måndag 24 oktober 2011

Into the NightTitel: Into the Night / Trassel i natten
Genre: Action/Komedi/Drama/Thriller
Land: USA
År: 1985
Regi: John Landis
I rollerna: Jeff Goldblum, Michelle Pfeiffer, David Bowie, Richard Farnsworth

Handling: En trist ingenjör som lider av sömnlöshet träffar en ung vacker flicka och dras in i en lång rad mystiska händelser under en och samma natt.

Omdöme: En halvdålig komedi med Jeff Goldblum i huvudrollen tänkte jag när jag först fick upp ögonen för denna film. Men man ska inte döma innehållet endast efter dess omslag. Goldblum spelar Ed som är en zombieliknande människa som inte kunnat sova ordentligt på hur länge som helst, något som påverkar hans relation till sin fru och sitt arbete som flygingenjör. En kollega på jobbet (spelad av Dan Aykroyd) säger att hans sömnlöshet är perfekt, det är bara att flyga till Las Vegas varje kväll när hans fru somnat. Det är precis vad Ed bestämmer sig för att göra och då startar hans äventyr.Jag kommer att tänka på Martin Scorseses skumma film som kom samma år och som var lite bisarr och skum, nämligen After Hours (1985). Men vad man bjuds på här är en riktigt typisk 80-tals film med allt vad det innebär. Och jag gillar det. Att kunna blanda sanslöst rolig svart humor med brutala ihjälskjutningar och uppskurna halsar, det är inte ofta man får se. Och detta med en hela tiden skönt mysig stämning där relationen mellan Ed och den vackra Diana (Michelle Pfeiffer) aldrig blir tråkig eller förutsägbar.Något jag inte hade en aning om var att hela 17 regissörer, inklusive John Landis som regisserat denna, dyker upp i olika småroller filmen igenom. Lägg där till en stor skara kända skådespelare som tittar fram i en massa sköna roller så är det här en liten pärla. Det finns många sköna karaktärer i filmen, eller vad sägs om fyra hänsynslösa iranska "hit-men" som ständigt tjafsar eller äter något, en Elvis look-a-like (spelad av Bruce McGill), David Bowie som brittisk torped som fick mig att tro att han är Pierce Brosnans tvillingbror och en massa andra trevliga figurer.Jeff Goldblum passar alldeles perfekt som den konfunderade och torre Ed, allt han gör blir liksom rätt, trots att han ständigt hamnar i livsfarliga situationer. Och Michelle Pfeiffer, ja hon är inte bara underbar att titta på utan även klockren som Diana. Det är svårt att inte få ett leende på läpparna när man ser henne här. Och filmen har det mesta en 80-talsfilm ska ha, till och med lite saxofon i soundtracket. Det jag gillar är att humorn inte är överdriven på något sätt samtidigt som man alltså fått till bladningen av action, spänning, lite romantik och humor.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.3

Trailer - Into the Night

8 kommentarer:

 1. Alltså, det är är ju heeeelt sjukt! Jag såg den här filmen för exakt sju dagar sen. Hur troligt är DET på en skala, det är ju inte världens vanligaste och mest sedda film direkt ;) Min recension kommer dock inte förrän om 1,5 vecka eller så.

  SvaraRadera
 2. Haha, ja det är lite spooky. Men a) du får skylla dig själv när du inte skriver om filmen med en gång ;) och b) det hade faktiskt inget med Jeff Goldblum att göra att jag såg just den här filmen. Eller kanske lite, men jag kom på att jag hade den hemma och kände helt enkelt för den. Blir än en gång kul att se vad du tycker (om nästan två veckor !).

  Såg du den förresten för första gången ?

  SvaraRadera
 3. Jag såg den för första gången nu och jag såg den inte pga Jeff Goldblum, tro´t eller ej. Jag hade den på min Lovefilm-lista sedan länge och den dök hux flux bara upp i brevlådan (och då var Goldblum-inlägget redan färdigskrivet).

  Så det kan bli ibland :)

  SvaraRadera
 4. Härligt, det var hur som helst väldigt ovanligt att man skulle se en så pass mindre film i princip samtidigt ;)

  SvaraRadera
 5. Ah, den här såg jag för evigheter sen. Måste se om den och After Hours. Tror det kan bli en double feature med dessa två filmer. :)

  PS. Mmm, som Addepladde kommenterade när jag hade Blogger-blogg så är Bloggers kommentarsfunktion ganska så jobbig...

  SvaraRadera
 6. Ja, gör det. Det skulle vara en bra double feature och rolig läsning, helt klart.

  Hmm, vad är det som är jobbigt ? Jag upplever inget sådant, inte heller när jag kommenterar på andra Blogger-sidor. Men det kanske är om man inte är inloggad som det blir krångligt. Vore intressant att höra så man vet och kanske kan göra något åt saken...

  SvaraRadera
 7. M-Noir: Exempelvis går det inte att prenumerera på kommentarer om man inte loggar in på ett Google/Blogger-konto. Och om man loggar in på ett Google/Blogger-konto kan man inte länka till sin blogg. Det betyder att om man både vill länka till sin blogg och prenumerera på kommentarer så måste man göra det i två steg. Det tog ett tag för mig att klura ut hur man skulle göra.

  Och om man inte kör med Blogger-konto så måste man varje gång fylla i Namn/Webbadress. Varje jävla gång. Cookies funkar inte, det man skrev in förra gången lagras inte. Blogger vill liksom att det ska vara så svårt som möjligt att kommentera om man inte har ett Blogger-konto. Jag stör mig på det.

  Och dessutom stöds inte gravatarer.

  (Det avanstående var en av anledningarna till att jag bytte till WP.)

  SvaraRadera
 8. Jojjenito: Tack för informationen. Ja, det är väldigt tråkigt när det är som du säger. Har själv inte märkt av det, men det beror väl på att man oftast är inloggad.

  Sen har jag hört av olika personer att de kommenterat, men kommentarerna inte dykt upp (och de har inte hamnat i skräpfiltret).

  Får se hur det blir i framtiden, kanske blir det bättre här eller så kanske man flyttar. Tyvärr är jag inte särskilt förtjust i förändrningar så en flytt känns långt bort just nu, men man ska aldrig säga aldrig ;)

  SvaraRadera