torsdag 3 november 2011

Escape from New YorkTitel: Escape from New York / Flykten från New York
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1981
Regi: John Carpenter
I rollerna: Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Donald Pleasence, Harry Dean Stanton, Isaac Hayes

Handling: Året är 1997, och Manhattan är ett enda stort fängelse. Där störtar presidenten och livstidsdömde krigsveteranen Snake Plissken får uppdraget att hämta ut honom mot full benådning.

Omdöme: Efter några klassiska och härliga filmer under 70-talet som bl.a. Assault on Precinct 13 (1976) och Halloween (1978) var det dags för John Carpenter att ta sig an ett förfallet och kriminellt framtida New York där en hög mur byggts upp runt hela Manhattan för att hålla fångarna inspärrade. Med sin typiska synthmusik och lågbudget-produktion känner man tidigt att det är en typisk Carpenter-film.Något som slår mig är att Kurt Russell i rollen som Snake Plissken påminner om en hårdrockare från 80-talet med sina tighta brallor, pudelfrisyr och attityd. En annan sak jag noterar är att han pratar precis som Clint Eastwood med sin nästan viskande röst, något Russell vanligtvis inte gör. Att se en samling kända ansikten dyka upp är också kul och lite intressant. Det är väl främst Lee Van Cleef jag är gladast över att se, men han får tyvärr inte vara med så mycket som jag kanske hade önskat.Filmen har aldrig varit någon av mina Carpenter-favoriter, jag vet inte riktigt varför då flera sköna ingredienser finns där. Storyn är ganska simpel och bjuder inte på några direkta överraskningar. Samtidigt har filmen inte den där riktiga pulsen eller stämningen som hans bästa filmer har. Trots sina brister är det svårt att inte gilla en karaktär som Snake Plissken och på sina håll är filmen klart trevlig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

6 kommentarer:

 1. Den har alltid tillhört mina personliga favoriter av Carpenter, kanske inte den bästa filmen, men med nostalgiaction kommer man långt i bland. :)

  SvaraRadera
 2. Plox: Jo, jag vet att det är många som gillar den klart mer än vad jag gör, men för egen del är topp tre av Carpenter (utan rangordning): Attack mot polisstation 13, Halloween och The Thing.

  Kanske är det att jag har lite svårt för det postapokalyptiska (iofs är det inte riktigt det här, men det påminner starkt om det).

  SvaraRadera
 3. I likhet med Plox är det här nog en av mina favoriter, även om de tre du nämner också är oerhört starka. Gillar korsbefruktningen mellan scifiapokalyps och den-ensamme-soldater-behind-enemy-lines-som-blir-sviken-av-hemmalaget.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Finns så klart mycket att gilla här, men något gör som sagt att jag värderar de andra högre. Det är en rolig blandning, det är en sak som är säker ;)

  SvaraRadera
 5. Hör till mina Carpenterfavoriter tillsammans med de du tidigare nämnde, har svårt att rangordna dessa. Musiken alla skådisar och spännande slut gör detta till en mycket bra film i mina ögon.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Musiken är bra på sina håll, men inte riktigt i klass med de tre jag räknade upp (i mitt tycke). Håller med om att skådisarna passar bra och avslutningen är tät och spännande.

  SvaraRadera