lördag 19 november 2011

The Accidental TouristTitel: The Accidental Tourist / Den tillfällige turisten
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1988
Regi: Lawrence Kasdan
I rollerna: William Hurt, Kathleen Turner, Geena Davis, Bill Pullman

Handling: Macon Leary skriver reseböcker och är ofta på resande fot. Efter sonens död har han svårt att se någon mening med livet. Det går så långt att hans fru lämnar honom. Då kommer Muriel in i hans liv, samtidigt som hans fru blir intresserad igen.

Omdöme: Det är lite kul med filmer man tidigare sett, men i princip inte kommer ihåg någonting av förutom att man gillade den. Så var fallet här där regissören Lawrence Kasdan för tredje gången samarbetade med William Hurt (de två tidigare var Body Heat och The Big Chill) och återförenade Hurt med Kathleen Turner från just Body Heat. Men istället för ett hett förhållande som det var i den filmen är det i det här fallet ett iskallt äktenskap.Filmen är lite speciell, mycket tack vare de olika karaktärerna som har sina säregna egenskaper. William Hurt spelar en relativt känslolös karaktär som är van vid att vara borta från hemmet och sin fru spelad av Kathleen Turner. Deras äktenskap har drabbats hårt av att deras tolvårige son dött och han har blivit smått apatisk. När hon lämnar honom träffar han en färgglad kvinna spelad av Geena Davis som blir ljuset i hans mörka vardag. Hon är en excentrisk kvinna som själv har en sjuårig son som är allt annat än vanlig.En sak som höjer stämningen är den Oscarsnominerade musiken av John Williams som är så där mysig och passande. Även filmen och manuset fick varsin nominering samtidigt som Geena Davis vann en Oscar för bästa biroll. Och hennes prestation är också den som sticker ut mest, även om den kanske inte riktigt var värdig en vinst. Jag gillar dessutom i princip alltid William Hurt vars skådespeleri oftast känns stabilt utan så värst mycket ansträgning. Däremot kommer Kathleen Turner inte alls in i filmen och känns väldigt kall och trist. Filmen var väl inte så bra som jag hade minne av, men det här är inte en film som har särskilt många minnesvärda scener. Det är snarare den något speciella atmosfären och karaktärerna som gör det hela lite udda.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.7

4 kommentarer:

 1. Ahaaa! Den HÄR var det :)
  Det var tusen år sedan jag såg den men jag ska försöka hinna se den på julledigheten tänkte jag. På VHS ;)

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Haha, jag spelade faktiskt in denna på VHS när den visades på TV för länge sen. Men nu såg jag den inte på VHS, även om det är en film man gärna kan se på VHS (om man nu har kvar en VHS-spelare vill säga). Blir liksom mer nostalgi över det hela ;)

  SvaraRadera
 3. Preciiiiis. Det gör inget om det knastrar lite och låter burkigt :)

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Ja exakt, lite charmigare helt enkelt.

  SvaraRadera