onsdag 5 oktober 2011

CashbackTitel: Cashback
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: Storbritannien
År: 2006
Regi: Sean Ellis
I rollerna: Sean Biggerstaff, Emilia Fox, Michelle Ryan, Stuart Goodwin

Handling: Ben studerar konst och blir dumpad av sin flickvän. Då faller han in i en sorts dimma och kan inte sova på flera veckor. När han plötsligt får åtta extra timmar per dygn så tar han ett nattjobb i en affär där han träffar Sharon...

Omdöme: För mig känns det här som två filmer i en. Å ena sidan är det en lite typisk komedi, lättsam och inte särskilt intressant. Å andra sidan visar den upp tendenser till att vilja vara mycket mer än så och det är den sidan jag gillar mest. Kanske är det för att jag inte känner filmens djup som jag skulle vilja känna. Annars gillar jag idéen med att Ben inte kan sova och tar ett nattjobb i en livsmedelsbutik som har öppet dygnet runt.Det jag kanske gillar mest är när Ben liksom drömmer sig iväg, som t.ex. när han ser ett rådjur stå vid ett träd, men sen blir bortskrämt just som han själv blir skrämd i verkligheten. Det är dessa inslag jag vill se mer av, det är då jag känner något extra. Kärlekshistorien går aldrig riktigt på djupet, och de lättsammare scenerna med arbetskamraterna och chefen känns som en helt annan film. Det är iofs skönt att filmen inte blir överpretentiös, men här hade jag nästan velat se den bli det lite mer.Sen använder man sig kanske lite väl mycket av bildfrysning, även om det funkar klart bra på sina håll. Det känns liksom att man vill mer än man klarar av. Och jag brukar gilla berättarröst på film, men här ger det inte riktigt rätt effekt. Ingredienserna finns där, men för min del faller allt inte på plats. Trots mina lite negativa ord är det en sevärd film som man bör se och göra sin egna uppfattning om. Tror definitivt det är en film som tilltalar andra mer än mig. Noterbart är att filmen till en början var en Oscarsnominerad kortfilm (från 2004 med samma namn) på 18 minuter. Denna kortfilm har lagts in i långfilmen och agerar som ett eget parti, något man inte märker av.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

  1. Kul att du gillade filmen. Själv är jag grymt förtjust i den. Det stämmer som du säger att den ibland känns som två olika filmer med tvära kast från komedi till mer seriösa bitar, men då jag tycker att filmen lyckas riktigt fint med båda två så är det inget jag kan störa mig på. Fin recension!

    SvaraRadera
  2. Tackar ! Det var mycket tack vare ditt tips som jag såg filmen. Jag kan förstå att du gillar den och det fanns egentligen inte mycket att klaga på, men det lilla extra saknades för min del.

    SvaraRadera