torsdag 10 november 2011

50/50Titel: 50/50
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2011
Regi: Jonathan Levine
I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anna Kendrick, Bryce Dallas Howard, Anjelica Huston, Philip Baker Hall

Handling: Adam är 27 år och får, trots sitt hälsosamma liv, en allvarlig cancerdiagnos. För att hantera sin nya situation har han den bästa och inte helt smidiga polaren Kyle, sin chockade mamma, flickvännen Rachael och den nyutexaminerade terapeuten Katherine som tar sig an Adam som sin tredje patient - någonsin.

Omdöme: Jag var på förhand lite tveksam då Seth Rogen är med. Det tydde på att det skulle kunna vara en komedi som struntar i det allvarliga temat. Men man ska aldrig underskatta en film med Joseph Gordon-Levitt. Regissören Jonathan Levine gjorde The Wackness (2008), en film som även den kombinerade allvar med humor. Man har helt enkelt rätt regissör för den här typen av film.Något jag inte visste på förhand är att manuset skrevs av en f.d. cancerpatient som berättar om sina erfarenheter. Detta förklarar givetvis varför man haft den tyngd man har. För även om det är en hel del humor så kombinerar man det bra med allvaret. Något jag tycker är ganska tydligt är att Seth Rogen inte är någon jättebra skådespelare. Men trots detta tycker jag han funkar som bästa vännen som inbringar lite ljus i sin väns mörka vardag. Han behövs och passar helt enkelt.Joseph Gordon-Levitt är givetvis perfekt i rollen som den cancersjuke Adam. Sådana här roller är helt enkelt som gjorda för honom. Den bästa karaktären i filmen tycker jag annars Anna Kendrick får spela som terapeuten Katherine som Adam får gå i terapi hos. Hennes avsaknad av humor känns oerhört skönt då det både ger en bra karaktär som roliga situationer. Hon förstår inte Adams skämt eller sarkasm helt enkelt. I vanliga fall brukar en sån här kvinnlig karaktär vara med på noterna och allt blir så tillrättalagt. Inte här, och det gillar jag.Jag kommer även på mig själv sitta och bli allt mer nervös och spänd under filmens sista akt där Adams situation ska avgöras. Det är det som utan tvekan höjer filmen i mina ögon, att man vågar ta fram känslorna och inte bara skämtar bort allt. För även om Kyle (Seth Rogen) skämtar om det mesta låter man det centrala komma först, och det är Adams sjukdom. Det är stundtals jobbigt att titta på, men det känns på något sätt att det behövs.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.4

Läs om mina upplevelser under visningarna på Stockholm Filmfestival

Om visningen: Det mesta gick smärtfritt innan visningen. Innan filmen börjar slår sig en kvinna ner bredvid mig. Jag känner genast en odör, uppenbarligen kvinnan som antingen luktar unket eller ätit något som satt sig i kläderna. Hennes väninna dyker upp kort därefter. De pratar engelska med varandra och kvinnan bredvid mig säger att detta blir hennes sjunde film på festivalen (hur det nu är möjligt, men jag antar att om man tittar non-stop utan att äta och sova så går det) och så nämner hon vilken hon tyckt varit bäst. Det är så klart en film jag själv ska gå och se lite senare, så när hon börjar prata mer detaljerat om filmen får man hålla för öronen. Som tur är börjar filmen och kvinnan blir tyst.

6 kommentarer:

 1. Hahaha, du har inte sån vidare värst tur med biobesökarna runt omkring dig på festivalen, men filmen verkar ju bra.

  Seth Rogen till trots så blir det nog en DVD-titt för mig av det hela så småningom :)

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Det var inte så farligt iofs, men ändå lite halvjobbigt ;)

  Ja filmen är definitivt värd en titt, absolut.

  SvaraRadera
 3. Gordon-Levitt gör mig lite på, hänvisningen till The Wackness gör mig rätt mycket av ;)

  SvaraRadera
 4. Sofia: Jag vet inte om man ska skippa filmen om man inte gillade The Wackness då jag tycker denna är bättre. Gillade man den dock lär man även gilla denna. Svårt det där, tycker nog ändå du ska se den om JGL brukar funka.

  SvaraRadera
 5. Superfilm. Den är underbar!

  SvaraRadera
 6. Henke: Ja, jag såg att du delade ut full pott till den, jättekul. Den förtjänar en bredare publik.

  SvaraRadera