tisdag 18 oktober 2011

Kill Me AgainTitel: Kill Me Again / Döda mig igen
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: USA
År: 1989
Regi: John Dahl
I rollerna: Val Kilmer, Joanne Whalley, Michael Madsen, Jon Gries

Handling: Fay vill bort från sin våldsamme och svartsjuke pojkvän Vince efter att de kommit över en stor summa pengar. Hon anlitar Jack Andrews, en privatdetektiv, för att arrangera hennes död. Vince förstår dock att Fay fortfarande lever. Jakten på Jack, Fay och pengarna kan börja.

Omdöme: Regissören (och manusförfattaren) John Dahl har här i sin regidebut gjort en film som liknar några av hans senare filmer också. Tänker då främst på Red Rock West (1993) och The Last Seduction (1994) som man kan säga är lite av en noir-trilogi. Det är väldigt noir-inspirerat och stämningen är det absolut inget fel på. Mycket av stämningen måste ändå musiken få beröm för då den med enkla medel skapar denna stämning som är nästan pefekt för en sån här noir-film.Francis Ford Coppola lär ha gillat filmen så mycket att han såg till att hans brorson Nicolas Cage tog huvudrollen i hans nästa film Red Rock West så att den kunde bli av. Och det finns mycket att gilla i den här filmen. Det är ganska händelserikt och med de typiska noir-elementen som jag gillar. Vi har privatdetektiven Jack Andrews (Val Kilmer) som begår sitt livs misstag när han går med på att arrangera en mystisk kvinnas död. Fay (Joanne Whalley, på den här tiden gift med just Val Kilmer) är en typisk femme fatale. Hon är vacker, mystisk, lurig och förförisk. Och man kan inte lita på henne för fem öre.Trots att alla ingredienser finns där är det ändå något som saknas. Kanske är det just för att det är regidebut för John Dahl då filmen känns lite B-aktig trots att den har bra stämning. Val Kilmer känns inte riktigt rätt i rollen som privatdetektiv, men frågan är om det är han eller karaktären det är fel på. Joanne Whalley försöker och gör vad hon ska, men här hade man nog velat ha en lite duktigare skådespelerska trots allt. Michael Madsen funkar kanske bäst, men gör också en roll man är van att se honom i. Jag vill gilla det här mer, och det gör jag på sätt och vis, men det stör mig ändå att filmen inte är bättre än den är. Materialet fanns där för att detta skulle kunna bli i klass med Blood Simple (1984), förmodligen den bästa neo-noiren av dem alla.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.3

Trailer - Kill Me Again

2 kommentarer:

  1. Huh, åter en film jag aldrig hört talas om. Det känns ändå som att jag borde kolla upp den eftersom jag gillade det framtida äkta parets samspel i Willow.

    SvaraRadera
  2. Värd att kolla upp tycker jag allt den är, sen är frågan om den tilltalar alla. Personligen kände jag att den hade en viss dragningskraft, men även att den kunde och borde varit bättre.

    Regissören John Dahl har en förmåga att få mig intresserad iaf, det är en sak som är säker. Gillar helt enkelt att han lyckas med noir-stämningen så pass väl.

    SvaraRadera