onsdag 7 september 2011

Midnight in ParisTitel: Midnight in Paris / Midnatt i Paris
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA/Spanien
År: 2011
Regi: Woody Allen
I rollerna: Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Michael Sheen, Adrien Brody, Kathy Bates

Handling: En familj reser till den franska huvudstaden i affärer. I sällskapet ingår ett ungt nyförlovat par som tvingas konfrontera illusionen att ett annorlunda liv än deras vore mycket bättre.

Omdöme: På ett lekfullt sätt som inte setts på år och dar har Woody Allen skapat en charmig och fungerande liten film som gjorts med mycket kärlek till Paris. Under hela inledningsmelodin bjuds man på vackra bilder av Paris och rätt vad det är följer man det förlovade paret Gil (Owen Wilson) och Inez (Rachel McAdams) som kommit till Paris med hennes föräldrar då pappan har affärer att uträtta. Gil är en medelmåttig författare som bl.a. skriver filmmanus, men försöker nu skriva en bok och hoppas få inspiration av Paris.Något jag slås av är att man valt rätt skådespelare för rollerna, något Woody Allen då och då brukar ha lite svårt för. Speciellt när filmerna är sämre. Owen Wilson må inte vara en strålande skådespelare, men med sin lite naiva, nervösa och äventyrliga karaktär gör han vad han ska. Påminner stundtals om just Woody Allen själv utan att gå till överdrift. Marion Cotillard är bedårande som 1920-tals dam och jag måste säga att man lyckas mycket fint med att fånga denna charmiga period, även om den inte tillhör mina egna favoriter. Adrien Brody dyker också upp i en mindre roll, men definitivt lyckad. Går egentligen inte att klaga på någon prestation faktiskt.Men vad jag gillar mest är att man fångat 1920-talet och nästan gjort det till en saga som Gil hamnar i. Något jag tänkte på filmen igenom var hur pass mycket mer jag hade uppskattat filmen om det hade handlat om filmpersonligheter istället för författare och konstnärer. Men då hade det också fått utspela sig under 40- eller 50-talet. Trots detta gillar jag filmen till stora delar, den är mysig och det blir lagom mycket av allt. Men precis som de flesta Woody Allen-filmerna, med några undantag, lyfter den inte till några extrema höjder. Ett litet plus är att filmen inte riktigt avslutas som väntat och slutet passar filmen bra.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.1

Trailer - Midnight in Paris

6 kommentarer:

 1. Känns som en ganska mysig film med en kul och fantasifull idé. Men tveksamt om man behöver se den på bio. Tror inget Allen gör kommer överträffa Match Point (iofs gillade jag även Cassandra's Dream som jag också såg på bio). Annars känns det som Allens filmer passar för hemmatittar på nåt sätt.

  SvaraRadera
 2. Mmm, både ja och nej. Visuellt kanske det inte är något man måste se på bio, men jag gillar att se en sån här typ av film på Sture eller Grand, klart mysigt.

  Och ja, det är en kul idé som funkar. Hade det som sagt dessutom handlat om filmskapare också hade det höjt ännu ett snäpp för egen del.

  SvaraRadera
 3. Känns som att Allen kanske behöver Paris för att prestera (Everyone Says I Love You) ;)

  SvaraRadera
 4. Sofia: I det här fallet känns det rätt att filmen utspelas i just Paris. Många gånger utnyttjas inte valet av stad, men det gör Allen här.

  SvaraRadera
 5. Sofia: London och Barcelona tyckte jag funkade hyfsat också. ;)

  SvaraRadera
 6. Även om det inte var riktat till mig så håller jag med, Jojjenito. Och man kan så klart lägga till New York där de allra flesta utspelat sig. Men det är kul att han lämnat New York och utforskar lite andra städer. Får se om han fortsätter sin Europa-turné eller om det blir Asien eller annan kontinent framöver.

  SvaraRadera