lördag 26 november 2011

The DebtTitel: The Debt
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 2010
Regi: John Madden
I rollerna: Helen Mirren, Tom Wilkinson, Jessica Chastain, Sam Worthington, Ciarán Hinds, Jesper Christensen

Handling: Året är 1997 och Rachel Singers dotter har givit ut en bok om hennes mors berättelse om när hon var Mossad-agent för över 30 år sedan. I tillbakablicker får vi se vad som händer när de tre Mossad-agenterna Rachel, Stephan och David skulle lokalisera och kidnappa nazisten Vogel som hade hållit sig gömd sedan andra världskriget i Östberlin. Men vad som egentligen hände behöver inte överenstämma med den publicerade historien.

Omdöme: Jag hörde talas om den här filmen ganska tidigt, innan den hade premiär. Den var bl.a. nämnd som en Oscarskandidat och skulle ha premiär i slutet av 2010. Men pga att produktionsbolaget höll på att säljas sköt man på premiären i nästan ett år och filmen glömdes nästan bort. Det hela får en att tänka på en annan film om Mossad-agenter och det är München (2005) som dock följer ett par agenter under flera uppdrag där denna endast fokuserar på en händelse där en nazi-kirurg som hållit sig undan i 20 år lokaliseras i mitten av 60-talets Östberlin.Helen Mirren är gamla Rachel som är huvudpersonen i historien. Det är hennes berättele som hennes dotter använt när hon skrivit sin bok om hennes tid som Mossad-agent. Maken Stephan (Tom Wilkinson) var en av agenterna under uppdraget. Större delen av filmen utspelar sig i dåtid och där är det Jessica Chastain som porträtterar Rachel som ung. Sam Worthington spelar den unge David som hon kommer nära under uppdraget. Jesper Christensen spelar den tyske kirurgen Vogel som blivit gynekolog i Östberlin och han gör nog den bästa rollen och känns väldigt tysk och sliskig.När filmen inleds tar det ett bra tag innan man får grepp om historien och dess karaktärer. Mycket pga att man valt att hoppa mellan nutid och dåtid alldeles för mycket, och även visa en viktig del från berättelsen från 60-talet. Detta gör att när själva storyn kommer igång med Mossad-agenterna i Östberlin känner man inte riktigt intresse då man vet hur det går. Men det visar sig att man underskattar filmen en del då det inte alls ligger till som man först trott. Filmen blir genast bättre och ger filmen en twist som inte kommer på slutet utan kanske två tredjedelar in.Det är lite överraskande Jessica Chastain som får störst utrymme i filmen då stora delar utspelar sig i dåtid. Hon sköter sig också bra och känns gedigen i rollen. Helen Mirren, som man med all rätt tror ska ha den största rollen, får spela andra fiol. Tycker personligen filmen kanske varit bättre om den bara hade utspelat sig i dåtid då man lyckats väldigt bra med det gamla Östberlin. Lite störande är det dock, som vanligt, att de ska prata engelska med brytning (då Mossad-agenterna är israeler). Men tyska pratar de vanligt. Man tycker de då borde kunna prata vanlig engelska. Men detta är bara en mindre grej som man har överseende med. Noterbart är att detta är en remake på en mindre känd israelisk film från 2007 med samma namn.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Det här låter ju riktigt intressant. München tyckte jag däremot aldrig riktigt kom igång.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Jag var lite snål med betyget, men det är en ganska intressant film och speciellt om man gillar filmer som utspelar sig på 60-talet. Lite synd att man inte utnyttjar två så duktiga skådespelare som Mirren och Wilkinson mer bara.

  SvaraRadera
 3. Den här filmen har jag inte hört talas om - förrän nu ;) Helen Mirren är ju alltid bra men det krävs lite mer än bara henne för att göra en film intressant för mig och jag undrar om det här filmen har "det". :)

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Värd en titt är den allt (bättre än mycket annat skräp som får mer reklam). Men man ska inte hoppas på att man får se Helen Mirren dominera filmen.

  SvaraRadera