söndag 6 november 2011

Closet LandTitel: Closet Land
Genre: Drama
Land: USA
År: 1991
Regi: Radha Bharadwaj
I rollerna: Alan Rickman, Madeleine Stowe

Handling: En kvinna vaknar upp i ett rum, utan att veta hur hon har kommit dit. In kommer det en man och torterar henne - mestadels psykiskt - och försöker få henne att bekänna att hon har publicerat politisk propaganda i sina barnböcker.

Omdöme: En film jag fick upp ögonen för då kombinationen Alan Rickman och Madeleine Stowe lät intressant samtidigt som jag tidigare sett och gillat en del kammarspel, så som Roman Polanskis trevliga Death and the Maiden (1994). Filmen utspelar sig helt och hållet i ett rum, men inte vilket rum som helst. Här finns ett bord och två stolar i mitten, med en futuristisk känsla över sig. Runt omkring finns pelare som inte riktigt passar in, känns mer som något från mellanöstern eller liknande. Och i väggen längs marken finns lådor som kan dras ut där förhörsledaren har diverse verktyg och utrustning för att kunna tortera sitt offer både psykiskt och fysiskt.Men vad går det hela ut på ? Är det bara det politiska som ligger bakom eller finns det mer att hämta i kvinnans barnböcker ? Hennes senaste berättelse är "Closet Land" som vi då och då hoppar in i i tecknad form. Det är något jag tycker man kunde använt lite mer faktiskt, för de tecknade bitarna väcker ens intresse och berättar nästan mer än resten av filmen. Jag tycker det blir långtråkigt och aldrig riktigt leder någonvart även om man får en del svar mot slutet. Filmen baseras inte på någon pjäs eller bok utan skrevs direkt för filmduken av Radha Baradwaj, men blev senare en pjäs. Att det hela baseras på regissörens egna upplevelser i hemlandet känns ganska givet. Orsaken till att filmen hyfsat håller intresset uppe är tack vare sina två skådespelare som ger fina prestationer men annars var detta en besvikelse.

4 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9

10 kommentarer:

 1. Verkar inte särskilt intressant den här.

  Men det var däremot Hodejegerne aka Huvudjägarna (svensk premiär 4:e November). Kom nyss hem från en biovisning av den. Jag tror det är en film som även du kommer uppskatta.

  Den känns smart genomtänkt med perfekt tempo, snyggt filmad, skön svarthumor och med våld som verkligen ser ut att göra ont. Det är inte en fegis film, den vågar att ta ut svängarna i det mesta. Jag är impad. Norge har gjort det igen. Fast filmen känns väldigt dansk. Eller varför inte sydkoreansk. Om jag ska klaga på något så är det slutet, just nu känner jag mig inte riktigt nöjd.

  Betyg: 8/10 (den var o sniffade på 9:an flera gånger)

  SvaraRadera
 2. Daniel: Haha, nej men du hade en del annat intressant att skriva om.

  Känner till filmen du sett och såg trailern när jag var på bio förra helgen. Ja, varför inte. Tack för tipset, får se när jag hinner se den bara...

  SvaraRadera
 3. Ja, jag vet ju att du gillar sydkoreanska action/thrillers lika mycket som jag, och jag tycker att Huvudjägarna har rätt mycket gemensamt i deras tänk och utförande.

  Du bör inte missa den, du får inte missa den ;)

  SvaraRadera
 4. Daniel: Låter som sagt klart lockande så jag ska göra mitt bästa. Alltid trevligt att få tips ;)

  SvaraRadera
 5. Håller med i det mesta du säger om Closet Land. Visst, skådespelarna gör vad de kan, men det är en sjukt seg film som tyvärr inte lyckas säga särskilt mycket. På gränsen till dynga.

  SvaraRadera
 6. Emil: Ja, hade skådespelarna inte hållt upp den hade den nog kunnat få ett lägre betyg. Funderade på det ett tag, men jag tänkte att den kanske kändes extra seg då jag var trött när jag såg den. Men det var förmodligen eftersom den just var så seg ;)

  SvaraRadera
 7. Låter som att den fungerar bättre på pappers- än utförandestadiet. Din beskrivning av den lät nämligen riktigt intressant.

  SvaraRadera
 8. Sofia: Jag tror faktiskt det är en film du skulle kunna uppskatta. Jag gillade inte utförandet och det kändes som det fanns mycket mer att hämta. Men som sagt, inte alls omöjligt att det skulle kunna vara en film i din smak.

  SvaraRadera
 9. Åhå, så det tror du? Nu blev jag ju _riktigt_ nyfiken. Om inte annat för att se vad för typ av film du tror skulle kunna passa mig ;)

  SvaraRadera
 10. Sofia: Haha, ja eftersom du blev nyfiken av beskrivningen och det helt enkelt var en känsla jag fick. Tror du skulle uppskatta själva handlingen och det filosofiska mer än vad jag gjorde.

  SvaraRadera