söndag 23 oktober 2011

The Big ChillTitel: The Big Chill / Människor emellan
Genre: Drama
Land: USA
År: 1983
Regi: Lawrence Kasdan
I rollerna: Kevin Kline, Glenn Close, Tom Berenger, William Hurt, Jeff Goldblum

Handling: Alex är död, han har begått självmord. Nu samlas hans gamla vänner, gänget som höll ihop under studietiden men som sedan dess bara sporadiskt hållit kontakten. Återföreningen påverkar dem alla på olika sätt och deras liv blir aldrig mer som förut.

Omdöme: När jag såg den här första gången var jag nog inte riktigt redo och förväntade mig en lite annorlunda film. När jag nu ser om den kommer jag på ett helt annat sätt in i filmen. Sju gamla vänner från skoltiden, plus flickvännen till Alex som begått självmord, samlas efter begravningen under en helg för att umgås och försöka förstå varför. Men det leder till en massa annat som legat och väntat på dem sen studietiden.Alex, som man aldrig får se förutom hans kläder, händer och hals, skulle egentligen ha dykt upp i flashbacks under filmens gång. Detta var något man valde att klippa bort och det tror jag var rätt. Nu hade det säkert funkat ändå, men det känns lite annorlunda att inte se personen. Med tanke på att var Kevin Costner som spelade Alex hade det å andra sidan lagt till ännu ett känt ansikte till mixen vilket givetvis hade varit intressant.Alla passar i respektive roll, men jag känner ändå att Kevin Kline, Glenn Close och William Hurt är de tre som presterar bäst, känns mest naturliga och helt enkelt är duktigast. Jeff Goldblum är inte helt fel med en karaktär som är lite mer skämtsam än de övriga (och med sina damglasögon à la Tootsie (1982), haha). Tom Berenger tycker jag visar att han inte tillhör den högre skolan när det gäller skådespeleri, men funkar ändå bra. Lite kul att han spelar en skådespelare i en actionserie och har mustasch, något som lär vara en referens till Tom Selleck och TV-serien "Magnum". Sen gillar jag Mary Kay Place i rollen som Meg som önskar sig ett barn (en roll som både Glenn Close och JoBeth Williams helst lär ha velat ha).Jag gillar sammanhållningen vännerna visar upp, man märker att de har en historia tillsammans och inte bara något som slängts ihop. Skådespelarna lär ha bott tillsammans under ett par veckor innan inspelningen började, något jag tycker man känner av då det känns som en (under omständigheterna) avslappnad sammankomst vänner emellan. Karaktärerna lär dessutom vara baserade på människor som regissören (och manusförfattaren) Lawrence Kasdan bodde med när han gick på universitetet. Filmen kom att bli trefaldigt Oscarsnominerad (film, manus och den ständigt duktiga Glenn Close). Som helhet är det en klart sevärd film, men en som inte når ända fram hos mig som många andra filmer från 80-talet.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

Trailer - The Big Chill

9 kommentarer:

 1. Vad kul att du sett om den (och vad snabb du var!). Var den bättre denna gång än den första tycker du? :)

  SvaraRadera
 2. Den här har jag velat se länge! Efter ditt goda omdöme får jag nog ta tag i det snart. :)

  SvaraRadera
 3. Fiffi: Jo, jag gillade den mer denna gång. Var som sagt inte riktigt redo för den första gången tror jag. Ändå saknas något för att jag ska kalla den för en favoritfilm.

  addepladde: Tack för de trevliga orden ! Ska trampa in på din blogg nu och ta mig en titt också ;)

  SvaraRadera
 4. Haha, jag funderade också på Berengers Magnum-mustasch ;)

  Intressant, vi har gett exakt samma betyg men jag låter betydligt mer tveksam än du... Men jag kan hålla med om att de tre skådisarna du nämner är de som gör de bästa prestationerna.

  http://bilderord.wordpress.com/2011/05/16/the-big-chill-1983/

  SvaraRadera
 5. Sofia: Haha, Lawrence Kasdan skrev manuset till Indiana Jones-filmen Raiders of the Lost Ark (1981) och lär ha velat ha just Tom Selleck som Indiana Jones, men han var kontrakterad till Magnum och missade chansen. Han (Kasdan) verkade därför lite besatt eller bara skojade med Magnum-mustaschen efter det ;)

  SvaraRadera
 6. Angående mustaschbesattheten, undrar om jag och Lawrence Kasdan är typ samma person? ;)

  SvaraRadera
 7. Fiffi: Haha, jag håller med om att mustaschen är gravt underskattad ;)

  SvaraRadera
 8. @Fiffi och Noir: All ansiktsbehåring är i princip av godo, men skägg i högre utsträckning än mustasch. Bara så ni vet...

  SvaraRadera
 9. @Sofia:
  Både jag och mitt mustaschmemory säger att du har fel. Inte principiellt, bara smakmässigt ;)

  SvaraRadera