onsdag 2 november 2011

The BurningTitel: The Burning / Brännmärkt
Genre: Skräck
Land: USA
År: 1981
Regi: Tony Maylam
I rollerna: Brian Matthews, Leah Ayres, Brian Backer, Jason Alexander

Handling: En vaktmästare på ett sommarläger blir sönderbränd när ett skämt går snett. Ett par år senare kommer nya ungdomar till sommarlägret där någon iakttar dem och väntar på att hämnas...

Omdöme: Jag har alltid haft en förkärlek till gamla skräckfilmer från 70- och 80-talet. Det var helt enkelt då denna genre var på topp och stämningen likaså. Vissa jämför gärna denna med den mer kända slashern Friday the 13th (1980) som ju också utspelar sig på ett sommarläger. Men enligt filmens producent och manusförfattare, en viss Harvey Weinstein, så skrev han manuset innan den filmen kom. Hur det än ligger till finns det så klart likheter, men i mitt tycke är det bara en som håller måttet.På tal om Harvey Weinstein så kom detta att bli hans och hans brors (Bob Weinstein) första film i en lång och framgångsrik karriär med sitt filmbolag Miramax. Regissören är den för mig (och de allra flesta skulle jag vilja påstå) okända Tony Maylam. Men man hittar ett desto intressantare namn om man tittar på vem som gjort effekterna för det är nämligen legendaren Tom Savini. Och när man ser filmens goreeffekter förstår man att det måste vara någon med fingertoppskänsla som ligger bakom.Det klart roligaste är att få se Jason Alexander (mest känd som George Costanza i TV-serien "Seinfeld") i sin debutroll som ung, smal och med fint hår ! Och han bjuder dessutom på en hel del roliga ögonblick som filmens funny-guy. Här finns även filmdebuten för Holly Hunter dock i en mindre roll och där jag missade att det var hon då hon inte stod med i förtexterna. Även kul att se Brian Backer som ju spelade i härliga ungdomsfilmen Fast Times at Ridgemont High (1982) ett år senare (och som är lite av en Woody Allen-kopia).Filmen är i mitt tycke precis som en slasher ska vara. Den har en riktigt elak mördare man inte får se så mycket av utan istället visar man genom hans ögon hur bytet ser ut, i det här fallet lite snyggt suddigt då han ändå har nedsatt syn pga sina brännskador. Man har en skön uppbyggnad där man lurar tittaren att tro att ett mord ska ske innan helvetet bryter loss på allvar. Och man har faktiskt helt ok skådespelare och karaktärer man kan bry sig om (de allra flesta åtminstone).Det enda jag kan klaga på är inledningen innan förtexterna samt upplösningen på filmen som man tyvärr blev tvingade att filma i sista stund efter att den ursprungliga inspelningsplatsen (i en grotta) inte gick att använda (den ena var fylld med fladdermöss och den andra kollapsade). Det är hur som helst en liten pärla som innehåller vad en bra slasher ska innehålla. Man håller allt på en jämn och bra nivå där morden är riktigt snyggt genomförda. Lägg där till musiken som genomgående håller bra klass så finns det mycket att gilla här. Sen är det så klart viktigt att se den oklippta versionen...

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.1

14 kommentarer:

 1. Mycket länge sedan jag såg men den ligger högt på min att se om lista och var nära att komma med i årets skräckfilmsvecka, den fick vika för en annan klassiker som kommer idag.

  SvaraRadera
 2. Skulle vara intressant att läsa vad du tycker om den. Har du någon recension man kan läsa ? Fann den som sagt till belåtenhet och funkade bättre än många andra mer kända slashers.

  SvaraRadera
 3. Oj, den här hade jag aldrig hört talas om men den låter ju definitivt intressant. Upp på listan med dig.

  SvaraRadera
 4. Håller med Sofia här ovan. Den här hamnar definitivt på ska-se-listan.

  SvaraRadera
 5. Sofia och Fiffi: Det gör ni rätt i. Tänk bara på att se den oklippta versionen och att den har den typiska lite sunkiga kvalitén på sina håll ;)

  SvaraRadera
 6. The Burning har alltid varit en favorit slasher. Mycket tack vare häcksaxen som vapen, Savinis effekter och ett cast som sköter sig mer än OK.

  Kul att se att du gillar den, visste inte om att du uppskattar genren.

  SvaraRadera
 7. Asgrym poster förresten, aldrig sett den tidigare. Undra hur pass omöjlig den är att få tag i? ;)

  SvaraRadera
 8. Daniel: Först och främst, kul att du kommenterar ! Jag gillar de flesta genrer faktiskt, skräck och rysare är en av dem, men det känns som man sett de flesta som är värda att se. Fast när man ser en som denna blir man ju inte lika säker ;)

  Ja, visst är postern riktigt snygg. Vet inte riktigt om det är en "riktig" poster eller en nygjord sådan. Hur som helst ser den klart äkta ut och som sagt definitivt trevlig och passande för filmens stämning.

  SvaraRadera
 9. Vet precis vad du menar, jag känner likadant. Har man tur kommer det En riktigt bra skräckfilm per år, men oftast inte ens det.

  Jag blev tvungen att forska i det hela och hamnade till slut på denna sida som ger lite bakgrundsinfo: http://www.summercampculture.com/new-movie-posters-for-the-burning-and-sleepaway-camp

  SvaraRadera
 10. Oj oj, om det vore så väl. För egen del känns det som mer sällan än så. Gick igenom skräckfilmerna jag sett och insåg att 90-talet var riktigt svagt (och då menar jag ren skräck, inte thrillers med lite stämning). Men jag kanske återkommer med det i ett senare inlägg.

  Tack för länken ! Det var lite som jag misstänkte, vet att det finns en grupp som ger ut retro-liknande posters till försäljning. Den är som sagt inte allt fel ;)

  SvaraRadera
 11. Recension kommer har inte haft tid att se om den än men så fort jag är sugen på skrikande tonåringar ligger skivan i dvd:n

  SvaraRadera
 12. filmitch: Ok, låter bra. Blir intressant läsning.

  SvaraRadera
 13. Tja, det tog lite tid men till slut kom det en text i alla fall ;) En får tacka för tipset. Lite kul att vi båda nämnde inte bara Jason A, utan också Brian B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Trots att betyget inte blev så jättehögt från din sida så verkade du ändå ha fått en trevlig filmstund. I genren är det så klart svårt att hitta toppbetyg, så ändå kul att den gick hem så pass mycket.

   Haha, ja jag visste på förhand att Jason A var med, men det var ju en del andra kända ansikten som dök upp så det var kul.

   Radera