söndag 11 september 2011

X-Men: First ClassTitel: X-Men: First Class
Genre: Action/Sci-Fi/Äventyr
Land: USA
År: 2011
Regi: Matthew Vaughn
I rollerna: Michael Fassbender, James McAvoy, Jennifer Lawrence, Kevin Bacon

Handling: Hur de två bästa vännerna Charles Xavier/Professor X och Erik Lensherr/Magneto sida vid sida tillsammans med andra mutanter kämpade för att rädda världen från en säker undergång och kom ut på andra sidan som bittra fiender.

Omdöme: Jag är inte något stort superhjälte-fan, men har ändå sett de tre X-Men filmerna som bjöd på underhållning och höll ganska bra standard. Med tanke på detta och det faktum att den här filmen fick ganska fin kritik kände jag att det kunde vara värt att se, speciellt då handlingen är förlagd till främst tidigt 60-tal. Jag får faktiskt lite av en James Bond-känsla av den här filmen. Främst är det historien med Erik/Magneto (Michael Fassbender) och Shaw (Kevin Bacon) som påminner om detta där Magneto är lite som James Bond som försöker komma åt huvudskurken Shaw som dock är väldigt mäktig och har kontrollen.Filmen har en tendens att hoppa lite för mycket mellan karaktärerna och historierna under inledande delen. Det gör att man inte riktigt kommer in i filmen så snabbt, men samtidigt plockar den en massa information om karaktärerna innan man kan köra igång på allvar. Efter ett tag kommer jag in i filmen och gillar helt klart karaktären Magneto och dess skådespelare Michael Fassbender bäst. Han är lite äldre än de andra och det tycker jag är helt rätt. Här finns tyvärr ett par karaktärer som känns onödiga och inte direkt fyller någon funktion under filmens gång. Tänker främst på Angel, Beast och Banshee som alla är fjantiga och tama i jämförelse med huvudkaraktärerna.Lite kul var att jag inte alls tänkte på de andra filmerna och vad som hade hänt i dem då det var många år sen jag såg dem. Detta gjorde att jag inte ens tänkte på hur det skulle gå för Magneto och vissa andra karaktärer förrän det faktiskt hände. En annan sak jag kände var att filmen puttrade på i ett trevligt tempo rakt igenom, men när filmen skulle höjas med finalen och det stora slaget, ja då tappade filmen istället och kom inte riktigt upp i den nivån som jag hade förväntat mig. När man ändå byggt upp allt så räknade jag med att det skulle bli kraftfullare och helt enkelt bättre sista halvtimmen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0

Trailer - X-Men: First Class

2 kommentarer:

 1. Jag håller med om allt egentligen. James Bond-känsla (superskurk), att det blev fjantigt ibland, lite för många karaktärer. Slutuppgörelsen var tråkig av nån anledning. Nä, jag tappade intresset mer och mer efter en ganska bra inledning. Jag gillar hela X-Men-konceptet och trodde faktiskt jag skulle gilla den mer. Men det kändes lite att hela konceptet var lite uttjatat. Min recension:

  http://jojjenito.wordpress.com/2011/07/02/x-men-first-class/

  Sen finns det faktiskt en till X-Men-rulle om Wolverine men den var sämre än First Class:

  http://jojjenito.wordpress.com/2011/06/28/x-men-origins-wolverine/

  SvaraRadera
 2. Läste precis din recension och ja, vi tycker väldigt lika om det mesta. Har inte sett Wolverine, men visste om den. Har dock undvikit den. Skönt att höra att den är snäppet sämre än denna alltså.

  Med tanke på att man fick fram lite Bond-vibbar kan jag tänka mig att regissören Matthew Vaughn kan komma att bli en framtida Bond-regissör. Han har ju regisserat nuvarande James Bond i Daniel Craig och här den framtida (?) Bond i Michael Fassbender.

  SvaraRadera