måndag 12 september 2011

TootsieTitel: Tootsie
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1982
Regi: Sydney Pollack
I rollerna: Dustin Hoffman, Jessica Lange, Bill Murray, Sydney Pollack

Handling: Michael är en skådespelare och lärare som inte kan få några jobb tills han kommer på idén att klä ut sig till kvinna. Snart blir hans alter ego Dorothy TV-stjärna och dessutom upptäcker han snart att Dorothys personlighet är mer sympatisk än hans "riktiga".

Omdöme: Michael Dorsey (Dustin Hoffman) är en duktig skådespelare och lärare, men hans personlighet har gjort honom omöjlig att arbeta med och ingen vill ge honom roller. När han så följer med sin vän och elev Sandy (Teri Garr) till en audition, får han idén att klä ut sig till kvinna. Som Dorothy Michaels får han sitt livs utmaning samtidigt som han hittar en annan sida av sig själv, sin mer omtänksamma feminina sida.Filmen kom att få hela tio Oscarsnomineringar och vann en (Jessica Lange för bästa kvinnliga biroll). Fyra-fem nomineringar hade jag kunnat förstå, men tio var att ta i, speciellt som den fick nomineringar för bästa foto, ljud, låt och en nominering till Teri Garr som inte är bra. Det är en ganska tidstypisk produktion som känns mer slutet av 70-tal än 80-tal, men ändå har den där smöriga känslan över sig. Utan tvekan är detta Dustin Hoffmans film som är skön som Dorothy Michaels, även om man tycker att någon borde reagera på att det faktiskt är en transvestit.Några av filmens höjdpunkter kommer under inspelningen av TV-såpan där Dorothy snart blir en stjärna när han/hon ofta improviserar och tar över scenerna. Eftersom Michael gärna lägger sig i har han svårt att inte fortsätta göra så när han är Dorothy. Givetvis är detta en skådespelares dröm att få spela en sådan roll, men Dustin Hoffman gör det också bra och seriöst. Tankarna går givetvis även till Some Like It Hot (1959), men här är det alltså en enmansshow. För egen del känner jag att filmen kunde varit lite vassare för att verkligen ha varit värdig alla sina nomineringar.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

Trailer - Tootsie

2 kommentarer:

  1. Tio nomineringar är absolut att ta i, men konkurrensen kanske var dålig det året? Själv borde jag ha hållit tassarna borta från filmen efter 90-talets utgång.

    http://bilderord.wordpress.com/2011/03/11/tootsie-1982/

    SvaraRadera
  2. Jo, det är sant. Konkurrensen var inte den starkaste, men ändå, man märker att den var omtyckt och fick ett par gratisnomineringar.

    Ska kolla in din recension nu !

    SvaraRadera