lördag 15 oktober 2011

VacationTitel: Vacation / Ett päron till farsa
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1983
Regi: Harold Ramis
I rollerna: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Anthony Michael Hall, Randy Quaid, John Candy

Handling: Den knasiga familjen Griswold åker igenom USA från Chicago till Kalifornien på bilsemester. De upplever allt man själv vill undvika under sin semesterresa: bilolyckor, urusla hotell och avlidna släktingar i baksätet.

Omdöme: I denna den första film i "Ett päron till farsa"-serien ses Chevy Chase i rollen som pappa Clark W. Griswold som ska ta sin fru och två barn på en bilsemester genom USA mot nöjesparken Wally World i Kalifornien. Vägen dit visar sig dock bli lite av en mardröm. Trots detta håller Clark uppe humöret och försöker hela tiden tänka positivt, även när frun och barnen börjar bli allt grinigare och vill åka hem.Det visade sig att jag inte hade sett just den här delen tidigare, trots att jag var säker på att jag givetvis sett den. Istället har jag sett tvåan (Europa) och trean (Jul) ett par gånger tidigare. Temat är detsamma som i de andra filmerna, men här känner man trots allt att familjen är någorlunda normal (under omständigheterna vill säga). I de övriga filmerna har man gjort dem mer korkade och även målat upp dem som stora losers. Gillar dem nog bättre här när de är lite mer normala.En viktig ingrediens som jag tycker funkar bättre här än i de andra filmerna är barnen. Anthony Michael Hall, som blev stor under 80-talet (främst i John Hughes-filmer), passar perfekt som unge Rusty. Lite kul att det är just John Hughes som skrivit manuset, något jag inte visste på förhand. En detalj han inte lär ligga bakom är dock tjejen i röda Ferrarin som blir Clarks fantasi filmen igenom och en rolig detalj. Istället skulle det från början varit en 13-årig tjej som var Rustys kärleksintresse och det hade givetvis inte skapat samma humor som det blir nu.En annan som inte skulle varit med var John Candy som kallades in till inspelningen av slutscenerna som man fick spela in fyra månader efter att man spelat in filmen då originalslutet inte alls hade gått hem hos testpubliken. Inte heller det slut man får se i filmen tycker jag är särskilt bra och Candy har ingen bra karaktär att jobba med (en trög väktare på Wally World). Vet egentligen inte om denna film är starkare eller svagare än Europa och Jul-filmerna i serien, var ett tag sen jag såg dem. Men gillar man denna typ av film eller någon av de andra filmerna i serien ska den så klart ses.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

Trailer - Vacation

6 kommentarer:

 1. Väldigt oförargliga filmer hela serien, men jag tycker ändå jul-filmen slår allra starkast. Kanske för att man har sett den flest gånger. Två är nog den här. Sämst är Las Vegas.

  SvaraRadera
 2. Las Vegas räknar jag egentligen inte ens in i serien. Men både Jul och Europa-filmerna är sevärda precis som denna. Problemet är väl att alla är lite ojämna.

  SvaraRadera
 3. Humor som inte funkar längre tyvärr. Kändes alldeles för seg.

  SvaraRadera
 4. Äsch tror jag blandade ihop den med Las Vegas. Ignorera föregående.

  SvaraRadera
 5. Jag gillar ettan och Julfilmen bäst. Ganska småtrevliga filmer. Slutet när de kommer fram till Wally world är mycket roligt, känner folk som upplevt detta i verkligheten då de kuskat till Liseberg utan att kolla öppetiderna.

  SvaraRadera
 6. Skugge: Haha, lätt hänt. Las Vegas räknar jag som sagt inte ens in i serien.

  filmitch: Mmm, det kan jag mycket väl tänka mig. Har man råkat ut för något sånt är det säkert roligare. Personligen hade väl filmen redan tappat sitt grepp om mig så slutet lyckades inte höja upplevelsen direkt.

  SvaraRadera