRFÖRISK:
SEXIGHET:
ELAKHET:
KUSLIGHET:

KARAKTÄR: Catherine Tramell
SKÅDESPELARE: Sharon Stone
FILM: Basic Instinct (1992)
TYP: Femme fatale
FÖRFÖRISK:
SEXIGHET:
ELAKHET:
KUSLIGHET:

KARAKTÄR: Eleanor Shaw Iselin
SKÅDESPELARE: Angela Lansbury
FILM: The Manchurian Candidate (1962)
TYP: Maktgalen och manipulativ
FÖRFÖRISK:
SEXIGHET:
ELAKHET:
KUSLIGHET:

KARAKTÄR: Evelyn Draper
SKÅDESPELARE: Jessica Walter
FILM: Play Misty for Me (1971)
TYP: Psykopatisk stalker
FÖRFÖRISK:
SEXIGHET:
ELAKHET:
KUSLIGHET:

KARAKTÄR: Janine "Smurf" Cody
SKÅDESPELARE: Jackie Weaver
FILM: Animal Kingdom (2010)
TYP: Manipulativ
FÖRFÖRISK:
SEXIGHET:
ELAKHET:
KUSLIGHET:

KARAKTÄR: Marquise de Merteuil
SKÅDESPELARE: Annette Bening
FILM: Valmont (1989)
TYP: Manipulativ
FÖRFÖRISK:
SEXIGHET:
ELAKHET:
KUSLIGHET:

KARAKTÄR: Marquise de Merteuil
SKÅDESPELARE: Glenn Close
FILM: Dangerous Liaisons (1988)
TYP: Manipulativ
FÖRFÖRISK:
SEXIGHET:
ELAKHET:
KUSLIGHET:

KARAKTÄR: Matty Walker
SKÅDESPELARE: Kathleen Turner
FILM: Body Heat (1981)
TYP: Femme fatale
FÖRFÖRISK:
SEXIGHET:
ELAKHET:
KUSLIGHET:

KARAKTÄR: Nurse Ratched
SKÅDESPELARE: Louise Fletcher
FILM: One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
TYP: Iskall sjuksköterska
FÖRFÖRISK:
SEXIGHET:
ELAKHET:
KUSLIGHET:

12 kommentarer:

 1. Föredömlig lista, men det skulle vara intressant att få en förklaring till skillnaderna mellan "förförisk" och "sexighet" ;) Antar att Mrs Vorhees hamnar i den övernaturliga kategorin?

  Aniie Wilkes är nog min "favorit" även om jag tycker att Kathy ändå inte riktigt lyckas toppa bok-Annie.

  SvaraRadera
 2. Lite lustigt också att männens "charm" och "repliker" är utbytt mot "sexighet" och "förförisk".

  En bra lista! Kul att Bette Davies är med. En bra film och en kuslig rollfigur.

  Och fasiken vad olika Glenn Close ser ut i de olika filmerna. Hon ser ju ut som ett spöke i Dangerous Liaisons. Och vilken 80-talsfrilla i Fatal Attraction.

  SvaraRadera
 3. Sofia och Jojjenito: Orsaken till att jag bytte ut männens charm och repliker var helt enkelt för att jag tyckte det förföriska och sexigheten de kvinnliga karaktärerna spelar på var viktigare. Sen kan man kanske tycka att förförisk och sexighet hör ihop, men jag ser det mer som att en kvinnlig skurk kan vara förförisk utan att för den delen vara sexig. Så därför ville jag ha med båda. Femme fatales spelar ju allt som oftast mycket på sexighet och att vara förföriska, men alla på listan gör ju inte det.

  Sofia: Ja, skulle jag rangordna dem skulle nog Annie Wilkes hamna i topp.

  Jojjenito: Håller med, Glenn Close är lite underskattad och gjorde några minnesvärda prestationer som kunde skilja sig åt ganska rejält.

  SvaraRadera
 4. Vilken jävulskt bra lista, vad duktig du är på att klura ut saker!

  Nu är ju inte "min" kandidat med på listan men jag håller med dig om allihop, dom platsar. Kathy Bates i Misery borde kanske ha varit i topp, hon är OTÄCK den skatan.

  SvaraRadera
 5. Fiffi: Tack för komplimangen ! Jag gillar att göra ordentlig research när jag ska göra listor. Sen behöver inte andra hålla med eller ha sett samma filmer så klart.

  Vem var det du ville se på listan ? Var det Rebecca De Mornay ? Hon och några andra som kanske hade tagit sig in på listan har jag för svagt minne av då jag inte sett filmen på länge och då kändes det inte rätt att ta med dem.

  Sen kan jag bara hålla med, Kathy Bates som Annie Wilkes är otäck för att hon både utsätter sitt offer för psykisk som fysisk skada, en oslagbar kombination i sammanhanget ;)

  SvaraRadera
 6. Bra lista och de flesta filmerna hade jag sett. Just Nurse Ratched är intressant, när jag såg filmen första gången åh vad jag hatade kärringen men vid varje omtittning tycker mer och mer mindre illa om henne. Kan bero på att man blir mer konservativ med åren? Men hon platsar definitivt på listan.

  SvaraRadera
 7. filmitch: Tack ! Ja, jag tror faktiskt det är lite som du säger med Nurse Ratched. Men hon måste ändå vara med på listan då hon är en ganska kuslig karaktär.

  SvaraRadera
 8. Japp, det var Rebecca De Mornay som jag gärna hade sett på listan. Hon är ingen mysig uppenbarelse i Handen som gungar vaggan.

  SvaraRadera
 9. Fiffi: Ja, som sagt är det inte omöjligt att hon hade tagit sig in på listan om jag bara hade sett filmen de senaste tio åren eller så ;)

  SvaraRadera
 10. Riktigt rolig lista som man inte alltid ser överallt och bra samling alternativ!

  Jag tycker också Kathy Bates karaktär vinner över alla andra då hon är fruktansvärd och fruktansvärt bra - kanske min kvinnliga favoritskådis!

  En karaktär till som jag tänker på men som samtidigt är svårbedömd då den går att värdera åt olika håll är Ellen Pages unga karaktär i Hard Candy. Om man nu bestämmer sig för att hon är en "skurk" så platsar hon dock bland dessa om jag skulle göra en lista. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Nurse Ratched är en karaktär som jag liksom en del andra har svårt att totalhata till skillnad från många som tycker hon är ett monster, men jag gillar ju samtidigt henne inte heller för det hon gör. Hon är i vilket fall välspelad då hon inte är helt endimensionell!

   Radera
  2. Jimmy: Kul att du gillade och uppskattade listan. Glöm inte att kolla in 11 härliga manliga filmskurkar.

   Ellen Page i Hard Candy skulle nog platsa om jag gjorde en lista över vilka kvinnliga karaktärer jag hatar mest ;) Störde mig ordentligt på henne och om man ser det så är hon ju lyckad. Däremot var hon inte en favoritskurk, haha.

   Radera