torsdag 13 oktober 2011

CaddyshackTitel: Caddyshack / Tom i bollen
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1980
Regi: Harold Ramis
I rollerna: Chevy Chase, Rodney Dangerfield, Bill Murray, Ted Knight

Handling: Unge Danny har sommarjobb som golfcaddy och hoppas vinna caddystipendiet för att få en collegeplats. Dannys förutsättningar förbättras då han hjälper golfklubbens ordförande ur en pinsam situation. På golfklubben träffar han också på ett gäng udda personligheter.

Omdöme: Detta kom att bli Harold Ramis regidebut, och det tycker jag märks. Filmen är en hög med sketcher som i många fall inte har någon röd tråd. Därför la man till det lilla djuret, gnagaren eller "gopher", sent i produktionen för att ge filmen åtminstone lite struktur. Men denna hade jag lika gärna kunnat vara utan. Filmens klart starkaste sida är dess komiska genier i främst Rodney Dangerfield, men även till viss del Chevy Chase och Bill Murray. Man får sig ett par ordentliga skratt när Dangerfield kör sin improvisation och bjuder på en hel del sköna one-liners.Det känns annars som de flesta i produktionen, både framför och bakom kameran, rökte på rejält då man kommit på galna saker som liksom inte fyller någon funktion. En del av dem är iofs roliga och sevärda, men mycket får en att skaka på huvudet och undra vad de tänkte. Bill Murray och Chevy Chase lär ha haft en del oenigheter med varandra sen "Saturday Night Live"-tiden, men var professionella nog att inte låta det komma i vägen när de improviserade sin enda scen tillsammans. Allt som allt finns här tillräckligt många minnesvärda scener och repliker för att bli sevärt, men som helhet tycker jag det kunde gjorts mycket bättre.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

Trailer - Caddyshack

4 kommentarer:

 1. Jag förstod inte alls denna films status som komiskt mästerverk. Mest bara korkad, blev nog mitt omdöme...

  SvaraRadera
 2. Humorn är verkligen inte för alla. Jag uppskattade vissa delar klart mer än andra. Sen beror det nog på vilket humör man är på när man ser den. Själv såg jag den när jag var ganska trött och då passade det bra med lite hjärndöd humor.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle ha behövt vara nära nog komatos och med minst ett par promille i blodet för att uppskatta Caddyshack. Jag hade nog inte stört mig hälften så mycket på uselheten om jag inte hade levt under intrycket att den skulle vara rolig. Får återkomma hos mig själv med mer utförliga argument... ;)

  SvaraRadera
 4. Jag försvarar absolut inte filmen, men genomusel tycker jag den inte är. Som sagt är humorn inte för alla. Som film är den inte särskilt bra. Humorn funkar dock på sina håll och håller uppe filmen någorlunda.

  SvaraRadera