onsdag 26 oktober 2011

Breaking AwayTitel: Breaking Away / Loppet är kört
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 1979
Regi: Peter Yates
I rollerna: Dennis Christopher, Dennis Quaid, Jackie Earle Haley, Daniel Stern, John Ashton

Handling: Fyra vänner försöker tänka ut vad de ska göra efter high school. Mike är inte längre skolans stjärna och Moocher vet inte om han ska göra slut med sin flickvän eller gifta sig med henne. Den enda som vet vad han vill göra är Dave, som bestämt sig för att bli en av världens bästa tävlingscyklister. Det finns bara ett problem, världens bästa tävlingscyklister är italienare - och det är inte Dave.

Omdöme: Denna femfaldigt Oscarsnominerade film (kom att vinna för bästa originalmanus) är en så kallad "coming of age" historia som följer fyra vänner i 19-års åldern som försöker hitta meningen med livet. Den vi får följa mest är Dave (Dennis Christopher) som blivit en ny person sedan han börjat cykla, lära sig italienska och lyssna på pampig italiensk musik. Hans far börjar tappa förståndet av allt medan hans mor tar det hela med mer ro. Situationen är dock inte optimal för Dave som blir allt mer besatt av allt som har med Italien att göra.Mike (Dennis Quaid) är gruppens ledare, en gång en lovande quarterback i amerikansk fotboll, men som precis som de övriga i gruppen tappat greppet om framtiden. Moocher (Jackie Earle Haley) retas ständigt för sin längd, något han vägrar finna sig i, vem som än mopsar upp sig. Och så har vi den kanske mest negativa av de alla, nämligen Cyril (Daniel Stern) som inte får mycket stöd hemifrån. Men han ställer upp för sina vänner, även om han själv hamnar i trubbel.Något jag inte visste var att Jackie Earle Haley var lite av en ungdomsstjärna under 70- och början av 80-talet, men efter att ha fått sämre och sämre roller slutade han med skådespeleriet 1993. Det var inte förrän regissören och manusförfattaren Steve Zaillian bara råkade komma att tänka på honom och hans gamla filmer som han kom tillbaka 2006 i Zaillians film All the King's Men samt Little Children, en roll som gav honom en välförtjänt Oscarsnominering och en återkomst till Hollywood.Det är lite kul att man skrivit storyn på ett sådant sätt att cyklingen är central även om man inte tänker på det förrän mot slutet när allt ska avgöras. För Dave är helt enkelt på sin cykel i princip hela dagarna och även när han träffar vännerna är cykeln med. Så på sätt och vis är det en sportfilm, men det är givetvis mycket mer än så. Det roligaste är kanske att se dessa kända ansikten som unga, flera av dem innan de blev kända. Filmen sätter kanske inte några djupa spår efter sig, men är trots allt småtrevlig utan att riktigt gå på djupet som jag kanske hade önskat.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

Trailer - Breaking Away

2 kommentarer:

  1. Den här har jag missat, hört talas om men inte sett. Tackar för tipset och trevlig historia om Haley.

    SvaraRadera
  2. Jag såg den faktiskt för ganska längesen då jag köpte den på DVD när jag besökte USA för flera år sen. Kände för att se om den och även om den kunde varit bättre är den klart intressant.

    Ja, jag visste inte heller det där med Haley så det var kul att läsa på lite om honom.

    SvaraRadera