måndag 3 oktober 2011

BlinkTitel: Blink / Blint vittne
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1994
Regi: Michael Apted
I rollerna: Madeleine Stowe, Aidan Quinn, James Remar, Laurie Metcalf

Handling: En kvinna som varit blind i nästan hela sitt liv får efter en operation tillbaka synen. Dock fungerar synen till en början inte riktigt som den skall, ibland blir hon ej medveten om vad hon ser förrän långt senare och ibland vet hon inte om hon sett en sak eller inbillat sig. En natt vaknar hon av tumult i lägenheten ovanför och när hon kikar ut genom dörren ser hon en man i trappen. Hon ringer polisen och när en utredning startar börjar hon tveka på vad hon verkligen såg.

Omdöme: 90-tals thriller som egentligen inte bjuder på så mycket nytt, men som inte är utan intresse. Vackra Madeleine Stowe får i huvudrollen som Emma Brody en roll som passar henne perfekt. Hon har varit blind sen åtta års ålder och har istället utvecklat sina andra sinnen, som lukt, känsel och hörsel. Hon spelar fiol i ett irländsk band, bor i Chicago med sin hund och är lite egen. Men när hennes ögonläkare kommer med de goda nyheterna att de hittat en donator förändras hennes liv. Hon kan nu börja se igen, men synen är långt ifrån bra och ger en obehaglig effekt av att hon kan se saker dagen efter i helt andra sammanhang.Kom att tänka på en annan film som har med ögon att göra (det har så klart gjorts flera) och det är Eyes of Laura Mars (1978), även om handlingen inte alls är lik. Hur som helst får Emma hjälp av polisdetektiven John Hallstrom spelad av Aidan Quinn och de två har ett ganska bra samspel och gör båda bra ifrån sig. Han är lite av en kvinnotjusare och är ganska otrevlig mot henne till en början då han tror hon hittar på allt, eftersom hon ser så dåligt. Givetvis kan man räkna ut vad som händer mellan dem redan innan man ser filmen.Är det något man ska framhäva så är det fotot av Dante Spinotti (som bl.a. gjort de flesta filmerna med Michael Mann och även L.A. Confidential), i mitt tycke en av de främsta cinematograferna. Det är inte bara effekterna som är lyckade när man ser det från hennes ögon utan även hur scenerna är ljussatta och hela paketet. Filmen har en ganska bra stämning rakt igenom och är lite halvkuslig när hon får sina syner, effektivt helt enkelt. Tyvärr är väl storyn inget som höjer sig över mängden även om det är lite kul att man låter tittaren gissa vilken av de tre huvudmisstänkta det kan vara och att det inte är som man tror.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.1

Trailer - Blink

4 kommentarer:

 1. Låter som om Hong Kong-rullen The Eye nästan är en remake av Blink. Det hade jag inte en tanke på när jag såg den senare filmen.

  SvaraRadera
 2. Ja, The Eye har nog lånat en del från den här filmen, det är sant. Har du sett Blink tidigare eller bara The Eye ?

  SvaraRadera
 3. Jag har ett vagt minne av att jag nog såg Blink när den hade premiär och det börjar ju vara ett par år sedan nu... Kom inte ihåg den när jag såg The Eye i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Ah, jag förstår. Det är inte direkt en film som sätter sig så det är inte ett dugg konstigt ;)

  SvaraRadera